Pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas birojs varētu ienākt Latvijā

Pasaulslavenās irākiešu izcelsmes britu arhitektes Zahas Hadidas birojs "Zaha Hadid Architects" varētu ienākt Latvijā. Tas tapis zināms, kad šonedēļ atklāja uzvarētāju Rīgas Eksporta ostas pasažieru termināļa metu konkursā. "Riga Ropax Terminal" paredzēts celt nevis Rīgas pasažieru ostā, bet Rīgas Eksporta ostas dienvidu daļā, precizēja arhitekts Uldis Lukševics.

Pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas birojs varētu ienākt Latvijā
00:00 / 12:06
Lejuplādēt

"Riga Ropax Terminal" attīstītājs saistīts ar Andra Šķēles un politiķa Aināra Šlesera no partijas "Latvija pirmajā vietā" ģimenēm. Investīcijas plānotas ap 100 miljonu eiro apjomā.

Kaut arī pirms astoņiem gadiem aizgājusi no šīs dzīves, Zaha Hadida ir viszināmākā sieviete arhitekte pasaulē.

Biroja NRJA vadītājs arhitekts Uldis Lukševics, kurš bija metu vērtēšanas žūrijā, Latvijas Radio pastāstīja, ka konkursam iesniegti desmit pieteikumi, darbi, kuri kvalificējās tam, lai viņus izskatītu.

Viņš piebilda, ka uzvarētājs noteikts laikā, kad nav bijis zināms, ka tas ir Zahas Hadidas biroja darbs: "To mēs uzzinājām tikai pie aplokšņu atvēršanas. Šis darbs bija ļoti detalizēti labi izstrādāts, semantika labi nostrādāta. Tur nebija šaubu, ka tas ir terminālis."

Arhitekts atzīmēja, ka projektā ļoti svarīga ir loģistikas un transporta shēmas, lai nekrustojas, piemēram, smagās automašīnas ar vieglajām, lai ērtas ir autobusu stāvvietas. Vienlaikus viņš atzina, ka katram darbam ir nepieciešami uzlabojumi: "Neviens darbs nevar atbilst konkursa stadijā visām iespējamām prasībām, bet varētu teikt, ka šis projekts bija pietiekoši tuvu tam, lai būtu."

"Zaha Hadid Architects" metu konkursā ieguva visaugstāko žūrijas vērtējumu – 463 no maksimālajiem 500 punktiem, tādējādi iegūstot pirmo vietu. Otro vietu konkursā ieguva Igaunijas uzņēmums "R-Konsult", saņemot 384 punktus.

Trešajā vietā ar 356 punktiem ierindojās ASV arhitektu birojs "Berenblum Busch Architects".

Piedāvātos projekta attīstības vīzijas variantus klātienē varēs skatīt līdz 12. maijam Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūta ceturtajā stāvā, Ķīpsalas ielā 6, darba dienās no pulksten 9 līdz pulksten 18.

Plānots, ka, veiksmīgi virzot projektu, jaunais terminālis pasažieriem būs pieejams 2028. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti