Kultūra / Kultūrtelpa
Šis ir egoisma laikmets. Saruna ar komponistu un mūzikas žurnālistu Edgaru Raginski
Šis ir egoisma laikmets. Saruna ar komponistu un mūzikas žurnālistu Edgaru Raginski
"Šis mums ir tāds egoisma vai egocentrisma laikmets, un tas sev līdzi nes zināmas blaknes. Jo – tiklīdz esi egoists un prioritāri domā tikai pats par sevi, vai pat esi egocentriķis un egomaniaks, tad egoisma gaismā sanāk tā, ka tu kļūsti arī stipri izolēts, jo – ja tu nedomā par citiem cilvēkiem, tad nav arī nekāda pamata tam, ka citi pastiprināti domās par tevi," uzskata Edgars Raginskis, Latvijas Radio 3 "Klasika" kādreizējā ētera personība, komponists, pētnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētājs, Smiltenes novada kultūras jomas vadītājs un mūzikas žurnālists, kuram 31. martā apritēja apaļi četrdesmit.
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada
(papildināts)
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada (papildināts)
Jau pagājušogad izteiktās aizdomas, ka Lugāno pašvaldība grasās atteikties no Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīcijas pilsētas arhīva ēkā, ir apstiprinājušās. Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") Šveicē saņēmusi skaidru vēstījumu, ka telpas būs jāatbrīvo. Pēc iepriekš noslēgtās vienošanās Lugāno pašvaldība tās bija atvēlējusi līdz 2025. gada maija vidum, un tas ir beigu termiņš, Latvijas Radio apstiprināja Kultūras ministrijā.
Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amatā ievēl Dāvi Sīmani
Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amatā ievēl Dāvi Sīmani
Pirmdien, 15. aprīlī, notika Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Satversmes sapulce, kurā tās dalībnieki uzklausīja rektora amata kandidāta – profesora Dāvja Sīmaņa piedāvātos LKA stratēģiskos mērķus turpmākajiem pieciem gadiem, kā arī piedalījās debatēs un vēlēja. Satversmes sapulces dalībnieki vienbalsīgi ievēlēja Dāvi Sīmani LKA rektora amatā, informēja LKA pārstāvji.
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādi "Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs", kas apmeklētājus gaida līdz septembrim, apvij pavadošā programma: radošās komandas vadītās tūres, lekcijas un sarunas muzejā. Pagājušo ceturtdien ekskursijā veda viens no kuratoriem, muzeja direktors Kaspars Vanags, bet šo piektdien, 19. aprīlī, ar apmeklētājiem runās īpaši pieaicināts medicīnas praktiķis – optometrists Miks Puķītis.
Rotko muzejā Daugavpilī top Jauniešu klubs
Rotko muzejā Daugavpilī top Jauniešu klubs
Ar nolūku veiksmīgāk sasniegt un uzrunāt jauniešu auditoriju šopavasar Rotko muzejs sāka iniciatīvu par Jauniešu kluba izveidi. Klubs ir paredzēts vismaz 15 gadus veciem jauniešiem, kurus interesē māksla, dizains un aktuālās norises starptautiskas nozīmes kultūrvietā.
«Kultūršoks»: Vai medijiem kā demokrātijas sargsunim sāk izlūzt zobi?
«Kultūršoks»: Vai medijiem kā demokrātijas sargsunim sāk izlūzt zobi?
Mediju eksperti tiešus draudus preses brīvībai šobrīd nesaskata, taču aicina celt profesionālo latiņu un audzēt muskuļus pret jebkādu politisko spiedienu. Lai gan nedēļas sākumā Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pie sevis aicināja mediju pārstāvjus, lai izrunātu presi uztraucošos jautājumus, diskusija iezīmēja dažādās realitātes, kurās dzīvo politiķi un sabiedrība.
Šķīrējtiesa Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu vērtē kā prettiesisku
Šķīrējtiesa Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu vērtē kā prettiesisku
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padomes prasība par rektora Guntara Prāņa atcelšanu no amata ir prettiesiska, lēmusi JVLMA šķīrējtiesa. Padome šādu lēmumu bija pieņēmusi, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu no iespējamas pasniedzēju uzmākšanās cietušajām studentēm un uzskatot, ka tas palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA.
Vai izgaismotā problēma par seksuālo uzmākšanos augstskolās vedīs uz tikumu revolūciju? Diskusija pa...
Vai izgaismotā problēma par seksuālo uzmākšanos augstskolās vedīs uz tikumu revolūciju? Diskusija par drosmi un sabiedrības briedumu
Neskatoties uz sabiedrības polarizāciju pēc pirmajām publiski izskanējušajām Mūzikas akadēmijas studenšu liecībām par seksuālu uzmākšanos, portāla LSM.lv rosinātais pētījums atklāj, ka lielākā daļa iedzīvotāju ir gatavi publiskai sarunai par ilgi noklusēto vardarbības paveidu, ar kuru darba vidē Latvijā saskārušies 11% sieviešu un 5% vīriešu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd