Dziesmu svētku dalībnieku ēdināšanā sarežģītākais – pusdienu savlaicīga piegāde; kopējās izmaksas 3 miljoni eiro

Šī rīta brokastis, ko ēd šodien Rīgā sabraukušie Dziesmu un deju svētku dalībnieki, satur 764,23 kilokalorijas un izmaksā 3,39 eiro par katru dalībnieku. Dalībnieki šogad svētkos var izvēlēties pamata ēdienkarti ar gaļas ēdieniem vai veģetāro ēdienkarti, kas izstrādāta kopā ar uztura speciālistiem. Vairāk nekā 40 000 dalībnieku ēdināšana 9 dienas no valsts budžeta izmaksās virs 3 miljoniem eiro.

Dziesmu svētku dalībnieku ēdināšana izmaksās virs 3 miljoniem eiro
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Viena Dziesmu un deju svētku dalībnieka ēdināšana dienā izmaksā 13,08 eiro (jeb 10,80 eiro bez PVN). Ja pusdienas netiek ēstas nakšņošanas vietā, tad ēdiena aizvešana uz Mežaparku, Daugavas stadionu un citām svētku norises vietām maksā vēl par eiro dārgāk.

Dalībnieku ēdināšana būs sarežģīti administrējams process, atzina svētku organizatoru pārstāve Inese Siksna.

"Kopējais skaits mums ir virs 40 000, bet tas nav, protams, katru dienu. Katru dienu dalībnieku skaits ir atšķirīgs. Vienlaicīgi vislielākais skaits, protams, ir Mežaparka estrāde, tas ir lielākais izaicinājums. Ņemot vērā, ka dalībniekiem ir liela slodze, mēs viņiem nodrošinām pietiekamu enerģijas daudzumu. Tātad

visa svētku ēdienkarte tika veidota pēc Veselības ministrijas veselīga uztura rekomendācijām,

ievērojot arī noteikto uzturvielu dalījumu un arī nepieciešamo enerģijas daudzumu. Un arī ēdienkartē, protams, ir klāt informācija par alergēniem, kas ir arī ļoti būtiski," sacīja Siksna.

Dalībnieki varējuši arī atteikties no organizatoru piedāvātās ēdināšanas. "Piemēram, ja viņiem ir kāds īpaši sarežģīts diētas ierobežojums vai ļoti saspringts grafiks, kura dalībnieki nezina, vai viņš tiek uz visām ēdienreizēm.

Tad bija iespēja arī atteikties no šī, lai mums nebūtu jāgatavo liekas porcijas un pēc tam ēdiens jāizmet," pastāstīja Siksna.

Dziesmu un deju svētku dalībniekus ēdinās arī nakšņošanas vietās 70 Rīgas skolās. Lielākie svētku dalībnieku ēdinātāji, kas uzvarēja iepirkumā, būs trīs – launagu nodrošinās uzņēmums "Sanitex", bet pusdienas – SIA "Lucrum" un ēdnīcas "Daily" pārvaldītājs SIA "Baltic Restaurants Latvia". Uzņēmuma valdes loceklis Guntis Bredovskis pastāstīja, ka piegādās gan pusdienas, gan nodrošinās ēšanu skolās, kur jau strādā līdz šim.

Lielākās bažas šobrīd ir nevis par ēdiena sagatavošanu, bet par pusdienu savlaicīgu piegādi un darbaspēka trūkumu.

"Domāju, ka daudzi, braucot pa Rīgu, redz, kas notiek Rīgā, – tiek remontēti ceļi. Tieši tāpat tas arī radīs tādus pašus sarežģījumus Dziesmu svētku laikā, ņemot vērā to, ka būs krietni vairāk cilvēku tieši Rīgā un plūsma varētu būt arī lielāka. Nu ja, tie varētu būt sarežģījumi.

Mēs esam izbraukuši visus loģistikas ceļus, uzņēmuši laiku, bet mēs ikdienā nonākam plānotos sastrēgumos.

Loģistikas jautājums ir viens no svarīgākajiem pasākumā. Protams, mēs esam ar organizētājiem runājuši, un būs speciālas caurlaides uz šo pasākumu vietām, lai mums būtu atsevišķi piegādes ceļi. Bet pa Rīgu jau mums īsti nekāda prioritāte nevar būt. Vēl viens no lielākajiem sarežģījumiem – darbaspēka katastrofāls trūkums. Cilvēki virsstundas var strādāt, cik likums nosaka," pastāstīja Bredovskis.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvaldes vadītājs Raimonds Tukišs atgādināja – karstajā laikā ir svarīgi atcerēties par pārtikas drošību. Ēdiena gatavošanas un tirdzniecības procesu uzraudzīs PVD darbinieki, bet daļa atbildības jāuzņemas arī pašiem Dziesmu un deju svētku dalībniekiem.

"Ja tajā ēdienreizē ir paredzēts siltais ēdiens, tad tas arī jāapēd uzreiz, kamēr tas ir silts, nevis atstājot uz kaut kādu vēlāku laiku. Tie produkti, kas ir launaga pakās, tiek izdalīti jau no aukstuma mašīnām. Gatavošanas un transportēšanas posmā līdz izdalei tie ir atbilstošā temperatūrā.

Pamatu pamats, kam būtu jāpievērš uzmanība un kas būtu jādara: roku tīrība, ēst uzreiz. Pamatu pamats ir higiēnas pasākumi," uzsvēra Tukišs.

Lai izvairītos no atkritumu kalniem, ko varētu radīt plastmasas ūdens pudeles, svētku organizatori aicina gan Dziesmu un deju svētku dalībniekus, gan koncertu apmeklētājus uz norises vietām ņemt līdzi daudzkārt uzpildāmās ūdens pudeles. Ūdens būs pieejamas bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti