Zane Mače

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Bijušās Imantas «Prismas» vietā būs tirgus
Bijušās Imantas «Prismas» vietā būs tirgus
Imantā, Kurzemes prospektā, kur kādreiz atradās lielveikals „Prisma”, būs tirgus. Lielāko daļu no trīs ar pusi tūkstošu kvadrātmetru lielās platības aizņems tirdzniecības zāle. SIA "Imantas tirgus" valdes loceklis Ēriks Ertmanis stāsta, ka uzņēmums jau vērsies Rīgas domē, lai iegūtu tirgus statusu. Ja pašvaldība to akceptēs, tad novembra beigās trīs dienas nedēļā iepirkšanās vieta durvis vērs pircējiem.
Aizvadītajā diennaktī veselas 100 avārijas; aicina uzlikt ziemas riepas
Aizvadītajā diennaktī veselas 100 avārijas; aicina uzlikt ziemas riepas
Aizvadītajā diennaktī, kad lietus mijās ar sniegu un ceļi daudzviet bija slideni, notikušas simts avārijas. Šajos satiksmes negadījumos cietuši 24 cilvēki, bet trīs gājuši bojā, informē Valsts policijā. Mainīgi laika apstākļi auto vadītājiem ir vieni no sarežģītākajiem. Tāpēc, lai izvairītos no negadījumiem, par valsts ceļiem atbildīgā akciju sabiedrība „Latvijas Valsts ceļi” aicina ievērot piesardzību.
VID jau 2014. gadā konstatējis nepilnības Koļegovas deklarācijā
(papildināts)
VID jau 2014. gadā konstatējis nepilnības Koļegovas deklarācijā (papildināts)
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa otrdien sāka skatīt krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā apsūdzēta Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova. Tiesā tika iztaujāta pirmā lieciniece - Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniece Aina Gasparenoka, kuru pārbauda iesniegtās amatpersonas deklarācijas. Viņa stāstīja, ka nepilnības Koļegovas deklarācijā pamanījusi jau 2014.gadā.
Trijos gados apmaiņā pret elektronisko uzraudzību no cietuma atbrīvoti 222 cilvēki
Trijos gados apmaiņā pret elektronisko uzraudzību no cietuma atbrīvoti 222 cilvēki
Jau trīs gadus Latvijā darbojas notiesāto elektroniskā uzraudzība. Tas ir cietums mājās – cilvēkam ļauj dzīvot brīvībā, pretim prasot noteikta grafika ievērošanu. Šajā laikā pret speciālo aproci atbrīvoti 222 notiesātie. Šobrīd aktīvā uzraudzībā ir 42 klienti. Valsts probācijas dienestā stāsta, ka lielākoties pirms termiņa pret elektronisko uzraudzību atbrīvo par mantiskiem noziegumiem notiesātos, bet ir arī izņēmumi.
«Ātrās palīdzības» mediķu-šoferu brigādes cer paplašināt
«Ātrās palīdzības» mediķu-šoferu brigādes cer paplašināt
Kopš jūlija strādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigādes, kurās paši dakteri vada operatīvo transportu. Tas ir pilotprojekts, bet dienesta direktore Liene Cipule tā labo rezultātu dēļ cer to turpināt un paplašināt.
Dienu pirms vēlēšanām ir aizliegtas politiskās reklāmas
Dienu pirms vēlēšanām ir aizliegtas politiskās reklāmas
Piektdien un sestdien, 6.oktobrī, vēlēšanu dienā, spēkā ir tā saucamais vēlēšanu aģitācijas izvietošanas aizliegums jeb klusuma periods. Šajā laikā aizliegtas visa veida reklāmas. Pamanot aizlieguma neievērošanu, iedzīvotājiem jāziņo tiesībsargājošajām iestādēm. 
Partiju plānos par KNAB reformēšanu saskata draudus valstij
Partiju plānos par KNAB reformēšanu saskata draudus valstij
Saeimā iekļūt gribošo skatījums uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) ir krietni atšķirīgs. Tā dēvētās vecās partijas, kurām ir parlamenta pieredze, lielas izmaiņas birojam nesola. Partijas, kurām pieredze Saeimā ir neliela vai tās nav vispār, grib KNAB reorganizēt. Partiju plānus Latvijas Radio lūdza komentēt četriem cilvēkiem, kuri saistīti ar korupcijas apkarošanu vai pētīšanu.
Pirms apkures sezonas sākuma aicina iztīrīt dūmvadus
Pirms apkures sezonas sākuma aicina iztīrīt dūmvadus
Ik gadu, sākoties aukstam laikam, pieaug ugunsgrēku skaits, kuru iemesls ir saistīts ar apkures lietošanu. Proti, netīrītiem dūmvadiem, bojātu vai nepareizi lietotu apkures ierīču darbināšanu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inta Palkavniece atgādina, ka, laikam paliekot vēsākam, pirms apkures sistēmu lietošanas jāatceras iztīrīt dūmvadus.
Baiba Rubesa atkāpjas no «RB Rail» vadītājas amata
(papildināts)
Baiba Rubesa atkāpjas no «RB Rail» vadītājas amata (papildināts)
Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa ceturtdien, 27.septembrī, kopuzņēmuma padomei iesniegusi atlūgumu, kas stājas spēkā ar tās iesniegšanas brīdi, informē Rubesas pārstāve Santa Čiževska.
Koļegovas prombūtnes dēļ tiesa nesāk skatīt viņas krimināllietu
Koļegovas prombūtnes dēļ tiesa nesāk skatīt viņas krimināllietu
Apsūdzētās Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas prombūtnes dēļ Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā ceturtdien, 27.septembrī, nesāka izskatīt krimināllietu, kurā viņa apsūdzēta nepatiesu ziņu norādīšanā amatpersonas deklarācijā.
Policija aizturējusi divus rūdītu auto zagļu grupējumus
(papildināts)
Policija aizturējusi divus rūdītu auto zagļu grupējumus (papildināts)
Valsts policija, veicot vērienīgu izmeklēšanu, aizturējusi divas organizētās noziedzības grupas, kuru pamatrūpals bija automašīnu zādzības, informēja Valsts policijā par zādzību apkarošanu atbildīgais Māris Priednieks. Abi grupējumi uzdarbojušies nakts laikā, zogot un tālāk pārdodot dārgus auto.
Pieaug narkotiku sūtīšana pa pastu
Pieaug narkotiku sūtīšana pa pastu
Viens no izplatītākajiem noziegumiem Latvijā ir narkotiku nelikumīga aprite. Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas dati rāda, šogad strauji pieaudzis gadījumu skaits, kad aizliegtās vielas sūta pa pastu. Pērn par to sākti 100 kriminālprocesi, bet šogad nepilna gada laikā jau teju 500.
Partiju vizītkartes. 15. saraksts - «KPV LV»
Partiju vizītkartes. 15. saraksts - «KPV LV»
Partiju, kuras sauklis ir „Valstij jāsāk ar sevi!”, 2016.gada maijā dibināja Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš. Bijušais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Saeimā iekļuva iepriekšējas vēlēšanās no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Kaimiņu iekļāva Rīgas sarakstā ar pēdējo numuru, bet viņš saņēma tik daudz plusu, ka pakāpās uz pirmo vietu. Gadu pēc vēlēšanām viņš no partijas izstājās un pēc pāris mēnešiem dibināja jaunu politisko spēku – ''KPV LV'' jeb ''Kam pieder valsts Latvija''. Partija pērn startēja arī pēdējās pašvaldības vēlēšanās.
Vilcienu iepirkuma konkursa «Stadler» sūdzas par spāņu «Talgo» neatbilstību nolikumam
Vilcienu iepirkuma konkursa «Stadler» sūdzas par spāņu «Talgo» neatbilstību nolikumam
Viens no akciju sabiedrības ”Pasažieru vilciens” izsludinātā elektrovilcienu piegādes konkursa pretendentiem uzņēmums „Stadler” Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedzis sūdzību par cita pretendenta – Spānijas vilcienu ražotāja „Talgo” – atbilstību konkursa nolikuma prasībām. Birojs ceturtdien, 20.septembrī, plānojis uzklausīt pretendentu argumentus un lēmumu varētu pieņemt nedēļas laikā. Tikmēr “Pasažieru vilciens” turpina vērtēt pretendentu finanšu piedāvājumus.
Znotiņa: Nākamajā «Moneyval» ziņojumā liela nozīme būs «ABLV Bank» likvidācijas procesam
Znotiņa: Nākamajā «Moneyval» ziņojumā liela nozīme būs «ABLV Bank» likvidācijas procesam
Znotiņa darbu dienestā sāka Eiropas Padomes ekspertu komitejas naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam “Moneyval” ziņojuma zīmē. Tas bija neglaimojošs, un Latvijai noteikts pastiprinātas kontroles režīms. “Moneyval” eksperti augstu novērtējumu Latvijai piešķīruši tikai par starptautisko sadarbību. Pārējos punktos novērtējums ir vidējs un zems.
Skaidras naudas iemaksas bankomāti Latvijā joprojām populāri
Skaidras naudas iemaksas bankomāti Latvijā joprojām populāri
Vidēji 40 miljoni eiro ir summa, ko mēnesī vienas bankas tīklā iemaksā, izmantojot skaidras naudas iemaksas bankomātus. Finanšu nozares asociācijā saka, divas trešdaļas no summas iemaksā juridiskās personas. Bet tas ir mīts, ka skaidras naudas darījumiem seko mazāk. Arī par tiem virs noteiktām summām jāziņo kontrolējošajām iestādēm.
Notiks akcija «Diena bez smagiem ceļu satiksmes negadījumiem»
Notiks akcija «Diena bez smagiem ceļu satiksmes negadījumiem»
Jau trešo gadu pēc kārtas visās Eiropas Savienības (ES) valstīs norisināsies Eiropas ceļu policijas tīkla sadarbībā ar Eiropas Komisiju organizētā kampaņa EDWARD jeb Eiropas diena bez ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušiem un smagi ievainotiem cilvēkiem.
Vienotā kriminālizlūkošanas informācijas sistēma darbu sāks nākamgad
(papildināts)
Vienotā kriminālizlūkošanas informācijas sistēma darbu sāks nākamgad (papildināts)
Kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmai, kurā tiesībsargājošās iestādes apmainīsies ar izmeklēšanai svarīgu informāciju, ar nākamo gadu pievienosies Valsts policija un Valsts robežsardze. Plānots, ka šī sistēma pilnībā sāks darboties 2022.gada beigās, bet 2025.gadā tai pievienosies arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).
Helikopterus visbiežāk dienesti izmanto dažādos glābšanas darbos
(papildināts)
Helikopterus visbiežāk dienesti izmanto dažādos glābšanas darbos (papildināts)
Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un robežsardzei kopumā ir astoņi helikopteri, un zaļā gaisma dota arī četru helikopteru „Black Hawk” iegādei. Helikopterus izmanto pazudušu cilvēku meklēšanā, bīstamu noziedznieku aizturēšanā, medicīniskā evakuācija un citās situācijās, kā arī bruņotie spēki tos izmanto militārajās apmācībās. Visbiežāk lidaparāti nepieciešami dažādos glābšanas darbos

Vairāk

Svarīgākais šobrīd