Rēķina katras darba minūtes cenu. Kā biznesu izvērš filigrānie metālisti no Ventspils

Uzņēmums "Metup", kas iekārtojies kādreizējā ugunsdzēsēju depo telpās Ventspils ostas rajonā, ražo metāla detaļas, ko izmanto mašīnbūves, kokapstrādes, iepakojuma ražošanas un daudzu citu nozaru uzņēmumi. Šis ir precīzās metālapstrādes uzņēmums, kas strādā kopš 2020. gada, nodarbina jau 20 darbiniekus un ir spējis ielauzties eksporta tirgos – realizē produkciju Somijā, Lietuvā, Nīderlandē, Vācijā.

"Viss sākās pirms vairāk nekā 12 gadiem, kad dzīvoju un strādāju Īrijā. Mans draugs, auto mehāniķis, aicināja atgriezties Latvijā, lai veidotu biznesu.

Sākām viņa garāžā – viņš metināja, es meklēju klientus, līdz tas izauga līdz nopietnam biznesam," stāsta Pjotrs.

Agrāk viņš bija ieguvis pieredzi, strādājot līdzīgā uzņēmumā, tāpēc paša biznesam palīdzēja gan iepriekš uzkrātās zināšanas, gan iegūtie kontakti.

VIZĪTKARTE

SIA "Metup", metālapstrāde

Dibināšanas gads: 2020.

Darbinieku skaits: 20.

Apgrozījums 2022. gadā: 850 000 eiro.

Eksports: Somija, Lietuva, Nīderlande un Vācija.

 

Jautājumi un atbildes:

Kur redz sevi pēc 3-5 gadiem? Beidzot labi pelnošu biznesu.

Izaicinājumi? Naudas plūsma.

Ko jautātu biznesa stratēģim? Kā sakārtot biznesa procesus tā, lai būtu vairāk brīva laika?

Kādu jaunu produktu gribi ieviest tuvāko gadu laikā?

Visu profesionālo mūžu sapnis ir ievest kaut kādu savu produktu, bet laika un brīvu līdzekļu trūkums šo sapni visu laiku atliek.

Vai kādā brīdī ienācis prātā, ka labāk tomēr būtu strādāt algotu darbu kādam citam?

Jā, pārslodzes brīžos un sapņos par atvaļinājumu.

Kādi atbalsta instrumenti izmantoti?

Biznesa inkubators.

Stabilitāti uzņēmumam nodrošina tas, ka izdevies iekarot dažu lielu klientu uzticību, – "Metup" sadarbojas ar komunālo transportlīdzekļu ražotāju "Bucher Municipal", kā arī smago automašīnu un autobusu šasijas detaļu ražotāju "Malmar Sheet Metal" (abiem uzņēmumiem ir ražotnes Ventspilī).

"Tas rada bāzi, apmēram trešdaļu no ieņēmumiem. Tomēr visu laiku ir jādomā uz priekšu, jāmeklē jauni klienti," saka "Metup" pārdošanas vadītājs Mārtiņš Velde. Šajā nozarē kvalitāte un darbu izpildes termiņi ir pašsaprotami "dotie lielumi", tāpēc konkurences priekšrocības var gūt,  panākot augstāku ražošanas efektivitāti. Optimizācija mašīnbūvē ir izšķirošs konkurētspējas faktors, arī "Metup" strādā šajā virzienā, piemēram, ieguldot automatizācijā – ražotnē ir uzstādīta pirmā robotizētā iekārta, kas piedalās detaļu izgatavošanā.

"Metup" ir viens no uzņēmumiem, kas guvis atbalstu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatorā – gan iekārtu iegādei, gan izstāžu apmeklēšanai Nīderlandē un Zviedrijā, kas deva virkni jaunu klientu. Runājot par klientu piesaisti, Mārtiņš izceļ arī tiešo zvanīšanu kā vienu no ātrākajiem un vienkāršākajiem ceļiem šajā nozarē. "Klients par pakalpojumu mūsu nozarē nav jāizglīto. Ir jāpierāda, ka tev var uzticēties."

Jaunajiem uzņēmējiem, kuri domā par uzņēmējdarbību ražošanā, jāņem vērā, ka šajā jomā nauda vispirms būs jāiegulda un tā atgriezīsies uzņēmumā ar laika nobīdi. Kamēr uzņēmums ir maz zināms, šis faktors var kļūt par lielu izaicinājumu, jo ar finansējuma piesaisti varētu būt grūtības, bet klienti sadarbību vēlas veidot uz pēcapmaksas nosacījumiem.

Otra lieta – šādā nozarē būs vajadzīgas dārgas iekārtas, kuru iegādi nāksies kaut kā finansēt. Ņemot vērā Pjotra agrākos kontaktus un to, ka sadarbības partneri viņam uzticējās, "Metup" izdevās iekārtas iegādāties līzingā. Šobrīd iekārtas tiek nodarbinātas divās maiņās, lai tās iespējami ātrāk varētu atpelnīt.

Lai nodrošinātu rentabilitāti, "Metup" ļoti skrupulozi rēķina visas izmaksas, nosakot katras uzņēmuma darba minūtes cenu.

Ko Pjotrs iesaka jaunajiem uzņēmējiem, kuri vēl tikai gatavojas startam biznesā? "Nebaidīties, noteikti mēģināt un grūtos brīžos – nepadoties. Ražošanā jārēķinās ar to, ka būs daudz procesu un daudz cilvēku. Tāpēc ir jāuzticas cilvēkiem, savai komandai. Un pašam jābūt gatavam ļoti daudz strādāt."

Saistītie raksti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti