Dienas ziņas

Policija aptaujā cilvēkus Brasā

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

FICIL vērtē investīciju vidi Latvijā

«Sēdies – divi!» Ārvalstu investori vērtē investīciju vidi Latvijā

Skarbi savā vērtējumā gan par investīciju vidi Latvijā, gan politiķu darbu to piesaistē ir Ārvalstu investoru padome, kas ikgadējā pētījumā šā brīža situācija novērtējusi kā līdz šim zemāko.

Piecu ballu skalā Latvijas investīciju vide šobrīd novērtēta ar atzīmi 1,9, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums investīciju klimatam samazinājies par 0,4 punktiem. Arī politiķu darbs investīciju piesaistē novērtēts zemu – vien 2,4 punkti.

"Kuluāros man bija sarunas ar cilvēkiem, kas bija pildījuši šīs anketas, un kādi divi trīs cilvēki teica: "Man tā kā likās pēc anketas aizpildīšanas, ka varbūt man slikts garastāvoklis bija vai kā, varbūt, ka nevajadzēja tik asi. Un tad es padomāju – nu, nevarēju es neko labāku ielikt,""  pastāstīja Rīgas Ekonomiskās augstskolas profesors Arnis Sauka.

Savukārt ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) atzina: "Vērtējums ir diezgan skaidrs. Tas ir: "Sēdies, divi!" Bet tas, protams, ir ļoti nopietni jāuztver, un mēs diezgan labi zinām, kāpēc tas iemesls tāds arī ir."

Galvenās problēmas un iemeslus investoru zemajam vērtējumam Latvijai nav izdevies sakārtot gadiem. Tie ir, piemēram, darbaspēka nepieejamība, zema izglītības kvalitāte un investīcijas piesaistes mehānismu trūkums.

"Būsim reālisti. Es atklāju šo sentimenta indeksu jau vairākus gadus. Un sajūta ir tāda, ka tēmas, par kurām mēs runājam, atgriežas katru gadu vienas un tās pašas," norādīja Ārvalstu investoru padomes valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Pati aktuālākā problēma un tā, uz ko galveno uzsvaru Ārvalstu investoru padome likusi arī pētījumā, ir birokratizācija un valsts pārvaldes darbs. 

"Potenciāls mainīt lietas un vērst uz labu ir ļoti liels. Mēs faktiski no revīzijas uz revīziju tādu potenciālu redzam. Pieminēšu vienu piemēru. Burtiski nesen noslēdzām revīziju par tādu sīku lietu kā administratīvo sodu naudas sodu izpilde. Ar to mūsu valstī nodarbojas vairāk nekā 1500 cilvēki dažādās intensitātes pakāpēs. Mēs aprēķinājām, ka pilnīgi pietiktu ar 30," skaidroja valsts kontrolieris Edgars Korčagins.

Attiecībā uz investīciju vidi politiķi minēja arī citus objektīvus iemeslus, kas šobrīd kavē ārvalstnieku vēlmi ieguldīt Latvijā. Piemēram, drošības situācija, augstās procentu likmes un ļoti konservatīvā banku kreditēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti