Medijs: Ukrainā netālu no Kijivas sāk būvēt «Bayraktar» kaujas dronu rūpnīcu

Ukrainā netālu no tās galvaspilsētas Kijivas rūpnīcu sācis celt Turcijas aizsardzības uzņēmums "Baykar". Tajā paredzēts ražot "Bayraktar" bezpilota lidaparātus TB2 vai TB3, vēstīja Ukrainas sabiedriskais medijs "Suspilne".

Kopumā rūpnīcā tikšot nodarbināti ap 500 cilvēku. "Baykar" apgalvo, ka ir parakstīti līgumi par TB2 dronu eksportu uz 30 valstīm. Kopš 2018. gada šajā sarakstā ir iekļauta Ukraina, Etiopija, Lībija un Azerbaidžāna.

Turcijā ražotie "Bayraktar" kaujas bezpilota lidaparāti ir ieguvuši popularitāti visā pasaulē pēc tam, kad Ukrainas bruņotie spēki tos izmantoja, lai kavētu Krievijas karaspēku, iznīcinot tā bruņumašīnas un artilērijas sistēmas.

"Mūsu rūpnīca ir būvniecības stadijā, un mums nepieciešami aptuveni 12 mēneši, lai pabeigtu būvniecību, un tad mēs pāriesim pie iekšējām iekārtām, aprīkojuma un organizatoriskās struktūras," sacīja "Baykar" ģenerāldirektors Haluks Bairaktars.

Viņš arī norādīja, ka ražošanas jauda būs aptuveni 120 dronu vienību gadā, taču pagaidām vēl nav skaidrs, vai ražošana Ukrainas rūpnīcā tiks koncentrēta uz TB2 vai TB3 dronu modeli.

"Baykar" ģenerāldirektors arī norādīja, ka celtniecības plāni virzās uz priekšu un to nekas nevar apturēt.

Par ieceri Ukrainā būvēt "Baykar" rūpnīcu bija zināms jau 2022. gadā, kad Ukrainas premjers Deniss Šmihaļs pavēstīja, ka Kijiva šim mērķim jau gatavo nolīgumu ar Turciju.

Pāris mēnešus vēlāk kļuva zināms, ka Turcijas uzņēmums "Baykar Makina" reģistrējis darbību Ukrainā un iegādājies zemes gabalu rūpnīcas būvniecībai.

"Baykar" plāno pabeigt rūpnīcas būvniecību Ukrainā divu gadu laikā, ziņoja ukraiņu sabiedriskais medijs "Suspilne".

KONTEKSTS:

Krievijas nepamatotais un neizprovocētais plaša mēroga iebrukums Ukrainā sākās 2022. gada 24. februārī, Kremļa propaganda bravūrīgi solīja ieņemt Kijivu trīs dienās, taču ukraiņu pašaizliedzīgā un spēcīgā pretestība neļāva Kremlim realizēt savus plānus.

Pēc neveiksmēm Kremlis izveda armiju no Kijivas apgabala, bet turpināja ofensīvu citos reģionos. 2022. gada rudenī ukraiņu armijai izdevās veiksmīgajās operācijās atbrīvot Harkivas apgabalu un daļu Hersonas apgabala, vairojot cerības uz iespēju sakaut pretinieku.

Taču 2023. gada vasarā sāktais Ukrainas pretuzbrukums nebija tik veiksmīgs, ko Ukrainas armija skaidro gan ar nepietiekamu ieroču nodrošinājumu no Rietumu sabiedrotajiem, gan ar Krievijas armijas izveidoto pamatīgo aizsardzības līniju un plašiem mīnu laukiem. Tagad izskan atziņas, ka frontē sācies pozīciju karš ar nogurdinošām kaujām un jāgatavojas ilgstošam atbalstam Ukrainai.

Eiropas Savienība februāra sākumā vienojās par ilgtermiņa atbalstu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā, taču ASV iekšējo politisko strīdu dēļ aizvien nav panākta vienošanās par palīdzību kara skartajai valstij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti