Dejotājiem mazāk traumu un citu veselības problēmu nekā iepriekšējos svētkos

Daugavas stadionā notiek intensīvi deju mēģinājumi pirms Dziesmu un deju svētku lielajiem koncertiem – jau ceturtdien, 6. jūlijā, paredzēts deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" ģenerālmēģinājums, bet turpmākajās dienās – svētku kulminācijas pasākumi ar dejotāju piedalīšanos. Daugavas stadionā dežurējošie ārsti secina – dejotājiem veselības problēmu līdz šim ir krietni mazāk nekā iepriekšējos svētkos.

Trešdien Latvijas Radio mēģinājuma laikā novēroja, ka par spīti tam, ka mēģinājumi sākas jau ļoti agri, lielākā daļa dalībnieku ir mundri un veseli.

Dejotājas par kaitēm un traumām
00:00 / 01:11
Lejuplādēt

Tomēr pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mašīnas un arī pie lielās, dzeltenās medicīniskās palīdzības telts sastaptas dejotājas, kuras jau bija saņēmušas mediķu palīdzību:

–  "Vēders sāp, nevaru padejot. Nezinu, no kā. No ēdiena droši vien. Nav pierasts tāda veida ēdiens ikdienā. Nevar vairs padejot, jānāk pēc palīdzības."

– "Ritms ir savādāks – piecos jāceļas, sešos desmit ir brokastis, visu laiku – maize, maize, dārzeņu diezgan maz. Un kādā mirklī aizkuņģa dziedzeris nostreiko par tāda veida ēdienu."

– "Vienkārši sapampa kāja un sāpēja, vakar mēģinājuma laikā. Pastaigāt es nevaru. Padejot – cenšos un sanāk."

Kopumā gan šajos svētkos vismaz līdz šim dejotāju vidū ir salīdzinoši maz apslimušo vai traumēto, tā novērojuši mediķi, kuri strādā Daugavas stadionā.

NMPD anesteziologs reanimatologs Igors Bobrovs par traumām Dziesmu un deju svētkos
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Daugavas stadiona vadības ārsts, NMPD anesteziologs reanimatologs Igors Bobrovs norādīja: "Šogad svētki paiet diezgan mierīgi. Cietušo, traumēto vai saslimušo salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir daudz mazāks. Par iemeslu var uzskatīt varbūt laikapstākļus – kaut arī bija lietus, [kas var radīt] citas problēmas, bet nav tik liels karstums. Ir nelielas, sīkas traumas – nobrāzumi, jauni apavi saberž kāju, nedaudz dejotāju ar nelieliem saišu sastiepumiem vai locītavu izmežģījumiem. No Daugavas stadiona mēs vakar nogādājām uz stacionāru tikai vienu pacientu ar drusku smagāku traumu."

Dakteris Bobrovs vēl pastāstīja – iepriekšējos svētkos esot bijis pat tā, ka rītos mediķi tikko ieradušies, bet jau gaidījusi cietušo rinda; šogad neesot nekā tamlīdzīga, palīdzība jāsniedz krietni retāk, un galvenais iemesls – laiks nav tik karsts. Vēl palīdzības punktos arī novērots – ir daudz mazāk iereibušu dejotāju; arī alkohola lietošana citas reizes bijusi krietni lielāka problēma.

Daugavas stadionā ir trīs NMPD brigādes ar automašīnām un telts, kurā strādā viens traumatologs un viens anesteziologs reanimatologs, kā arī vairāki ārstu palīgi. Ir arī seši Sarkanā Krusta pirmās palīdzības posteņi.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti