Veselīgs uzturs bērniem
Rakstu rubrika vecākiem par bērnu veselīgas ēšanas ieradumiem
Rubrikā stāstīsim:
- Pētījumi par bērnu ēšanas ieradumiem un lieko svaru Latvijā.
- Neveselīgas ēšanas fiziskās un emocionālās sekas bērniem.
- Cik daudz cukura slēpjas populāros produktos.
- Mīti un patiesība par ēšanas ieradumiem.
- Kā bērns iemācās ēst saldumus.
- Ēšanas ieradumu maiņa.
- Kam jābūt veselīgu pusdienu šķīvī.
- Bērnu emocijas un ēdiens.
- Spēles bērniem par veselīgu uzturu www.bernistaba.lsm.lv.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste un bērnu endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne dalās ar savā darbā gūtiem novērojumiem, ka 90%–99% gadījumu liekais svars ir dzīvesveida un to ietekmējošo faktoru rezultāts, un tikai 1% līdz 10% gadījumu tas ir slimību rezultāts.
Ārste uzsver, ka klīnikā redz aizvien vairāk bērnu ar ļoti lielu lieko svaru vecumā līdz diviem gadiem, un "tā ir ļoti slikta tendence".
Pusdienas ir svarīga ēdienreize, tajā ir svarīga ēdienu dažādība. Protams, ir ēdieni , kuri bērniem garšo labāk, bet bērnam jāmāca, kas ir veselīga ēdienreize. Daži bērni varētu lieliski pārtikt no makaroniem ar sieru, citi ēstu tikai picas, pelmeņus vai cīsiņus. Uztura speciālisti iesaka arī šos ēdienus reizi pa reizei bērnam dot, bet tiešām – tikai reizi pa reizei.Neaizmirst par ūdeni! 30 minūtes pirms ēšanas un vienu stundu pēc ēšanas ieteicams padzerties ūdeni (ne sulas vai saldinātus dzērienus).
Bērnu endokrinoloģe Jurgita Gailīte iesaka pavisam vienkāršu ēdināšanas formulu bērnam – brokastīs putras, olas vai biezpiens, auglis, dārzenis, pusdienas – zupa vai gaļa/zivs ar piedevām, launadziņš vienas saujas lielumā un vakariņās kas viegls.
BKUS ārste bērnu pulmonoloģe Līga Berķe uzsver, ka bērnam ir jāmāca
ēdiena proporcijas šķīvī: apmēram puse ir zaļi salāti un dārzeņi, ¼ daļa zivs vai gaļa un ¼ daļa – piedevas.
Šādu produktu izkārtojumu uz šķīvja māca bērnam, protams, pieaugušie rāda piemēru.
Ārstes Līgas Berķes ieteikumi pusdienām:
- Rīsi (25%), zivs (25%), dārzeņu salāti (lapu salāti, gurķa ripiņas, tomāta šķēles) 50%
- Kartupeļi (25%, reizi nedēļā), gaļa (25%), vārīti burkāni, brokoļi, zirņi – 25%, zaļie salāti (lapu salāti) 25%
- Griķi (25%), desa (25%), salāti (zaļie) ar dārzeņiem (50%)
- Makaroni 30% (reizi nedēļā) + siers, dārzeņi (40%), zaļie salāti (30%)
- Zupa + maize (vienu reizi dienā, no rīta tad ir putra, ne maizīte)
- Picas šķēle (reizi nedēļā), zaļie salāti.
- Lēcas un dārzeņi.
- Rīsi un dārzeņi.
Pusdienu ieteikumus un bērniem saprotamu ēdienu proporcionālu izkārtojumu uz šķīvja esam ilustrējuši ar krāsainiem zīmējumiem un melnbaltiem izprintējamiem zīmējumiem, tos varat izmantot sarunā ar bērnu par veselīgu uzturu.
Makaroni ar sieru un dārzeņu salātiem
Izprintējams krāsojamais zīmējums:
Gaļa ar piedevām un salātiem
Izprintējams krāsojamais zīmējums:
Zivs ar piedevām un salātiem
Izprintējams krāsojamais zīmējums:
Pica ar salātiem
Izprintējams krāsojamais zīmējums:
Zupa
Izprintējams krāsojamais zīmējums:
Šos zīmējumus varat krāsot virtuāli Bernistaba.lsm.lv, tur arī varat atrast dažādas spēles par veselīgu un neveselīgu ēdienu.
Raksta pirmpubliokācija LSM.lv 2020. gada 30. martā.