Kāpēc dizains?

Vai publiskā vide un telpas Latvijā ir pieejamas visiem?

Kāpēc dizains?

Pa Solomona Levitānusa un Ļubas Monastirskas pēdām. Dizains atmiņu meklējumos

Kas ir apritīga būvniecība? Saruna ar arhitekti Mariju Katrīnu Dambi

Kas ir apritīga būvniecība? Skaidro arhitekte Marija Katrīna Dambe

Būvniecības process patērē milzīgus resursus un vienlaikus rada milzīgu atkritumu daudzumu, un par to uz projektētājiem gulstas liela atbildība. Pirms ķerties pie lielāka būvniecības mēroga, ar gudrām plānošanas idejām ir iespējams jau esošos objektus pārplānot. "Tas, ko arhitekts un plānotājs var darīt, ir vispirms respektēt to, kas mums pasaulē ir. Sākot ar vides līdz visiem sociālajiem aspektiem," Latvijas Radio 3 raidījumā "Kāpēc dizains?" skaidroja SIA "Nomad architects" arhitekte, Vidzemes augstskolas Inženierzinātņu fakultātes studiju virziena "Arhitektūra un būvniecība" direktore Marija Katrīna Dambe.

"Mums kā projektētājiem ir sava veida atbildība, jo tas, ko mēs uzzīmējam uz papīra, kaut kādā mirklī tiek paņemts jaunajiem resursiem vai kļūst par šiem atkritumiem," norādīja Dambe.

Kā svarīgu aspektu plānotāja darbā arhitekte uzsvēra izvairīšanos no jaunu objektu būvniecības un nepieciešamību vērst uzmanību uz jau esošo objektu pārplānošanu un pielāgošanu.

Būtiska loma ir arī materiālu izvēlei gan jaunu objektu plānošanā, gan esošo objektu pārbūvē.

Svarīgi ir lietotus materiālus, sākot no mēbelēm, apdares materiāliem līdz nesošajām konstrukcijām, nevis pārstrādāt, bet otrreiz izmantot.

Dažādos rādītājos Eiropas līderi šajā ziņā ir dāņi, bet arī Latvijā top projekti ar apritīgas būvniecības elementiem. Kā pozitīvu piemēru materiālu atkārtotai izmantošanai Dambe minēja dāņu arhitektu biroja "Lendager Group" 2020. gadā veidoto daudzdzīvokļu ēku "Resource Rows" Kopenhāgenā. Šīs ēkas fasādei atkārtoti izmantoti ķieģeļi no ēkām, no kurām tos nav bijusi iespēja demontēt jeb atdalīt vienu no otra.

Arhitektu biroja "Lendager Group" (Dānija), Daudzdzīvokļu ēka "Re
Arhitektu biroja "Lendager Group" (Dānija), Daudzdzīvokļu ēka "Re

Kā būtiskus apritīgās būvniecības piemērus Latvijā Dambe izcēla arhitektu biroja "Made arhitekti" veidoto Dailes teātra priekšlaukumu, kura segumā izmantota daļa no vecā klinkera bruģa, kā arī biroja "Sampling" darbu pie "Brūzis Manufaktūra", kurā apvienotas jau esošās ēkas un otrreizēji izmantoti materiāli mēbelēs un apgaismojumā.

Dambe uzsvēra, ka pirmais šķērslis, ar ko apritīgumā var saskarties, ir izjaucamība vai kā konkrētais materiāls ticis stiprināts. "Mūsdienās mēs bieži izvēlamies savienojumus, kurus ir grūti izjaukt, tie saplēš materiālus, sabojā viens otru, paliek pārpalikumi, tad vēlme un darbs, kas ir jāiegulda, lai to atgrieztu kvalitatīvā izskatā, ir diezgan liels," skaidroja Dambe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti