Kultūras ziņas

Rīgas jūgendstila ēkas – bagātīgs ceļvedis arhitektūrā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Kaimiņu logi" un "Sarkanās durvis" Jūrmalas muzejā

«Sieviete un jūra», «Kaimiņu logi» un «Sarkanās durvis» – izstādes Jūrmalas muzejā

Jūrmalas muzejā eksponēti trīs atšķirīgu mākslinieču darbi. Tekstilmākslinieces Ineses Jakobi "Kaimiņu logi", gleznotājas Ingas Jurovas "Sarkanās durvis" un Ivonnas Zīles gleznas izstādē "Sieviete un jūra".

Tekstilmāksliniece Inese Jakobi savos darbos jau daudzus gadus kā izejmateriālu izmanto lietotus apģērbus. Centrālā tēma – logs kā metafora tiltam un robežai starp personību un sabiedrību: "Tā ir tāda izdevība, vairāk vai mazāk just, kā citi cilvēki dzīvo, ko viņiem vajag. Es varbūt nepirktu tādas lietas un nenēsātu, bet ir, kas nēsā. Ja mani tas neinteresē, tas nenozīmē, ka citiem tas neinteresē."

Lielākā daļa logu skatāmi no abām pusēm. Telpiskās tekstilijas papildina arī savdabīga mākslinieces asociācija par traukiem, kas simbolizē dzīvi kā seriālu.  

"Šie gaišie darbi ir kovida laiks. Tālāk ir kara laiks. Pasaule ir kļuvusi ļoti maziņa, tāpēc arī nosaukums "Kaimiņa logs", jo mēs visi esam kaimiņi!" teic tekstilmāksliniece.

Savukārt gleznotājas Ingas Jurovas darbi ir dziļi personīgi, un tajos māksliniece vēsta par savas ģimenes vēsturi. Gleznotāja stāsta: "Mēs esam Sarkaņi un Jurovi, kļuvuši par vienu ģimeni. Sarkaņi ir zirgi, un Jurovi ir vilki. Šeit ir cilvēki no abām dzimtām. Par šo bildi interesants stāsts – tā ir manas vecvecmāmiņas māsa ar vīru, un viņš jaunībā strādāja kopā ar Jani Rozentālu. Viņi apgleznoja sienas un taisīja dekoratīvos elementus. Savukārt te ir stāsts par manu tēti. Mans tētis jaunībā bija bokseris. Viņam bija daudz draugu – mākslinieki, mūziķi, literāti, žurnālisti."

Māksliniece norāda: "Es esmu tas cilvēks, kas var uzlikt akcentus – kaut ko pastāstīt, kaut ko nepastāstīt. Kā es pastāstīšu, tā jūs arī to uzzināsiet. Tā ir liela atbildība."

Otra māksliniecei tuva tēma jau gadiem ir izcelt savos darbos Maskavas forštates ainiņas: "Tas ir manas mājas iekšpagalms. Te ir Maskavas iela. Te ir parks, kur ir garīgais seminārs un Franciska baznīca. Šī man ir tāda mīļa bilde. Bija svētdiena, maz cilvēku un bija kailsals. Saule spīdēja."

Par kādā citā gleznā attēloto Inga Jurova stāsta: "Šis ir mans draugs Pablo. Man bija priekšnojauta, ļoti trauksmaina, ka kaut kas tuvojas. Sāku gleznot sarmu Maskavas forštatē. Un tad, kad jau tā bilde gāja uz beigām, sākās karš Ukrainā. Tajā brīdī parādījās tā zīlīte."

Izstādes Jūrmalas muzejā skatāmas līdz marta vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti