Rēzeknes budžetā šogad pietrūkst 3 miljonu; caurumu «lāpīs» ar darbinieku atlaišanu

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – visu izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkstot aptuveni 3 miljonu eiro. Lai ieekonomētu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai. Domes opozīcija šādu uzdevumu vērtē kritiski, sakot, ka ir citi risinājumi izdevumu samazināšanai.

Pašlaik Rēzeknes pašvaldība gatavo rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā. No tā būšot atkarīgas arī turpmākas aizdevumu saņemšanas iespējas.

Rēzeknes pašvaldība plāno samazināt deficītu budžetā, atlaižot darbiniekus
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Sociālajam dienestam sāpīgs lēmums

Ņemot vērā naudas trūkumu pašvaldības budžetā, izpilddirektora uzdevumu optimizēt štatu sarakstu jūlija vidū saņēma astoņas Rēzeknes pašvaldības iestādes, tostarp Sociālais dienests.

"Tas, protams, sāpīgs jautājums man kā pārvaldes vadītājam, jo tieši otrādi – mēs bijām gatavojuši vēstuli, ka ir nepieciešams darbinieku palielinājums Sociālajā dienestā," tā pašvaldības vadības uzdevumu sagatavot priekšlikumus par darbinieku skaita samazināšanu komentē Rēzeknes pašvaldības pārvaldes "Sociālais dienests" vadītājs Gunārs Arbidāns. "Jo uzdevumu ar katru dienu, ar katru nedēļu, ar katru gadu kļūst arvien vairāk, ko deleģē valsts arī mūsu jomā – sociālajā jomā, tāpēc resursi ir nepieciešami un būs arī turpmāk nepieciešami, un šajā jautājumā saglabāt esošos darbiniekus būtu primāri."

Sociālais dienesta vadītājs arī vērtēja, ka pašvaldības budžetā ieguvums no štatu samazināšanas būs minimāls.

Arbidāna sagatavotajā ierosinājumā ir paredzēts dienestā samazināt 15 slodzes. Dažas no tām šobrīd ir vakantas, tāpēc reāli atlaisti varētu tikt 10 cilvēki. "Viņi vēl nezina šo lēmumu," viņš piebilda.

Visi sociālās palīdzības pakalpojumi tikšot sniegti arī turpmāk, taču varētu nākties samazināt klientu skaitu. Turklāt jau tā noslogotajiem darbiniekiem būšot papildu pienākumi bez papildu atalgojuma.

Atlaižamo skaits un ietaupījums vēl neskaidrs

"Protams, mēs apstiprinām, ka situācija ar pilsētas budžetu ir sarežģīta. Šobrīd mēs intensīvi strādājam pie risinājumiem. Pašvaldība sadarbībā ar Finanšu ministriju," situāciju Rēzeknes pašvaldībā komentē Komunikācijas un ārējās sadarbības nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova. "Veicot budžeta analīzi, visus aprēķinus, mēs redzam, ka

līdzekļu trūkums 2023. gadā varētu būt trīs miljoni eiro.

Izdevumu pieaugums saistāms ar būtisku minimālās algas celšanu valstī, strauju cenu kāpumu siltumenerģijai, elektroenerģijai, kurināmajam, kā arī autoceļu uzturēšanai. Nedrīkstam nepieminēt arī iepirkumu cenas pārtikas iegādei. Arī izdevumu pieaugumu noteica procentu likmju pieaugums visiem projektiem, saistību apjoms ir lielāks šobrīd. Izglītības jomai budžets šogad ir pieaudzis līdz diviem miljoniem eiro bez seguma no valsts puses," skaidroja Jupatova.

Viņa gan uzsvēra, ka pagaidām domes lēmums par izmaiņām štatu sarakstos nav pieņemts. Tāpat viņai nebija pieejama informācija, cik darbiniekus varētu atbrīvot no darba un cik naudas tas varētu budžetā ietaupīt.

Domes sēde, kur šis jautājums tiks skatīs, plānota 10.augustā.

Par citām iecerēm budžeta izdevumu samazināšanai Nataļja Jupatova nemācēja teikt. Lai skaidrotu esošo situāciju, domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam, kas ievēlēts no "Saskaņas" un šobrīd pārstāv partiju "Kopā Latvijai", nedēļas sākumā ar Latvijas Radio laika satikties diemžēl nebija.

Lielās kredītsaistības

Problēmas Rēzeknes pilsētas budžetā domes opozīcijā esošā deputāte Ināra Groce no "Apvienotā saraksta" lielā mērā saista ar pašvaldības lielajām kredītsaistībām: "Jo ņemot un paredzot lielus kredītus, ir jārēķinās, ka kādreiz tā lielā nasta ar visiem kredītprocentiem pieaugs, un līdz ar to ir svarīgi izvērtēt, kādus kredītus ņem."

Groce kritiski vērtēja domes vadības ieceri atlaist darbiniekus. Viņasprāt, ir citas iespējas samazināt pašvaldības budžeta izdevumus: "Man, piemēram, šķiet, ka 18 tūkstoši, kas ir par krievu valodas apmācības fakultatīvu, būtu tas, ko varētu izņemt laukā no budžeta. Arī maksājumi pašvaldības radio, kā arī avīze jeb informatīvais izdevums – es domāju, tik bieza tā nav nepieciešama. Tur ir daudz informācijas, kas veido sabiedriskās attiecības konkrētajam politiskajam spēkam. Piemēram, atklātais baseins, kurš arī strādā mīnusos, un tas ir aptuveni 10 tūkstoši mīnusos. Es domāju, ka šo pakalpojumu, ja šīs naudas nav, arī vajadzētu uz kādu laiku slēgt."

Tāpat deputāte aicināja meklēt risinājumus, iesaldējot rekreācijas centra projektu un samazināt iedzīvotāju grupas, kas var izmantot "Rēzeknes satiksmes" bezmaksas braucienus.

Finanšu ministrijā atklāj –

tik augstas kredītsaistības un kavēti maksājumi citām Latvijas pašvaldībām šobrīd neesot.

Augusta sākumā ministrija gaida no Rēzeknes pilsētas domes apstiprinātu rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā. To Finanšu ministrija ņems vērā, pieņemot lēmumus par jaunu aizdevumu piešķiršanu, tostarp arī par nepieciešamajiem 3,3 miljoniem eiro rekreācijas centra būvniecības pabeigšanai pie Kovšu ezera.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti