Panorāma

Mašīnas dedzinātājus gaida bargs sods

Panorāma

Jāsniedz atzinums par ēkas drošību

M.Jansons pametīs Amsterdamas karalisko orķestri

Jansons: Ir pienācis laiks strādāt mazāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nav iemesla žēloties un esmu apmierināts ar paveikto, tomēr pēc 65 mūzikai veltītiem gadiem ir pienācis laiks strādāt mazāk, intervijā LTV „Panorāma” saka diriģents Mariss Jansons.

Vēstīts, ka otrdien Jansons paziņoja, ka pametīs Amsterdamas Karaliskās koncertzāles orķestra virsdiriģenta amatu, ko bija ieņēmis vairāk nekā 10 gadus.

LTV „Panorāmai” Jansons skaidro, ka, nemitīgi gatavojot jaunas koncertprogrammas, izjutis lielu slodzi. Lēmums aiziet no orķestra virsdiriģenta amata nācis ļoti smagi, taču vienlaikus arī bijis jautājums sev pašam – kad viņš beidzot sāks dzīvot? „No vienas puses, es nedrīkstu žēloties (..) Daudzi teiktu, viņš braukā pa pasauli diriģē pasaules labākos orķestrus un vēl ir neapmierināts. Es neesmu neapmierināts (..) Tomēr vienu dienu cilvēkam ir jānolemj strādāt mazliet mazāk,” norādīja Jansons.

Oficiāli Jansons darbu Amsterdamā beigs pēc 2014./2015. gada koncertsezonas.

Orķestra vadība paziņojumā presei norādīja, ka Jansona aiziešanas iemesls esot viņa veselības problēmas, jo 71 gadu vecais diriģents jau pārcietis divas sirdslēkmes.

Noteikti datumi Jansona pēdējiem koncertiem ar orķestri pagaidām nav zināmi. Orķestra vadība šobrīd ar diriģentu lemj par pēdējo koncertu datumiem, lai darba attiecību izbeigšana notiktu abpusēji izdevīgi.

Ar Amsterdamas Karalisko „Concertgebouw” orķestri Mariss Jansons debitēja 1988.gadā. 2004. gadā viņš kļuva par šī orķestra galveno diriģentu. Desmit gadi Marisa Jansona vadībā orķestrim ir izrādījies īpaši veiksmīgs periods. 2008. gadā starptautiska mūzikas kritiķu grupa pat pasludināja to par pasaules izcilāko orķestri, bet 2011.gadā vācu izdevums „Opernwelt” atzina Jansonu par Gada diriģentu. Tāpat saņemtas neskaitāmas starptautiskas balvas par koncertu ierakstiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti