Aprīlī reģistrēts rekordzems fosilā kurināmā īpatsvars elektrības ražošanā ES

Aprīlī fosilais kurināmais nodrošināja mazāk nekā ceturto daļu no Eiropas Savienībā (ES) saražotās elektroenerģijas, kas ir rekordzems rādītājs. Mazāks fosilā kurināmā īpatsvars elektrības ražošanā bija saistīts ar vēja un saules enerģijas izmantošanas pieaugumu, kā arī ar hidroelektroenerģijas ražošanas atjaunošanos, vēsta domnīca "Ember".

Fosilais kurināmais
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

Aprīlī ES no fosilā kurināmā saražotās elektroenerģijas īpatsvars samazinājās līdz 23%, kas ir par 22% mazāk, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, neraugoties uz pieprasījuma pieaugumu. Tas pārsniedz iepriekšējo rekordzemo rādītāju – 27% –, ko fiksēja pērn maijā.

Atjaunojamo energoresursu īpatsvars elektroenerģijas ražošanā aprīlī pieauga līdz 54%, kas ir visu laiku augstākais rādītājs. Ar saules un vēja enerģiju saražoja vairāk nekā trešo daļu elektrības.

Tikmēr dabasgāzes un ogļu izmantošana elektroenerģijas ražošanā samazinājās. Aprīlī no oglēm saražoja 8,6% elektrības, salīdzinot ar 30% 2023. gada aprīli. Savukārt gāze nodrošināja 12,1% saražotās elektroenerģijas, kas bija par 22% mazāk nekā pagājušā gada aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti