Iekāre, džezs un dzeja – kultūras izlase šai nedēļai

Dzeja Jelgavā, džezs Jūrmalā un drosmīga izstāde Rīgā – šīs nedēļas notikumu izlase ir kā pats pavasaris, ar spilgtām smaržām un atmošanās sajūtām, kurās netrūkst izaicinājumu. Notikumus iesaka Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Iekāres vārdā

Izstāde "Iekāres vārdā", kas 27. aprīlī tiks atklāta Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, teju vai papildina pēdējos mēnešos medijos virmojošu tematu – izpratni par seksualitāti, tās daudzveidību ne vien dzīvē, bet arī Baltijas vizuālās mākslas vēsturē. Pārdomām par tēmu piedāvāti gan jau tapuši, gan arī speciāli radīti darbi glezniecībā, fotogrāfijā, arī instalācijās un citos mākslas žanros.

Tiek solīts, ka pirmoreiz Latvijā tik plaši ir apkopota arī kvīrā Baltijas māksla, kas nereti saistīta ar pašidentitātes meklējumiem. 

 

Dzejas nevar būt par daudz

Jelgavā jau trešo reizi svinēs dzeju. Dažādas valodas, autori, ko nepazīstam un kuru valodas, iespējams, nemaz nemākam, pulcēsies starptautiskajā dzejas festivālā "Page Brake", lai skandētu savus pantus. Tā ir unikāla iespēja – līdzās Eiropas autoriem no Vācijas, Francijas, Spānijas, Turcijas, Somijas un Islandes dzirdēt arī mums tālu zemju dzejmelodiju plūdumu, jo atbrauks somāliešu izcelsmes dzejnieci Lubi Barre no ASV, afgāņu dzejnieks Ramins Mažars, irāņu izcelsmes dzejniece Šolē Volpē no ASV un citi, bet Latviju pārstāvēs Jeļena Glazova, Guntars Godiņš un Kārlis Vērdiņš. Šoreiz festivāla tēma ir empātija, un nodoms – vairot šīs vērtības nozīmi mūsu vidū.

Nils Landgrēns, trombonists no Zviedrijas 

Kopā ar Latvijas Radio bigbendu, kas vienmēr izceļas ar spilgtām, kvalitatīvām koncertprogrammām, Jūrmalā muzicēs zviedru trombonists Nils Landgrēns, kura biogrāfija vēsta par izcilu džeza mūziķa karjeru.

Viņu var atpazīt arī pēc īpaša metāliski sarkanīga trombona, kura dēļ viņš mantojis savu "otro vārdu" kā vīrs ar sarkano tauri (Mr. Red Horn).

Bet līdzās daudziem lieliskiem ierakstiem un sasniegumiem mūzikā Landgrēns bijis arī Berlīnes džeza festivāla mākslinieciskais vadītājs, festivāla "JazzBaltica" mākslinieciskais direktors un tagad vada zviedru sabiedriskā radio džeza kanālu mākslinieciskā direktora amatā. Lai varētu spriest vairāk, sarkanā trombona tembrs jāpiedzīvo pašiem klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti