Spēlmaņu nakts

Gada mazās formas izrāde – "Nelabie. Pēc Dostojevska"

Spēlmaņu nakts

Gada lielās formas izrāde – "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums"

Gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija

Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas; gada lielās formas izrāde – «Malleus Maleficarum. Jaunais līgums»

Ceturtdien, 23. novembrī, teātra režisora un reformatora Eduarda Smiļģa 137. dzimšanas dienā, Dailes teātrī aizvadīta gadskārtējā "Spēlmaņu nakts", kur par Gada lielās formas izrādi tika atzīta "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums". Gada mazās formas izrādes titulu saņēma iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska", bet par mūža ieguldījumu teātra mākslā balva šogad pasniegta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai un Valmieras Drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam.

ĪSUMĀ:

  • Balvu "Gada lielās formas izrāde" "Spēlmaņu nakts" žūrija piešķīra izrādei "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", ko veidoja fonds "Initium", režisore Iveta Pole. Gada mazās formas izrāde – iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras Drāmas teātrī, savukārt titulu "Gada izrāde bērniem un/vai pusaudžiem" saņēma "Paolo un Frančeska" Valmieras Drāmas teātrī.
  • Gada režisora balvu ieguva Elmārs Seņkovs par režiju Valmieras Drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska".
  • Par gada aktieri atzīts Arturs Krūzkops, bet Gada aktrises titulu saņēma Dārta Daneviča, savukārt par otrā plāna lomām balvas ieguva – Anna Nele Āboliņa un Rūdolfs Apse.
  • Mārtiņš Vilkārsis saņēma Gada scenogrāfa balvu par izrādi "Sēras piestāv Elektrai".
  • Balvu kategorijā "Gada jaundarbs mūzikā" šogad saņēma komponists Jēkabs Jančevskis par mūziku izrādē "Brands".
  • Par gada kustību mākslinieci atzīta Kristīne Brīniņa par darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Hamlets".
  • Par gada kostīmu māksliniekiem atzīti laikmetīgās modes un mākslas duets "Mareunrol's" par darbu Čehova teātra izrādē "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos".
  • Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks/-ce" balvas saņēma Sandis Runge un Diāna Krista Stafecka.
  • Par gada labāko video mākslinieci atzīta Katrīna Neiburga par darbu izrādē "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums".
  • Balvu kategorijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" saņēma Rasa Bugavičute-Pēce par darbu Liepājas teātra izrādē "Dziesmu svētki".
  • Bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balva pasniegta izrādei "Trīs sivēntiņi un vilks" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.
  • LSM.lv skatītāju balvu kā gada aktieri saņēma Maksims Busels un Ieva Segliņa, savukārt par gada izrādi skatītāji atzina iestudējumu "Zēni nav meitenes" Dailes teātrī.
  • Teātra inovācijas balva pasniegta laikmetīgās mākslas telpai "Kurtuve" par Valmieras Drāmas teātra ātro adaptāciju.

Teātra prestižākais notikums, kurā izvērtētas izrādes un individuālie sniegumi 2022./2023. gada sezonā 15 kategorijās, šogad svinēja savu 30 gadu jubileju. To vadīja aktieris Gundars Āboliņš. Ceremonijas laikā akcents tika likts uz iepriekšējiem 30 gadiem "Spēlmaņu nakts" ceremonijās gan mūzikā, gan video.

"Spēlmaņu nakts" balvu ieguvēji 2022./2023. gada sezonā

Balva "Par mūža ieguldījumu teātra mākslā" šogad pasniegta Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai un Valmieras Drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam.

Gada lielās formas izrāde

Balvu "Gada lielās formas izrāde" "Spēlmaņu nakts" žūrija piešķīra izrādei "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", ko veidoja fonds "Initium", režisore Iveta Pole.

Žūrijas vadītājs Toms Čevers par piešķirto balvu gada lielās formas izrādei
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Pamatojot žūrijas izvēli žūrijas vadītājs Toms Čevers norādīja: "Pirmkārt, tādēļ, ka mūsu teātra telpā tāda mēroga performance, ar tādu atdevi materiālam un pārliecību par savu darbu, par savas idejas nozīmīgumu nav redzēta. Protams, žūrijai ir vienmēr jāizšķiras par kaut kādu inovāciju, jauniem soļiem vai kādām tīri profesionālām un stabilām lietām. Šajā gadījumā šī bija tāda inovācija pretstatā pārējām labām izrādēm, kuras bija vienkārši labas. Tādas, pie kādām mēs esam pieraduši, bet kas varbūt nevirza uz priekšu mūsu domāšanu."

Darbs tapis koprades procesā ar māksliniecisko komandu – Katrīna Neiburga, Agnese Krivade, Jette Loona Hermanis, Anika Barkan (Dānija), Lea Blau (Horvātija), Maarja Nuut (Igaunija), Martina Georgina (Malta), Irēna Grauda.

1486. gadā sarakstītais Malleus Maleficarum jeb "Raganu veseris" vairākus gadsimtus bija pasaulē pārdotākā grāmata aiz Bībeles. Šī grāmata izvērš juridiski teoloģisku teoriju par sievietes dabu, to attēlojot kā normālās (vīriešu) pasaules apgriezto spoguli, un pierādot, ka sievietes jau pēc savas dabas ir bīstamas un neuzticamas. Negantākās no viņām ir konkubīnes, tām seko vecmātes, un, visbeidzot - sievas, kas valda pār saviem vīriem. "Kad sieviete pati pie sevis domā, viņa domā ļaunu", raksta  grāmatas autors Heinrihs Krāmers. 

Izrādes režisore Iveta Pole par izrādi: "Šis stāsts sākas no beigām. Mēs dodamies atpakaļ laikā, atdzemdējam sevi atpakaļ pirmresursā, ar putekļusūcēju iesūcam sevi atpakaļ dzemdē, pirms laika, kad sieviešu ķermeņiem un prātiem tika uzlikta kauna zīme. Krāmers rakstīja, ka ir sastapis sievietes rūgtākas kā nāve. Mēs gribam apēst kaut ko saldu, piemēram, ābolu. Aizēsties līdz laikam pirms gaisma tika nošķirta no tumsas. Vilkt  pavedienus, ko glabā arhetipi un stereotipi, pavedienus, kas beigu galā aizved mūsu ķermenī. Krāmers rakstīja, ka sieviete tika radīta no sliktā kaula. Viņa ir nepabeigtais dzīvnieks, kuru pabeidz pats dzīvnieks. Viņa ir riba, kura turpina vērpties".

Režisore Iveta Pole par saņemto balvu
00:00 / 01:14
Lejuplādēt

"Bez šaubām, man tas ir ārkārtīgi svarīgs un priecīgs brīdis, manuprāt, es vēl esmu tādā pirmajā pārsteiguma šokā, jo es tiešām, tiešām negaidīju, ka mēs varētu iegūt šo te galveno balvu," neilgi pēc ceremonijas beigām Latvijas Radio sacīja režisore Iveta Pole. "Tas ir teātra virziens, kas mani jau kādu laiku ir interesējis, tāpēc es esmu ārkārtīgi priecīga, ka žūrija to ir novērtējusi kā vērā ņemamu un kvalitatīvu notikumu. Protams, tas nav gluži tekstā balstīts teātris, tas ir vairāk fizisks teātris, starp skatuves mākslu, starp vizuālo mākslu. Tāds drīzāk kokteilis. Visu mūsu astoņu meiteņu kopdarbs. Es gribēju, lai visas meitenes, kas ir procesā iesaistītas, neskatoties uz to, vai tu taisi video vai tu esi scenogrāfs, vai mūzikas radītājs, ka mēs visas esam klātesošas uz skatuves.

Drīzāk tas ir varbūt vairāk kā tāds rituāls."

Nominanti

  • "Grieķi" (Liepājas teātris, režisors Elmārs Seņkovs)
  • "Hamlets" (Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, režisors Viesturs Kairišs)
  • "Kaukāziešu krīta aplis" (Dailes teātris, režisors Data Tavadze)
  • "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums" (fonds "Initium", režisore Iveta Pole, darbs tapis koprades procesā ar māksliniecisko komandu – Katrīna Neiburga, Agnese Krivade, Jette Loona Hermanis, Anika Barkan (Dānija), Lea Blau (Horvātija), Maarja Nuut (Igaunija), Martina Georgina (Malta), Irēna Grauda)
  • "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" (Dailes teātris, režisors Mārtiņš Eihe)

Gada mazās formas izrāde

Gada mazās formas izrāde režisora Elmāra Seņkova iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras Drāmas teātrī.

Izrāde "Nelabie. Pēc Dostojevska" ir mūsdienīga versija Dostojevska romānam "Velni", ko veido režisors Elmārs Seņkovs un dramaturģe Justīne Kļava. "Ir laiks, kad atkal jāņem galdā tās grāmatas, par kurām runāja pirms 150 gadiem. Dostojevska "Velniem" tieši paliek 150 gadi, un mēs zinām, ka vēsture ir cikliska, to pat vēsturnieki ir pierādījuši, un mēs joprojām nemācāmies no kļūdām, joprojām mēs uzkāpjam uz tiem pašiem grābekļiem," iepriekš pauda režisors.

Nominanti

Gada izrāde bērniem un/ vai jauniešiem

Titulu "Gada izrāde bērniem un/vai pusaudžiem" šogad saņēma režisores Indras Rogas iestudējums "Paolo un Frančeska" Valmieras Drāmas teātrī.

"1275. gadā Džovanni Malatesta apprecējās ar Frančesku, Gvido de Polentas meitu. Pēc vienpadsmit gadiem Džovanni atklāja melus, kurus visu šo laiku no viņa slēpa Frančeska un viņa jaunākais brālis Paolo. Tam neizbēgami sekoja noziegums. Kad Dante rakstīja "Dievišķās komēdijas" daļu "Elle", nelaimīgo mīlētāju stāsts viņu aizrāva tik ļoti, ka viņi parādījās Piektajā dziesmā starp miesas grēciniekiem Otrajā elles lokā. Abu leģendām apvītais mīlasstāsts turpina atdzīvoties poēmās, lugās un operās," teikts izrādes pieteikumā.

Nominanti

Gada režisors

Gada režisora godu "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonijā šogad piešķīra Elmāram Seņkovam par režiju Valmieras Drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska".

Elmārs Seņkovs
Elmārs Seņkovs

Izrādi veido Edgara Mākena mūzika, Oskara Pauliņa gaismas, Lindas Mīļās kustības, Ilzes Vītoliņas kostīmi un Valmieras jaunākās paaudzes aktieri un Elīna Vāne. "Šķiet, ka pēdējā laikā "Nelabie" ir izrāde, par kuras nozīmīgumu un augsto kvalitāti ir vienisprātis teju visi teātra kritiķi, un tā tomēr nav pārāk bieža parādība mūsu teātra pasaulē," pauda teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Nominanti

  • Mārtiņš Eihe ("Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", Dailes teātris)
  • Laura Groza ("Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)
  • Indra Roga ("Paolo un Frančeska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Elmārs Seņkovs ("Nelabie. Pēc Dostojevska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Data Tavadze ("Kaukāziešu krīta aplis", Dailes teātris)

Gada aktieris 

Par gada aktieri atzīts Arturs Krūzkops – Ričards Latvijas Nacionālais teātra izrādē "Ričards. Nekā personīga".

Arturs Krūzkops
Arturs Krūzkops

Pēc Elmāra Seņkova idejas lugu uzrakstījis Artūrs Dīcis, nodēvējot to par relatīvi skarbu drāmu un vardarbību ģimenē šķetinot no vīrieša pozīcijas, jaucot patiesības un melu pēdas.

Gada aktrise

Gada aktrises titulu "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonijā saņem Dārta Daneviča par lomu izrādē "Zēni nav meitenes" Dailes teātrī.

Dārta Daneviča
Dārta Daneviča

Par izrādi teikts – psiholoģiska drāma  ar nosaukumu "Sabiedrība nepastāv vīriešu labā, tā pastāv, lai viņus savaldītu." Šis stāsts būs par mīlestību. Par romantiku. Par iemīlēšanos godīgā, gudrā un asprātīgā vīrietī, kurš sievietei dod iespēju uzplaukt – kā mātei un savā darbā. Viņa ilgi nevar atrast savu vietu, bet viņš nekur viņu nesteidzina. Un, kad viņa beidzot ir atradusi savu aicinājumu kino nozarē, viņas bērni ir tikuši dārziņā, notiek tas, kas mēdz notikt. Idilliskā ģimenes dzīve izjūk brutāli, teikts izrādes aprakstā.  

Aktrise Dārta Daneviča par saņemto balvu
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

Aktrise pēc ceremonijas atzina, ka arī ikdienā mēdz saņemt atsauksmes no skatītājiem, un visvairāk viņas sirdi silda stāsti, ka pēc šīs izrādes cilvēkiem rodas vēlme ātrāk steigties pie saviem mīļajiem, lai viņus samīļotu: "Pēc izrādēm cilvēki sūta atsauksmes. Liela daļa raksta par savām pārdomām saistībā ar izrādes tematiku. Bet ir cilvēki, kas dalās savās cilvēciskajās emocijās. Šī izrāde ir īsa, tā beidzas pirms deviņiem vakarā, un tad parasti cilvēki ieplāno vēl kaut ko, teiksim, vakaru bez bērniem, lai varētu pēc tam aiziet un atpūsties. Bet man vairāki ir rakstījuši, ka viņi pēc izrādes noskatīšanās ir atcēluši sarunāto aukli vai vecvecākus bērnu pieskatīšanai un steigušies paši mājās pie bērniem. Vēl man ir milzīgs prieks, ka man ir atrakstījušas dažas māmiņas, kas atklāj, ka ir pārvērtējušas sevi kā mātes pēc šīs izrādes noskatīšanās. Tas ir liels gandarījums. Es pati arī pēc izrādes pat nenoņemu grimu, bet uzreiz steidzos mājās pie savējiem.

Man liekas, ir labi, ja izrāde ļauj kaut kādas pašsaprotamas lietas, kas mums ir kļuvušas par ieradumu un rutīnu, ļauj novērtēt un ieraudzīt ar jaunām acīm."

Gada aktieris otrā plāna lomā

Titulu gada aktieris otrā plāna lomā "Spēlmaņu nakts" žūrija piešķīra aktierim Rūdolfam Apsem par Konferansjē lomu izrādē "Bez morāles. Ar lellēm" Latvijas Leļļu teātrī.

Rūdolfs Apse
Rūdolfs Apse

Par izrādi teikts – apvienojot leļļu teātra paņēmienus ar klasisku kabarē, ir radies stāsts… Vai kādam tajā izdosies iegūt visu? Slavu, mīlestību un kāroto lomu? Lai to noskaidrotu, atliek tikai ierasties. Izrāde pieaugušajiem. Un pieaugušiem pusaudžiem.

Nominanti

  • Rūdolfs Apse (Konferansjē izrādē "Bez morāles. Ar lellēm", Latvijas Leļļu teātris)
  • Kārlis Arnolds Avots (Agnus izrādē "Brands", Dailes teātris)
  • Kārlis Freimanis (Ezra Menons izrādē "Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)
  • Kārlis Reijers (Kristians izrādē "Ričards. Nekā personīga", Latvijas Nacionālais teātris)
  • Mihails Samodahovs (Sarafanovs izrādē "Vecākais dēls", Daugavpils teātris)

Gada aktrise otrā plāna lomā

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" laurus plūca Anna Nele Āboliņa par Marijas Ļebjadkinas lomu izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras Drāmas teātrī.

Anna Nele Āboliņa
Anna Nele Āboliņa

Izrādes "Nelabie. Pēc Dostojevska" dramaturģiskais materiāls tapis, iedvesmojoties no pasaules literatūras klasiķa Fjodora Dostojevska 1872. gadā izdotā romāna "Velni". "Viss mainās līdz ar rudens iestāšanos, kad jaunieši nolemj pāriet no vārdiem pie darbiem un atgriežas mājās, lai mainītu pasauli, bet spēcīgāki par viņu politiskajiem pretiniekiem izrādās katra paša iekšējie dēmoni," vēsta izrādes pieteikums.

Gada scenogrāfs

Mārtiņš Vilkārsis par darbu Valmieras Drāmas teātra izrādē "Sēras piestāv Elektrai" saņēma Gada scenogrāfa balvu.

Mārtiņš Vilkārsis
Mārtiņš Vilkārsis

Izrādes pamattēma ir nevis cilvēka sadursme ar nepielūdzamo likteni, bet gan personības sadursme ar dziļi cilvēka iekšienē noglabātajiem noslēpumiem, kaislībām un vēlmēm.

Nominanti

  • Anna Heinrihsone ("Paolo un Frančeska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Ieva Jurjāne ("Hamlets", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)
  • Oskars Pauliņš ("Nelabie. Pēc Dostojevska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Reinis Suhanovs ("Grieķi", Liepājas teātris)
  • Mārtiņš Vilkārsis ("Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)

Gada jaundarbs mūzikā

Balvu kategorijā "Gada jaundarbs mūzikā" šogad saņēma komponists Jēkabs Jančevskis par mūziku izrādē "Brands" Dailes teātrī.

Jēkabs Jančevskis
Jēkabs Jančevskis

"Tev piedots tiks, ja neiespēji, bet mūžam ne, ja negribēji…" – saka Henrika Ibsena Brands. Bez kompromisiem dzīvo ne tikai izrādes galvenais varonis, bet tas tiek prasīts no jebkura, kas lugu vēlas iestudēt. Dailes teātra un režisora Arnolda Liniņa "Branda" iestudējums ir leģendārs un iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. 

Nominanti

  • Jēkabs Jančevskis ("Brands", Dailes teātris)
  • Edgars Mākens ("Grieķi", Liepājas teātris)
  • Jēkabs Nīmanis ("Visi putni skaisti dzied", "Dirty Deal Teatro", līdzproducents Story Hub)
  • Edgars Raginskis ("Debesjums", Latvijas Nacionālais teātris)
  • Emīls Zilberts ("Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gada horeogrāfe/-fs vai kustību māksliniece/-ks

Par gada kustību mākslinieci šogad atzīta Kristīne Brīniņa par darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Hamlets".

Kristīne Brīniņa
Kristīne Brīniņa

Režisors Viesturs Kairišs par izrādi: "Luga, kuras darbības vieta ir valsts, kura savus politiskos oponentus joprojām indē kā viduslaikos, un nepilnvērtības kompleksu nomākta viduvējība var kļūt par karali. Valsts, kura visas lietas dara pēdiņās un lietas nesauc īstajos vārdos. Varbūt tāda valsts nemaz neeksistē? Hamlets cenšas izdibināt patiesību zem melu, liekulības un puvuma fasādes. Bet viņš nekad nevar zināt, kur nākamreiz tiks uzklāta inde..."

Nominanti

  • Aigars Apinis ("SIA "Ģimenes romāns"", Valmieras Drāmas teātris)
  • Kristīne Brīniņa ("Hamlets", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)
  • Kristīne Brīniņa ("Pinokio piedzīvojumi", Latvijas Nacionālais teātris)
  • Linda Mīļā ("Nelabie. Pēc Dostojevska", Valmieras Drāmas teātris)

Gada kostīmu mākslinieks/-ce

Pr gada kostīmu māksliniekiem atzīsti laikmetīgās modes un mākslas duets "Mareunrol's" – Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa-Pēterkopa par darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos".

Mareunrol's
Mareunrol's

Izrāde ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem – 1941. un 1949. gada izsūtīšanas no toreizējās Padomju Latvijas uz Sibīriju. Deportācijām pakļauto stāsti ir tik līdzīgi – mainās darbojošās personas, bet izsūtījuma laiks, vieta, beztiesiskums ir tie paši. Aukstajos Sibīrijas plašumos spēja izdzīvot tie, kuri sirdī nesa cilvēkmīlestību un ticību atgriešanās brīnumam.

Nominanti

  • Pamela Butāne ("Visi putni skaisti dzied", "Dirty Deal Teatro", līdzproducents Story Hub)
  • "Mareunrol's" ("Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)
  • Kristīne Pasternaka ("Kaukāziešu krīta aplis", Dailes teātris)
  • Ieva Veita-Breidaka ("Ragana", Ģertrūdes ielas teātris)
  • Ilze Vītoliņa ("Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)

Gada jaunais skatuves mākslinieks/-ce

Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks/-ce" šogad pasniegtas divas balvas – tās saņēma Sandis Runge par Pētera Verhovenska lomu Valmieras Drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska" un Diāna Krista Stafecka par Lavīnijas Menonas lomu Valmieras Drāmas teātra izrādē "Sēras piestāv Elektrai".

Sandis Runge
Sandis Runge

Diāna Krista Stafecka
Diāna Krista Stafecka

Nominanti

  • Ieva Estere Barkāne (Darja Šatova izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Ieva Estere Barkāne (Frančeska de Polenta izrādē "Paolo un Frančeska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Matīss Budovskis (režija izrādē "Dziesmu svētki", Liepājas teātris)
  • Artis Jančevskis (Paolo Malatesta izrādē "Paolo un Frančeska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Milēna Miškeviča (Gruše izrādē "Kaukāziešu krīta aplis", Dailes teātris)
  • Sandis Runge (Pēteris Verhovenskis izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska", Valmieras Drāmas teātris)
  • Valts Skuja (Henča izrādē "YEN", Liepājas teātris)
  • Diāna Krista Stafecka (Lavīnija Menona izrādē "Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)

Gada gaismu vai video māksliniece/-ks

Par gada labāko video mākslinieci atzīta Katrīna Neiburga par darbu izrādē "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", kuru veidoja starptautiska komanda – producēja fonds INITIUM, Ieva Niedre, Minna Triin Kohv (Igaunija), Karīna Zeļonka, Sõltumatu Tantsu Lava (Igaunija).  

Katrīna Neiburga
Katrīna Neiburga

Neiburga iepriekš Latvijas Radio "Klasika" intervijā norādījusi: "Šī izrāde – tas nav par sievietēm, tas ir par sievišķo enerģiju un par to, ko mēs ar to varam iesākt, un ko mēs varam mācīties no tās, un kā mēs tai varētu ļauties."

Nominanti

  • Mārtiņš Feldmanis (gaisma izrādē "Grieķi", Liepājas teātris)
  • Mārtiņš Feldmanis (gaisma izrādē "Sēras piestāv Elektrai", Valmieras Drāmas teātris)
  • Katrīna Neiburga (video izrādē "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", producē fonds INITIUM, Ieva Niedre, Minna Triin Kohv (Igaunija), Karīna Zeļonka, Sõltumatu Tantsu Lava (Igaunija))
  • Oskars Pauliņš (gaisma izrādē "Lilioms", Dailes teātris)
  • Valentīns Siļčenko (video izrādē "The Last Human/ Pēdējais cilvēks", producents Edijs Zalaks, izrāde tapusi sadarbībā ar "Digital Art House")

Gada jaundarbs dramaturģijā

Balvu kategorijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" saņēma Rasa Bugavičute-Pēce par darbu Liepājas teātra izrādē "Dziesmu svētki".  

Rasa Bugavičute-Pēce
Rasa Bugavičute-Pēce

"Dziesmu svētku laikā tūkstošiem cilvēku spēj vienoties dziesmās un dejās, kas aizkustina citu tūkstošu sirdis. Šajā stāstā satiekas tikai deviņi mūsu līdzcilvēki, un tomēr – viedokļi par to, kas un kāpēc notiek Dziesmu un Deju svētkos, var novest kā līdz smiekliem, tā asarām, un cerams – ne līdz kam traģiskākam," teikts izrādes pieteikumā.

Nominanti

  • Rasa Bugavičute-Pēce ("Dziesmu svētki", Liepājas teātris)
  • Artūrs Dīcis ("Ričards. Nekā personīga", Latvijas Nacionālais teātris)
  • Matīss Gricmanis ("Kur pazuda valsts", Dailes teātris)
  • Anete Konste, Marta Elīna Martinsone ("Stiklotā svētnīca", producenti Marta Kontiņa, Elizabete Palasiosa (Story Hub), līdzproducents Ģertrūdes ielas teātris)
  • Ance Muižniece ("Divas pasaules", Latvijas Nacionālais teātris)

Bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balva

Savu vērtējumu sniedza arī Bērnu un jauniešu žūrija, kura lēma pasniegt balvu režisores Paulas Pļavnieces izrādei "Trīs sivēntiņi un vilks" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Izrāde “Trīs sivēntiņi un vilks”
Izrāde “Trīs sivēntiņi un vilks”

Režisore Paula Pļavniece par izrādi: "Šodien mēs nereti uzzinām stāstu versijas, ko iepriekš neesam dzirdējuši, un dodam balsi tiem, kurus agrāk neviens nav uzklausījis. Tāpēc pienācis laiks ļaut Vilkam atklāt savu versiju par sen zināmo stāstu. Galu galā tieši viņš bijis tas, pret kuru gadiem ilgi vērsta nomelnošanas kampaņa, nekad nenoskaidrojot visus notikumu apstākļus. Vilks apgalvo, ka nekad nav darījis pāri nedz Sarkangalvītei, nedz Vecmāmiņai, nedz kazlēniem vai sivēntiņiem. Tāpēc kopā ar ruksīšiem ir gatavs izskaidrot, no kurienes cēlies neveiksmīgais pārpratums."

Skatītāju balva

Latvijas Teātra darbinieku savienība sadarbībā ar Latvijas profesionālajiem teātriem, sabiedrisko mediju portālu LSM.lv un Latvijas teātra katalogu izrades.lv no maija līdz novembrim rīkoja arī skatītāju simpātiju balsojumu, kurā teātra skatītāji varēja nobalsot par savu mīļāko aktrisi, aktieri un izrādi.  

Skatītāju balvu kā Gada aktieris saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādes "Hamlets" titullomas atveidotājs Maksims Busels.

Maksims Busels
Maksims Busels

Gada aktrises titulu skatītāji piešķīra Ievai Segliņai par titullomas atveidošanu Dailes teātra izrādē "Brands".

Ieva Segliņa
Ieva Segliņa

Savukārt par Gada izrādi skatītāji atzina režisores Diānas Kaijakas iestudējumu "Zēni nav meitenes" Dailes teātrī.

Izrāde “Zēni nav meitenes”
Izrāde “Zēni nav meitenes”

Teātra inovācijas balva

Teātra inovācijas balvu "Latvijas Mobilais telefons", precīzāk  – tā iedvesmotais mākslīgais intelekts –, šogad pasniedza laikmetīgās mākslas telpai "Kurtuve" par Valmieras Drāmas teātra ātro adaptāciju.

Laikmetīgās mākslas telpa “Kurtuve”
Laikmetīgās mākslas telpa “Kurtuve”

Ceremonijas radošā komanda: režisore Laura Groza, scenārija autors Mārtiņš Meiers, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālais vadītājs Juris Vaivods, videomākslinieks -8, kostīmu konsultante Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elza Leimane, videoklipu režisors un montāžas režisors Matīss Kaža, producente Ilona Matvejeva.

2022./2023. gada sezonas "Spēlmaņu nakts" žūrijas komisijā strādāja: žūrijas komisijas priekšsēdētājs – teātra kritiķis Toms Čevers, teātra kritiķe Kitija Balcare, teātra kritiķe, interneta žurnāla "Satori" redaktore Anna Andersone, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķis un laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, aktrise Dace Bonāte un režisore, skatuves mākslas pasniedzēja Latvijas Kultūras akadēmijā Māra Ķimele.

Laureātiem pasniedza metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavotās balvas "Skatuves nagla" (dizains – metālmākslinieks Juris Gagainis).

"Spēlmaņu naktij" nominētie aktieri un aktrises

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti