Kultūras rondo

Sveicam dzejnieku un tulkotāju Edvīnu Raupu jubilejā!

Kultūras rondo

Mūzikas akadēmijas trīs lielie jaunumi. Tos atklāj rektors Guntars Prānis

Tapis pirmais komēdijsēriāls latgaliski "FATI". Pirmizrāde jau šonedēļ

Tapis pirmais komēdijsēriāls latgaliski «Fati»; pirmizrāde LTV jau šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šo ceturtdien, 29. decembrī, pirmizrādi TV ekrānos piedzīvos pirmās sērijas komēdijminiseriālam ar krimināliem elementiem "Fati". Sērijas filmētas Daugavpilī, un savā žanrā tas ir pirmais šāda veida kino latgaliski. Skatītājus gaida spraigs sižets par skolotājiem, kontrabandu, stereotipiem un kādu vienkāršu izdomātu Latgales vietu. Seriāla tapšanā iesaistīti Daugavpils teātra aktieri, bet režisoram šī ir kino debija. Īsi pirms Jaunā gada filmas pirmās sērijas varēs noskatīties ikviens, taču nesen Rīgā seriāls izrādīts pašiem aktieriem, mediju pārstāvjiem un filmas atbalstītājiem, bet Latgales vēstniecība "Gors" piedzīvojis vienīgo pirmizrādi plašākai auditorijai.

Fati ir jauni un naivi cilvēki, kam īsti neveicas. Tas ir arī pirmā seriāla latgaliski nosaukumus, un tā šo vārdu Latvijas Radio raidījumā "Kolnasāta" skaidro arī četru sēriju miniseriāla idejas autors, arī vēsturnieks un mūziķis Arnis Slobožaņins: "Fati – tas nav izdomāts vārds. Tas ir atrasts Ingas Ābeles romānā "Klūgu mūks" par Franci Trasūnu jeb Franci Sebaldu. Un tur ir šis vārds "fati" lietots un pēc tam arī paskaidrots, ko tas nozīmē. Tas ir tāds jauns, neaptēsts, nepieredzējis, pa mākoņiem, komisks cilvēks, nu klauns, vienvārdsakot, bet ar labu sirdi."

Pasaulē pirmais seriāls latgaliešu valodā. Tā to lepni sauc tā veidotāji. "Mēs esam pirmie, no mums neviens neko negaida, un mums ir iespēja pārsteigt," par pirmā latgaliešu seriāla "Fati" tapšanu izteicies tā režisors, Daugavpils teātra aktieris Vadims Bogdanovs. Sērijas filmētas Daugavpilī un tās apkārtnē, tādējādi uzsverot šīs Latvijas puses kino industrijā līdz šim pienācīgi neizmantoto potenciālu, kā arī apzināti latgaliešu kultūras procesos vairāk iesaistot tieši Dienvidlatgali. "Mēs gribējām, lai to uztaisa Daugavpilī," skaidro seriāla izpildproducente, arī vienas no lomas atveidotājām Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina. "Daugavpili ļoti reti kad izmanto kā pamatni filmai, jo liekas, ka tā ir krievu pilsēta, ka tur nav latgaliešu, bet ir. Ja paskatās, tas pats Augšdaugavas novads – tur ļoti daudz latgaliešu."

"Un šajā gadījumā ar tādu seriālu savu potenciālu Daugavpils varētu pateikt arī to, ka, "jā, mēs arī esam Latgale ar visām mūsu īpatnībām, kas tikai Daugavpilī raksturīgs". Ka mēs arī esam latgalieši," skaidro Arnis Slobožaņins, nedaudz atklādams arī kādu stāsta paralēlo sižetisko līniju, kas izvijas cauri visām četrām sērijām, simboliski atklājot Latgales multikulturālo vidi un savstarpējo saprašanos: "Tā ir tāda mākslinieciskā lietiņa, kas beigās pārvērtās efektā, ka parādījās trīs puiši – krievs, latvietis un latgalietis, un ceturtais polis beigās aizgāja ar sokumiem ("mēslu dakšas" – latgaliski) – un tas ļoti simbolizēt to Latgales vidi, īpaši to Daugavpils vai Upenieku novada vidi, kur visas šīs tautas mierīgi sadzīvo kopā. Arī kā vienā epizodē tur tika teikts – mazmeita taču jums viena."

Un, lai arī komēdijas ar krimināliem elementiem darbība norisinās uz kartes neeksistējošā iedomātā Upenieku pagastā, tomēr, kā apgalvo filmas autori, pats stāsts balstīts uz patiesiem notikumiem.

"Šajā seriālā esmu viens no trim galvenajiem varoņiem, kas iet cauri visam seriālam, un esmu darbmācības skolotājs," Ritvars Gailums kopā ar otru Daugavpils teātra aktieri Māri Korsieti stāstā atveido Pīteri un Vitaļi – izmisušus skolotājus Upenieku novada vidusskolā. "Runa ir par skolu, par skolotājiem, kas nonākuši kaut kādā krīzē, kuriem ir savas idejas, kā pelnīt naudu. Un, kā jau dzīvē, mēs visādas tēmas aizskaram, ne tikai skola vai skolotāji. Dzīvē skolotājs nav skolotājs, bet cilvēks."

Seriāla sižets ir visai spraigs, ass un brīžiem iemet skatītāju iepriekš neprognozētās situācijās ar asinīm, ieročiem un krimināliem subjektiem, vērīgākie skatītāji pamanīs atsauces arī uz kino klasiku, tomēr latgaliešu valodas izmantošana seriālam piedod savu īpašo skanējumu. "Tas, ka latgaliski, tas dod savu šarmu un kaut kādu vieglumu. Un latgalīši ir tādi drusku trakāki, nu esam mēs savādāki! Bija tiešām liels prieks, ka latgaliski tu vari radīt," saka viens no seriāla aktieriem Ritvars Gailums. Kolorītajā latgaliešu seriālā filmējies arī ne mazāk kolorītais aktieris Jurijs Djakonovs, tāpat arī aktrises Liena Šmukste un Zanda Mankopa.

Viena no seriālā galvenās lomas atveidotājām, Daugavpils teātra aktrise Zanda Mankopa atzīst, ka lielākais izaicinājums viņai bijusi tieši latgaliešu valoda: "Puse no manis dziļi kaut kur ir latgaliete, no mammas puses esmu latgaliete, bērnībā katru vasaru es tur aizbraucu kādu nedēļu uz Latgali, klausījos to visu, klausījos, kā mamma runā latgaliski, tas jau viss man tur kaut kur bija. Man patīk šī valoda."

Seriālu jau paguvis noskatīties arī vairāku Latvijā un pasaulē atzītu filmu režisors Viesturs Kairišs, kurš uzteic stāsta vieglumu un atzīst, esot smējies brīžiem līdz asarām: "Es domāju, ka tas ir tāds patriotisks kino, un es domāju, ka tādā veidā latgaliešu patriotismu var tikai veicināt vēl vairāk, nekā taisot kino ar tādu patosu. Un, jā, es domāju, ka tas ir tāds autentisks humors, tas ir tāds latgaliešu humors, un es domāju, ka labi vien ir, kā viņi tā drosmīgi strādāja ar to humoru."

Šoreiz šāds netipisks produkts atbalstu guvis arī no Latvijas Televīzijas, kas pirmo seriālu latgaliski ar nosaukumu "Fati" piedāvās arī saviem skatītājiem. Latvijas Televīzijas filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Zane Valeniece pēc pirmizrādes atzina, ka Latgales sajūta ir noķerta: "Man liekas, ka tur bija tas latgaliešu kods kaut kāds uzķerts, tie izteicieni bija tik sulīgi. Tas ir eksperiments, bet es domāju, ka visiem ir jādod arī, kā saka, cita veida izklaide. Un šī ir kvalitatīva izklaide. Tas ir kaut kas jauns un oriģināls. Un seriāli ir tas žanrs, kur var eksperimentēt."

Atzinīgi pirmo latgaliešu seriālu novērtējuši arī tie, kas to paspēja vienīgajā seansā noskatīties Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē.

Latgaliešu seriāls "Fati" LTV1 ēterā jau ceturtdien, 29. decembrī, pulksten 22.10. Tad būs skatāmas pirmās divas sērijas, otras divas seriāla sērijas uzreiz pēc Jaunā gada, 5. janvārī. Bet paši seriāla veidotāji neizslēdz iespēju seriālu turpināt, piedāvājot tām arī otro sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti