Jaunajā Jūrmalas muzeja izstāžu ciklā divas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā 5. janvārī plkst. 17.00, uzsākot jauno izstāžu ciklu, tiks atklātas divas izstādes - Jūrmalas mākslinieku biedrības izstāde “Identitāte” un Ievas un Tālivalža Muzikantu izstāde “Latvija – gadalaiki”, lsm.lv informē Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Guna Kalnača.

Jūrmalas mākslinieku biedrība jau tradicionāli reizi gadā plašā kopizstādē skatītājiem rāda jaunāko veikumu. Biedrībā, kura 1977. gadā dibināta kā Jūrmalas mākslinieku grupa, šobrīd darbojas vairāk nekā 80 dažādos medijos strādājoši mākslinieki, tāpēc izstādē redzēsim kā glezniecību, grafiku, tā arī tēlniecības darbus un keramiku.

Tā kā 2018. gads ir zīmīgs laiks mūsu valsts dzīvē, arī mākslinieki centušies koncentrēt radošo potenciālu savas identitātes noskaidrošanai un realizācijai mākslas tēlos, izstādei dodot nosaukumu “Identitāte”.

Dace Ziemele. Mežģīnes, 2017
Dace Ziemele. Mežģīnes, 2017

Jūrmalas mākslinieku biedrības kodolu pašreiz veido vecākās un vidējās paaudzes mākslinieki Andris Bērziņš, Maira Veisbārde, Einārs Plūksna, Ilda Sīlis, Edīte Zvagule, Imants Ozoliņš, Jānis Jēkabsons, Rudīte Jēkabsone, Olita Gulbe, Jānis Spalviņš, Andrejs Ģērmanis, Inese Ščucka, Ieva Spalviņa, Stefans Močuļskis un vairāki citi. Pamazām kolektīvā iekļaujas arī jaunākās paaudzes pārstāvji, ikgadējā izstādē solot daudzpusīgu un interesantu mākslas piedzīvojumu.

Ievas Muzikantes gleznu cikls “Latvija – Gadalaiki” un Tālivalža Muzikanta dizaina objekts sauleskoks “Zelta ābele” skatāmi muzeja pirmā stāva izstāžu zālēs.

Ieva Muzikante. Ziema 2, 2013.-2017.
Ieva Muzikante. Ziema 2, 2013.-2017.

Gleznu cikls “’Latvija - gadalaiki”’ ir Ievas Muzikantes veltījums savai dzimtenei Latvijai. Ekspozīcija pārsteidz skatītāju ar novatorisku, oriģinālu un neparastu šīs tēmas risinājumu kompozīcijā, gleznošanas manierē un cikla koncepcijā. Māksliniece pati uzskata, ka šis cikls ir nepabeigts un turpina attīstīties, tāpat kā dzīve, kamēr to dzīvojam - joprojām top jaunas gleznas, kuras tiek pievienotas jau esošajām.

Gleznu sērijā ir skatāmi lielformāta portreti, kuros visos vienojošais elements ir saulesbrilles ar spoguļstikliem, tajās redzamas Latvijas ainavas. Gleznu sērija veidota kā simbolisks cilvēka dzīves cikla atspoguļojums no bērnības līdz vecumdienām. Arī ainavas, kas redzamas saulesbrillēs, ir asociācija ar cilvēka mūžu. Vienojošs ciklam ir pozitīvais vēstījums - cilvēka mūžs ir skaists un unikāls jebkurā vecuma posmā, tāpat kā Latvijas daba ir skaista ikvienā gadalaikā. Latvija ir tā, kuru mēs mīlam.

Tālivaldis Muzikants. Sauleskoks “Zelta ābele” 2015.
Tālivaldis Muzikants. Sauleskoks “Zelta ābele” 2015.

Tālivalža Muzikanta kopā ar zinātniekiem radītais dizaina objekts sauleskoks “Zelta ābele” (2015) vienlaikus ir saules elektrostacija un gaismas dizaina objekts. Sauleskokā apvienotas skulpturāla objekta estētiskā vērtība ar funkcionalitāti - elektroenerģijas ražošanu un vides apgaismojumu. Objekts tika eksponēts 2015. gadā gaismas festivālā “Staro Rīga”.

Jūrmalas mākslinieku biedrības izstāde “Identitāte” un Ievas un Tālivalža Muzikantu izstāde “Latvija – gadalaiki” Jūrmalas pilsētas muzejā skatāmas līdz 11. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti