Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Militārajās mācībās Lietuvā izspēlē Vācijas papildspēku ierašanos

Intervija ar klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru

Ministrs: Nākamajā apkures sezonā nav gaidāms bezprecedenta energocenu kāpums 

Nākamajā apkures sezonā nav gaidāms bezprecedenta energocenu kāpums, taču valsts strādā pie atbalsta, ja mājsaimniecībām tāds tomēr būs nepieciešams. Tas izriet no klimata un enerģētikas ministra Raimonda Čudara ("Jaunā Vienotība") paustā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Čudars pauda, ka priekšā ir apkures sezona, kurā nav paredzēti cenu kāpumi. "Liela cerība, ka nesaskarsimies ar to, ko 2022./2023. gadā," piebilda ministrs. 

"Runājam par gāzes cenām, sašķidrināto dabasgāzi, kur (..) cena šobrīd ir aptuveni 30 eiro par megavatstundu ietvarā. Prognoze līdz gada beigām, arī aukstākajos ziemas mēnešos ir pietiekami samērīga. Tirgus ir dzīvs, tirgotāji noglabā gāzi daudz lielākos apjomos nekā pagājušajā gadā Inčukalna dabasgāzes krātuvē. Šobrīd nav paredzēti kādi pārtraukumi vai problēmas tieši saistībā ar dabasgāzi," atzīmēja Čudars. 

Vienlaikus ministrs neizslēdza, ka var gadīties situācija, kad energocenas ietekmētu apstākļi, kas "nav atkarīgi no mums", piemēram, kāda ģeopolitiska iemesla dēļ. 

Tādēļ Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) valdības uzdevumā strādā pie mājsaimniecību atbalsta sistēmas, kas būtu "iedarbināma" tad, kad tiktu novērots cenu kāpums un mājsaimniecībām nepieciešams atbalsts energocenu krīzē. Ministrs norādīja, ka atbalsta sistēma būšot gatava līdz nākamajai apkures sezonai. 

KONTEKSTS: 

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pērnā gada februārī bija vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums.

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā apstiprināja atbalstu energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēju kompensāciju apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāku mājokļa pabalstu. Valdību veidojošās partijas arī vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro.

Kopumā energocenu krīzes pārvarēšanai tika atvēlēti 422,2 miljoni eiro. Enerģētiskā krīze un elektroenerģijas tarifi lika savilkt jostas arī pašvaldībām

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti