Dienas ziņas

Atstādinātās Rīgas Satiksmes departamenta amatpersonas atjauno amatos

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Notiek aktieru proves latgaliešu seriālam "Fati"

Latgaliešu seriāla «Fati» turpinājums būs vairāk latgalisks un ar žanra maiņu

Pirmajam un līdz šim vienīgajam seriālam latgaliešu valodā "Fati" jau šīs vasaras nogalē gaidāma otrās sezonas filmēšana. Lai tā veiksmīgi noritētu, nupat Kārsavā organizētas aktieru proves. Veidojot turpinājumu, paredzēts mainīt kino žanru, taču saglabāt komiskus elementus, par ko iepriekš izskanēja visvairāk atzinības, bet lielāku vērību radošā komanda pievērsīs latgaliešu valodas lietojumam, kas izraisīja skarbāku kritiku.    

Kārsavas Kultūras namā un tā apkārtnē kopā bija sanākuši gandrīz 50 interesenti, kuri vēlējās piedalīties latgaliešu seriāla "Fati" otrās sezonas tapšanā. Dažiem jau ir pieredze darboties filmēšanas laukumā, bet citi sevi aktieru ampluā pierāda pirmo reizi.

"Vietas izvēle Kārsava tādā ziņā ir ļoti pareiza, ka mazāk konkurentu būs. Diezgan tālu pie robežas, varbūt kāds nobīsies braukt," sprieda provju dalībniece no Rogovkas Margarita Kolosova.

Provju laikā paredzēts gan atrast astoņus līdz desmit seriāla otrā plāna varoņus, gan dot iespēju piedalīties epizodēs un lielākajai daļai arī masu skatos. Pagaidām šīs ir vienīgās plānotās proves, taču pieteikties lomām var arī attālināti.

"Kopumā es testēšu latgaliešu valodas prasmes, spēju improvizēt un pielāgoties negaidītām pārmaiņām," atklāja latgaliešu seriāla "Fati" režisors Edvards Mikāls.

Lai arī "Fati" kā pirmais un vienīgais seriāls latgaliešu valodā pērn saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks", atsauksmes sabiedrībā bija dažādas. Vieni tā ideju humoristiski parādīt skolotāju piedzīvojumus, kas nodarbojas ar kontrabandu, slavēja, citi kritizēja izpildījuma kvalitāti.

"Lai apvainojas uz mani vai neapvainojas, bet latgaliešu valodā tur slikti runāja," atzina Margarita Kolosova.

"Tehniski pirmā daļa bija Dienvidlatgales piesitiens un krievu piesitiens, un tāda vide un tas filmas stils bija negaidīts latgaliskajam, bet šī daļa būs vairāk latgaliska," solīja seriāla "Fati" idejas autors Arnis Slobožaņins.

Bet režisors Edvards Mikāls atklāja, ka "šoreiz var sagaidīt žanra maiņu, kas iepriekš bija kriminālkomēdija, tagad būs vairāk detektīvmistērija, taču komēdijas līmenis saglabāsies".

Seriāla filmēšana notiks Ludzas novada Kārsavas pusē no 21. augusta līdz 1. septembrim, un tāpat kā pagājušajā gadā taps četras sērijas. Tajās galvenie varoņi – skolotāji Pīters un Vitaļs – gatavosies vasaras brīvlaikam, kuru ar piedzīvojumiem pavadīs laukos.

Kinoteātru ekrānos "Fati" būs skatāmi gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti