Balvas «Kilograms kultūras» finālā – trīs popkultūras smagsvari

Raibais popkultūras žanrs balvas "Kilograms kultūras" balsojumos 2023. gadā izcēlās ar lielu konkurenci, un nu finālā skatītāju, klausītāju un lasītāju vērtējumam nodoti trīs smagsvari – Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstāde "Snīkeri: eko x ego", Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem un grupas "Astro'n'out" koncerts un koncertfilma "Astro'n'out. Arēna Rīga".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Izstāde "Snīkeri: eko x ego"

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, kuratore Elīna Sproģe.

Drosmīgs Medicīnas vēstures muzeja izgājiens ar snīkeriem jeb, kā vecāku paaudžu cilvēki teiktu, botām, kas rezultējās jaunas auditorijas piesaistē un iekļūšanā "Kilograma kultūras" fināla balsojumā.

Milzu apjomos saražoto snīkeru neparastāko paraugu izstāde bija arī lielisks piemērs, kā caur popkultūras prizmu runāt par ekoloģijas problēmām.

Īpašākais eksponāts bija mūsu leģendāras basketbolistes Uļjanas Semjonovas olimpiskie snīkeri.

Ikvienam bija iespēja pārliecināties, ka arī sporta apavi ir nopietns eksponāts ar vēsturisku vērtību. Tāpat bija ko redzēt popkultūras un hiphopa cienītājiem – videofilmā varēja gūt ieskatu arī repera Ozola apavu kolekcijā –, un pat pavērot, kā 3D printeris printē jaunus apavus.

Protams, tas viss lai aicinātu padomāt, kā "ego" jeb vēlme izrādīties ar jauniem zīmoliem un apaviem negatīvi ietekmē "eko" jeb ekoloģiju, un, iespējams, ka kaut kas šajā biznesā ir jāmaina.

Izstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā bija skatāma 2023. gada pirmajos četros mēnešos un piedalījās balvas "Kilograms kultūras" pavasara balsojumā, iegūstot lielāko skatītāju atbalstu.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem

2. jūlijā pie "Arēnas Rīga". Mākslinieciskais vadītājs Guntis Ērglis-Lācis, muzikālais virsvadītājs Kārlis Lācis, režisors Mārtiņš Meiers, producents "Ideju institūts", Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Par jaunu tradīciju kļuvis populārās mūzikas zvaigžņu koncerts Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Tāds notika 2018. gadā "Skonto" stadionā, un tāds norisinājās arī pērn, pulcējot pie "Arēnas Rīga" liela popfestivāla cienīgu auditoriju un iedodot jaudīgu enerģijas un prieka lādiņu svētku dalībniekiem pašā to startā.

Visvairāk atmiņā iespiedies Lindas Leen graciozais Haralda Sīmaņa "Ezera" izpildījums. Arī visa muzikālā programma kopumā bija neparasta un interesanta, tiešam radot svētku sajūtu jau pirms svētkiem.

Cerams, ka šī tradīcija arī turpināsies, jo tā ir lieliska doma – izklaidēt arī svētku dalībniekus, kuri nav tikai izpildītāji, bet tik tiešām arī svin Dziesmu un deju svētku piecgadi.

Tā kā liela daļa svētku dalībnieki ir gados jauni cilvēki, šāds popmūzikas koncerts ir apsveicams un rada sirsnīgu sajūtu.

Balvas "Kilograms kultūras 2023" rudens balsojumā žūrija dažādās kategorijās dažādus Dziesmu un deju svētku notikumus, tai skaitā popkultūras žanrā, kur svētku atklāšanas koncerts ieguva lielāko balsu skaitu un iekļuva finālā.

Koncerts joprojām skatāms Latvijas Televīzijas ierakstā:

Grupas "Astro'n'out" koncerts un koncertfilma "Astro'n'out. Arēna Rīga"

3. novembrī "Arēnā Rīga".

Pārliecinoši realizētais "Astro’n’out" lielkoncerts izdevās sirsnīgs un krāsains, par ko liecina arī straumēšanas servisos atrodamā koncertfilma.

Uzstāšanās lielākajā savā koncertā bija loģisks noslēgums pērngada notikumu ķēdei, kurā bija arī Māras Upmanes-Holšteines autobiogrāfiskās grāmatas un "Astro’n’out" septītā albuma iznākšana.

Emocionālākais koncerta moments, protams, bija megahita "Daļa Rīgas" kopdziedājums ar publiku.

Koncerts pierādīja, ka grupa "Astro’n’out" ir, varētu teikt, jau mūsu jaunās poproka leģendas, kurām ir ko teikt un kuras noteikti vēl turpinās savu diskogrāfiju.

"Astro’n’out" koncertu un koncertfilmu balvas "Kilogams kultūras" žūrija izraudzījās kā vienu no nozīmīgākajiem popkultūras notikumiem gada pēdējos mēnešos, un tam piekrita arī skatītāji un klausītāji, ziemas balsojumā garantējot grupai vietu finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti