Nav skaidrības par gāzes piegādēm Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Neraugoties uz Krievijas un Ukrainas prezidentu panākto vienošanos vēl joprojām nav pilnīgas skaidrības par gāzes piegādēm Ukrainai. Bažas par to svētdien vakarā pauda Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks. 

“Vēl ir par agru runāt par vienošanās panākšanu. Par strīda atrisināšanu varēs runāt tikai tad, kad Krievijas “Gazprom” un Ukrainas gāzes kompānija parakstīs līgumus un tiks uzsākta gāzes padeve,” tā intervijā vietējam telekanālam paziņoja Jaceņuks.

“Man nav pamata ticēt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam,” piebilda Ukrainas premjers.

Pašlaik Ukrainas dabasgāzes glabātavās ir vairāk nekā 16 miljardi kubikmetru gāzes, bet, lai sagatavotos ziemai, valstij ir nepieciešami vēl pieci miljardi kubikmetru šī dabas resursa.

Jaceņuks arī informēja, ka saistībā ar gāzes piegādēm pret Krieviju ir ierosinātas trīs lietas starptautiskajā arbitrāžas tiesā Stokholmā.

Jau vēstīts, ka svētdien Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka sarunās ar Krieviju Milānā tika panākta vienošanās par gāzes cenu. Ja vienošanās tiks parakstīta, tad šoziem gan Ukrainā, gan arī Rietumu un Centrālajā Eiropā nevajadzētu būt problēmām ar gāzes padevi. Gaidāms, ka Ukraina, Krievija un Eiropas Savienība par panākto rezultātu varētu paziņot pēc otrdien Briselē gaidāmajām sarunām.

Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem. Toreiz  Krievijas un Ukrainas pārstāvjiem atkal neizdevās vienoties par energoresursu līgumiem. Decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma neparakstīt asociācijas līgumu ar ES, Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu.

Jūnijā notikušās sarunas starp Krievijas kompāniju „Gazprom” un ukraiņu „Naftogaz” noslēgušās bez progresa. Eiropas Komisijas piedāvāto kompromisa variantu, kas paredzēja par aptuveni trešdaļu zemāku cenu, nekā pieprasa „Gazprom” (326 dolārus par 1000 kubikmetru), Krievijas pārstāvji noraidīja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti