Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums

Mežaparka Lielajā estrādē otrdien vārti vērti kuplam dziedātāju pulkam. Tur pirmo reizi jaunajā estrādē pulcējas dziedātāju tūkstoši, lai gatavotos svētku tradīcijas simtpiecdesmit gadei veltītajam koncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš". Koristiem iejušanās jaunajā estrādē sagādā prieku un koncerta rīkotāji cer likt lietā jaunās estrādes akustiskas iespējas.

Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

Apritējuši pieci gadi kopš iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem un Mežaparkā jau kopš pusdeviņiem rītā sākušies mēģinājumi vienam no diviem lielkoncertiem ar koristu piedalīšanos. Tas ir koncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", kas veidots par godu a cappella kordziedāšanas un Dziesmu svētku tradīcijai. Šāds tieši kormūzikai veltīts koncerts top pirmo reizi. Mēģinājuma procesā dalībnieki iejutušies lieliski un izbauda jauno estrādi.

Koncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājums Mežaparkā
Koncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājums Mežaparkā

"Es teikšu tā, iesvētīti mēs esam, jo lietus jau divreiz un tad arī trešo reizi mūs iesvētīja. Lielā lielumā un visā kopumā ieskandinām un mēģinām saprast, kā vislabāk sadziedāties. Nedaudz ir jāpierod. Esam pašā vidū, pašā centrā, mēģinām pielāgoties. Jāskatās uz diriģentu, jāklausa viņa norādēm," pastāstīja Latvijas Radio sastaptā koriste.

"Ļoti labi patīk. Biju arī iepriekšējos Dziesmu svētkos vecajā estrādē. Pirmoreiz jaunajā. Man liekas, ka te ir ļoti labi. Lai arī iztērēta milzīga nauda, tas tomēr ir ļoti saprātīgs ieguldījums un ļoti labi uztaisīta. Esmu inženieris pēc izglītības. Jaunā estrāde man iedveš cieņu," sacīja kāds korists.

Labskanības un skaņu režisoru darbam mēģinājuma procesā cītīgi piepalīdz arī paši koristi, un skan arvien labāk. Šajā koncertā plašu un apjomīgu programmu izraudzījuši tā mākslinieciskie vadītāji Dziesmu svētku virsdiriģenti Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons. Koncertā iespēju robežās iecerēts izmantot jaunās estrādes akustiskās priekšrocības, klausītājiem piedāvājot īstenu kopkora skanējumu. Par pirmajām sajūtām, klausoties mēģinājumu, viens no šī koncerta mākslinieciskajiem vadītājiem Dziesmu svētku virsdiriģents Kaspars Ādamsons: "Mēģinājuma pirmā stunda skan labi, brīžiem pat ļoti labi! Esam procesā, priekpilnā procesā, ka esam beidzot satikušies jaunajā "Sidraba birzī" daudzu dziedātāju skaitā jau tik agrā rītā. Paldies viņiem par to! Esam nocietušies, lai satiktos. Šī ir īpaša reize mums ikvienam. Gan dziedātāji pieradīs pie šīs skaņas akustiskā ziņā, gan apskaņotāji, gan orķestris. Mēs esam darba procesā, šī ir mūsu pirmā kopīgā darba diena."

Koncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājums Mežaparkā
Koncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājums Mežaparkā

Sajūsmā par pirmajām kopkora izpildītajām notīm ir koncerta režisors Juris Jonelis: "Pēdējās dienās te bieži dzīvojot un šodien paliekot arī pa nakti, kas bija maģiska sajūta, ja godīgi, šorīt no rīta, dzerot kafiju un parunājoties ar kolēģiem, kuri bija ieradušies jau ļoti agri, izejot ārā cauri orķestra bedrei un ieraugot, cik liela tauta sanākusi, tas bija fantastiskākais rīts pēdējo piecu gadu laikā."

Koncerta pirmā daļa veltīta tautasdziesmām un Dziesmu svētku tradīcijas attīstībai. Otrā daļa veidota, godinot Latvijas tapšanu, briedumu, vēlāk Atmodu un jaunākos laikus. Šīs sadaļas noslēgumā izskanēs arī Ukrainas himna. Trešā daļa atainos latviešu kormūzikas jaunradi. Par Ukrainas himnas iekļaušanu koncertā turpina režisors Juris Jonelis: "Tas vienmēr apliecina, ka būsim caur dziesmu pārāki pār to citu varu, kas valda pasaulē. Laiks parādīs, ka tai tīrībai, mūsu godīgumam neviens nevar pretī stāvēt. Un šīs sadaļas beigās mēs to darām nevis politiski, bet tieši saturiski. Latvijā mēģinām atbalstīt kaimiņus ar to vēsti, domu, ka mēs stāvam pāri [negācijām] un nekad nemirsim."

Koncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" notiks ceturtdien, bet ģenerālmēģinājums ar publiku – jau trešdienas vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti