Labrīt

LNB atklās Raimonda Paula skaņuplašu izstādi no Raita Pavloviča kolekcijas

Labrīt

Lauksaimnieki var izmantot iespēju daļu zemes pārdot ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām

ZZS budžeta sarunās vairs neuztur prasību samazināt PVN pārtikai

Nākamgad neplāno saglabāt samazināto PVN likmi augļiem un dārzeņiem

Veidojot nākamā gada budžetu, vairs nav plānots saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, bet lauksaimniekiem paredzēts valsts atbalsts investīcijām un konkurētspējas celšanai, intervijā Latvijas Radio pastāstīja zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība).

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji.

2020. gadā Zemkopības ministrija secināja, ka kritēriji ir sasniegti ar uzviju. Bija noteikts, ka PVN maksātāju skaitam šajā periodā ir jāpalielinās par 10%, un tas pieaudzis par 9%. Augkopības un dārzeņkopības nozares preču un pakalpojumu apgrozījuma pieaugumam bija jāsasniedz 6%, bet tas trīs gados pieaudzis par 9%. Savukārt budžetā neiegūtā summa ik gadu bija plānota 6 miljoni eiro, bet rezultāts ir labāks. 2018. gadā tas bija pat ar pozitīvu ietekmi, bet 2019. gadā budžetā neiegūtais PVN ir 2,2 miljoni, toreiz vēstīja ZM.

Savukārt FM uzskatīja, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi.  Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gada rudenim.

Krauze atzina, ka sarunās par nākamā gada budžetu šī samazinātā PVN likme vairs nav plānota.

Ministrs norādīja, ka PVN likmes samazināšanas dēļ augļu un dārzeņu cenas nesamazinājās, bet tas palīdzēja vietējiem ražotājiem un ietekmēja arī cīņu ar ēnu ekonomiku šajā segmentā.

Taču šī gada vasarā iepriekšējā valdība  – Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") valdība – nepieņēma lēmumu vēlreiz pagarināt samazinātās PVN likmes piemērošanas termiņu, un nākamā gada budžetā ieplānota pilna – 21% likme, norādīja Krauze.

Taču sarunās par nākamā gada budžetu ir panākta vienošanās atvēlēt papildu 3 miljonus eiro, lai palīdzētu augļu un dārzeņu ražotājiem, – tie būs paredzēti investīcijām konkurētspējas un eksportspējas celšanā, klāstīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka turpmāk, runājot par samazinātām PVN likmēm, jāvērtē, "vai mēs ar šādām likmēm nepalīdzam importa produktiem;  attiecībā uz augļiem un dārzeņiem milzīgu kāpumu piedzīvojusi importa produkcija, faktiski mēs, samazinot likmi, esam veicinājuši importa produkcijas patēriņu Latvijā, un tāds nav mūsu mērķis, jo mūsu mērķis ir palīdzēt vietējiem ražotājiem".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti