Kas šonedēļ jāredz? Koncertus, filmas un svētkus iesaka Ieva Rozentāle

Decembra sākums priecē ar skaistiem kultūras notikumiem. Ligeti mūzikas koncerts "Hanzas peronā", pasākumu sērija, pieminot Marisu Jansonu, "Splendid Palace" simtgades svinības un Reiņa Zariņa Adventes laika koncerts – jābauda, jāklausās un jāredz ziemotajā nedēļā! Notikumus izvēlas LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Atceroties Marisa Jansona personības enerģiju

Pieminot Marisu Jansonu un noslēdzot viņa 80. jubilejas gadu, decembrī atcerēsimies viņa diriģētās mūzikas jaudu, harismātiskās personības spēku un izcilo talantu. Nacionālajā bibliotēkā atver Marisa Jansona jubilejai veltītu norvēģu mākslinieka Hokona Gulvoga izstādi ar Maestro portretu sēriju. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar vijolnieku Gidonu Krēmeru un diriģentu Andri Pogu aicina uz koncertu, kur skanēs Johanesa Brāmsa un Sofijas Gubaiduļinas mūzika. Savukārt Latvijas Televīzija kopproducējusi britu režisora Pītera Maniuras dokumentālo filmu "Mariss Jansons. Četru orķestru stāsts".

Ideja filmai dzima Latvijā pirms četriem gadiem, un tā atklāj izcilā diriģenta personību no četru viņa diriģēto un vadīto orķestru mūziķu skatpunkta.

Filmā runā Oslo Filharmonijas, Pitsburgas Simfoniskā orķestra, "Concertgebouw"un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra mūziķi, Marisa Jansona laikabiedri, bet pēc filmas skan šo pasaulslaveno orķestru veltījumi Marisam Jansonam pusstundu garā koncertā – filmas muzikālajā kodā, kur tos diriģē šī brīža simfoniskās mūzikas zvaigznes, orķestru galvenie diriģenti Vasilijs Petrenko, Manfrēds Honeks, Daniels Hārdings un sers Saimons Retls. Filmas pirmizrāde 9. decembrī pulksten 11.45 LTV1.

"Splendid Palace" – 100

Kinoteātris "Splendid Palace" – iedvesmojoša vieta Rīgas centrā, kur virmo vēsture un jaunais, vieta, kur tumšā kinozālē atklāt pasaules kino kultūras pērles, vieta, kur piedzīvot aizraujošus kinofestivālus un pašmāju pirmizrādes – šogad svin savu simtgadi un aicina uz skaistu notikumu. Par godu jubilejai tiks izrādīta mēmā kino klasiķa Bastera Kītona 1924. gadā uzņemtā filma "Šerloks Juniors", kurai oriģinālmūziku sacerējis, un jubilejā izpildīs komponists Kārlis Lācis kopā ar dziedātāju Aiju Vītoliņu un citiem mūziķiem.

Tik neparasti savīsies simt gadu veca kino vēsture un mūslaiku skaņpasaules piesitiens, lai simboliski noslēgtu "Splendid Palace" jubilejas gadu.

Pasākumu filmēs Latvijas Televīzija, lai gada nogalē, 29. decembra vakarā, demonstrētu visiem kino un svētkus mīlošajiem skatītājiem.

Reinis Zariņš un adventes laiks

Pianista Reiņa Zariņa interpretācijas klausītājam nereti kļūst par iekšējiem, intravertiem notikumiem, kurā mūziķis nedāvā vien ārišķīgus prieka mirkļus, bet bieži vien aicina iedziļināties pašam savās dzīlēs – gan domās, prāta konstrukciju spektros, gan izjūtās un neizskaidrojamajā iekšējās bezgalības telpā.

To nav viegli atklāt, tomēr dažkārt mums tas izdodas, un tieši Reiņa Zariņa piedāvātie koncerti un mūzikas izvēles tajos ir tik atbilstošas adventes laikam.

Viņš saka: "Cerība nemirst, bet tās piepildījums no mums arvien izmūk. Šo divējādību es arī esmu centies notvert šajā Adventa programmā. " Vairākos koncertos Rīgā, Ventspilī un Dobelē izskanēs Andreja Selicka, Georga Pelēča, Džeimsa Makmilana, Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka u.c. komponistu skaņdarbi.
   

Ligeti 100 km/h

Ungāru komponista Ģērģa Ligeti darbi ir 20. gadsimta mūzikas šedevru sarakstā. Tajos valda gan kosmisks plašums, gan intīma detalizācija, tembrāli pārsteigumi, bet viņa skaņdarbu dramaturģija ved mūs negaidītos līkločos.

Klausīties Ligeti dzīvajā, nevis ierakstos, jau pats par sevi ir notikums.

Šoreiz komponista simtgade tiks svinēta 5. un 6. decembrī "Hanzas peronā". Vizuālo noskaņu koncertos radīs mākslinieks Reinis Dzudzilo, bet Ligeti kamermūzikas pasauli atklās pianists Rihards Plešanovs, vijolnieka Konstantīna Paturska vadītais "Perona kvartets", savukārt viņa Brāmsam veltīto "Trio vijolei, mežragam un klavierēm" klausītājiem cels priekšā Agnese Egliņa, Liene Neija-Kalniņa un Māris Evelons. Ligeti mūzikas smalkums rezonē ziemīgā pilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti