Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis atkāpjas no amata

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis pirmdien, 15. aprīlī, paziņojis par atkāpšanos no amata. Publiskajā paziņojumā viņš uzsver, ka palikšana rektora amatā pēc notikušā akadēmijā apgrūtināšot akadēmijas darbu.

Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis atkāpjas no amata
00:00 / 02:50
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis atkāpjas no amata.
  • Prānis: Normālā situācijā rektors ar akadēmijas padomi un Kultūras ministriju strādā kopā savstarpējā sapratnē. Šobrīd tas nav iespējams.
  • JVLMA padomes priekšsēdētājs: Prāņa lēmums ir spēka, nevis vājuma pazīme.
  • Logina: Cienu JVLMA rektora Guntara Prāņa lēmumu atkāpties.
  • Jauno rektoru izraudzīsies JVLMA padome, šobrīd nav zināms, kad izsludinās konkursu uz rektora amatu.

Prāņa atkāpšanos pēc tam, kad LTV raidījums "Kultūršoks" publicēja studentu liecības par atsevišķu Mūzikas akadēmijas pasniedzēju iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm, pieprasīja Mūzikas akadēmijas padome. Sākotnēji Prānis atteicās atkāpties, un arī akadēmijas šķīrējtiesa padomes prasību par rektora atcelšanu vērtēja kā prettiesisku.

15. aprīlī Prānis tomēr paziņojis par atkāpšanos. Raksturojot savu darbību rektora amatā, Prānis norādīja, ka septiņu gadu garumā ir "dedzis par to, lai Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija būtu vieta, kurā ikvienam izkopt savu talantu, un akadēmijā iegūtā izglītība būtu fundamentāls pamats profesionālās karjeras tālākai izaugsmei".

Paziņojumā medijiem skaidrojot savu lēmumu, Prānis pauda:

"Skandāls, kurā ierauta akadēmija, ir ticis izmantots, lai, aizbildinoties ar rūpēm par studentēm, iespējami tendenciozā veidā atbrīvotos no akadēmijas vadības, apsūdzot mani bezdarbībā."

"Es un mana komanda esam nekavējoši darījuši visu, lai šo situāciju risinātu pēc būtības, tāpēc tādu netaisnību un sevis nomelnošanu es nekad nebūtu varējis iedomāties. Vēlos teikt lielu paldies visiem tiem drosmīgajiem, kuri šajos sarežģītajos apstākļos ir palikuši uz tiesiskuma, taisnīguma un objektivitātes ceļa. Sirsnīgi pateicos tiem daudzajiem studentiem un darbiniekiem, kuri man izteica atbalstu – tas man patiešām nozīmē ļoti daudz," raksta Prānis, norādot arī: "Taču man jāsadarbojas ar visiem, un redzu, ka liela daļa no tiem, no kuriem ir atkarīga mana iespēja realizēt savas ieceres, ir vērsta uz populismu un klaji ārišķīgām nodevām savam elektorātam, kas ir totāli graujoši JVLMA reputācijai un kolektīvu sašķeļoši. Esam nonākuši strupceļā! Saprotu, ka šādos apstākļos mana palikšana rektora amatā tikai apgrūtinās akadēmijas darbu, jo nav iespējams turpināt darbu ar padomi, kura, kā atzīts, rīkojas prettiesiski, bet sagaida no manis atbildību par man nezināmo (jo vēl līdz šim brīdim neesmu informēts, ko tad es neesmu izdarījis no tā, ko varēju). Nebūs iespējams aizstāvēt akadēmijas intereses Kultūras ministrijā, kura jau kopš 11. marta uzskata, ka mana atkāpšanās "noņems spriedzi", un tagad ciniski man pārmet to, ka cīnos pret padomes prettiesisko rīcību.

Ņemot vērā padomes un ministres attieksmi, neredzu ceļu, kā šī varētu izrādīties veiksmīga, uz izvirzīto mērķu īstenošanu orientēta sadarbība atbilstoši JVLMA interesēm."

Prānis arī norādīja, ka aizvadītā mēneša laikā esot turējies pretī milzīgam spiedienam atkāpties: "[..] esmu to darījis, daudzu kolēģu un domubiedru atbalstīts, lai turpinātu risināt to, ko iesākām pēc 2024. gada 17. janvāra Senāta sēdes. Uz šo brīdi esmu izdarījis visu, kas bijis manos spēkos, lai nodrošinātu man iesniegtās informācijas tālāku izmeklēšanu un atbilstošu soda mēru piemērošanu, kas ir būtiskākais priekšnosacījums, lai akadēmijā izskaustu seksuālās vardarbības epizodes. Esam arī vienojušies par rīcības plānu, kurš ietver vairākus virzienus absolūti jaunam standartam nākotnei – mācības, normatīvais regulējums, ziņošanas sistēmas pilnveide, pieejamais atbalsts un tehniskie risinājumi."

Prānis pauda cerību, ka viņa uzsāktais tiks turpināts un īstenots un "turpmāk vairs nevienai studentei vai studentam, darbiniecei vai darbiniekam nebūs jāpiedzīvo tās nepatīkamās, baisās situācijas, par kādām izskanēja liecības "Kultūršokā"".

Sarunā ar Latvijas Radio Prānis izteicās ka Mūzikas akadēmijas šķīrējtiesas lēmums ir bijis ļoti svarīgs, lai rektors apzinātos, ka visu darījis godprātīgi: "Manas mīļās Mūzikas akadēmijas labā uzskatu, ka nevar vadīt to kuģi uz priekšu, ja padome un rektors atrodas savstarpējā kara stāvoklī. Mums ir ļoti daudz dažādi jautājumi jārisina [kopā], tāpēc es uzskatu, ka nav akadēmijas interesēs, ka mēs tālāk uz priekšu esam tik nopietnā konfliktā. Šobrīd redzu, ka viss ir uzlikts uz sliedēm, lai drošā vide, principi, apmācība un ziņošana, lai tas strādātu, – tas jau šobrīd ļoti labi darbojas, mēs esam veikuši arī virkni dažādu izmeklēšanu, atstādinājuši darbiniekus – to visu es esmu paveicis, bet, skatoties nākotnē, es redzu, ka tā normālā ir situācija ir, ja rektors ar padomi – un arī ar Kultūras ministriju un [kultūras] ministri – tomēr strādā kopā savstarpējā sapratnē, un es vienkārši redzu, ka tas šobrīd nekādā veidā nav iespējams."

JVLMA padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons gan norāda, ka jau kopš 11. marta tiekot strādāts kopīgi pie rīcības plāna izstrādes, tāpēc nevarētu teikt, ka savstarpējā sadarbība neesot bijusi, līdz ar to padomes priekšsēdētājs pieņem, ka šāds apgalvojums no rektora puses ir saistīts ar visas situācijas interpretāciju.

Tāpat viņš uzsver, ka šāda veida augstskolu padomes ir jaunas institūcijas augstskolu vidē un ka "neviens rektors neesot laimīgs, ka viņam pakausī elpo un uzrauga viņu darbību". Tiesa, viņš atzīst, ka komunikācija no abām pusēm varēja tikt uzlabota:

"Novērtēju Guntara rīcību, šajā gadījumā es saprotu, ka tas ir drosmīgs lēmums no viņa puses, tas lēmums ir kā spēka pazīme, nevis vājuma pazīme, manā izpratnē, un es arī novērtēju viņu kā rektoru, kas izdarīja arī diezgan daudz akadēmijai.

Runājot par konkrēto situāciju, protams, mēs šobrīd cīnāmies ar sekām, burbulis ir plīsis, un tā ietekme, domāju, atstās lielu nospiedumu ne tikai uz akadēmiju, bet uz visu Latvijas sabiedrību, bet es novērtēju Guntara uzņemšanos šajā gadījumā."

Arī kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") uzsver, ka ciena rektora izvēli atkāpties no amata: "Mana prioritāte jau no pirmajām šī skandāla dienām ir bijusi droša mācību vide, – tas, kādu vidi mēs veidojam studiju laikā, mācību laikā, tas ļoti tieši ietekmē to, kāda ir mūsu talantu nākotne.

Cienu viņa lēmumu atkāpties, un mums nav bijušas domstarpības par to, ka studenti šeit ir svarīgākais."

Jauno rektoru izraudzīsies JVLMA padome, šobrīd nav zināms, kad izsludinās konkursu uz rektora amatu. Tāpat pagaidām arī neesot zināms, kas būs rektora pienākumu izpildītājs.

Tiesa, sarunā ar Prāni padome esot panākusi neformālu vienošanos, ka viņš vadīs Mūzikas akadēmiju līdz mēneša beigām vai līdz laikam, kad tiks atrasts rektora pienākumu izpildītājs.

KONTEKSTS:

Nevēlami pieskārieni, seksuāla satura ziņas sociālajos tīklos, divdomīgas piezīmes ikdienā, kailfoto sūtīšana vai pieprasīšana, intīmās attiecības starp audzēkni un pasniedzēju. Latvijas Televīzija aicina neklusēt un runāt par šādiem gadījumiem!

Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu [email protected], ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi JVLMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Vēlāk šķīrējtiesa Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu vērtēja kā prettiesisku.

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas akadēmijai, Mākslas akadēmijai un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti