Jūrmalā atklās akta žanram veltītu izstādi «Ādams un Ievas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

9. septembrī plkst. 16 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma "Ādams un Ievas". Mākslas krājuma speciālistes Ingrīda Raudsepa un Jana Rāve sagatavotā izstāde ir veltīta akta žanram. Izstādē iekļauti 25 autoru radīti tēlniecības, glezniecības un grafikas darbi.

Akts vai tā senāks apzīmējums – pliknis – ir viens no iecienītiem mākslas žanriem. Cilvēka ķermenis kā dievišķā radījuma atspulgs jau gadsimtiem ilgi ir iedvesmojis māksliniekus. Etimoloģiski Ieva, ko ebreju valodā izrunā "Hava", burtiski tiek tulkota kā “dzīvību radošā”. Izstādē no Jūrmalas pilsētas mākslas krājuma šis tēls atklāts gan klasiski veidotās formās, gan individuālā skatījumā un dažādu stilu interpretācijās.

Skatītāju noteikti iepriecinās mākslinieces Felicitas Pauļukas virtuozais pasteļa tehnikā zīmētais darbs "Akts. Inna". Toties Edgara Bauzes sangīnas un Benno Tālivalža ogles un krāsu standziņu zīmējumos sievietes ķermenis ir pievilcīgs modelis mākslas studijās.

Glezniecības kolekciju izstādē pārstāv Pētera Postaža lielformāta darbs "Vasara", kurā izteiksmīga līnija un plastiska forma izcelta vairāk kā krāsa, un Dzintara Adieņa figurālais akts ar pievilcīgu kompozīciju un izsmalcinātām toņu niansēm. Bet Georgijs Šelkovojs darbā "Pie jūras" emocionālas noskaņas radīšanai un darba mākslinieciskā izteiksmīguma padziļināšanai meistarīgi izmantojis intensīvu krāsu salikumu un faktūru.

No Jūrmalas pilsētas muzeja tēlniecības kolekcijas izstādei izvēlēto darbu ģeogrāfija ir plaša. Tie ir ne tikai vietējie Latvijas mākslinieki, bet arī Dzintaru Jaunrades namā rezidējušie ārzemju mākslinieki. Autoru vidū ir Andris Bērziņš, Inta Berga, Arvīds Kravinskis, Marta Lange, Viktorija Pelše un citi. Izstādē bagātīgi pārstāvēta Dzintaru Mākslinieku nama kolekcija. Atlasīto darbu autori pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados aktīvi piedalījušies Jūrmalā notiekošajos starptautiskajos simpozijos un nāk no tādām eksotiskām zemēm kā Grieķija, Vjetnama, Laosa, Nikaragva.

Izstādē ir eksponēti arī daži mūsu vecmeistaru tēlnieku darbi. Mārtiņa Zaura nelielā skulptūra "Meitene" veidota vispārinātās un vitālās formās. Figūras stājā un sejas izteiksmē var pamanīt etrusku kultūras iespaidu.

Otra vecākās paaudzes māksliniece Elza Švalbe-Matvejeva ir nozīmīga ar mazo formu tēlniecības darbiem. Izstādē ir skatāmas divas porcelānā veidotas un ar zilu glazūru klātas kailfigūras.

Izstāde "Ādams un Ievas" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma no 7. septembra līdz 30. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti