To paredz jau 2016.gada maijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi, kas uzņēmējiem deva divu gadu pārejas posmu, lai mainītu produktu receptūras, kur tas nepieciešams. Noteikumi jāievēro gan vietējiem pārtikas ražotājiem, gan importētājiem un arī ēdināšanas uzņēmumiem.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciāliste Tatjana Marčenkova norāda, ka plānotas arī pārbaudes: “Ieplānoti arī finansiālie līdzekļi dienestam, un dienests 2018.gadā ieplānojis paņemt aptuveni 50 paraugus saistībā ar pārtikas iekšējā tirgus uzraudzību un 30 paraugi tiek ņemti uz robežām. Un izvēles kārtībā ņemsim paraugus un skatīsimies: ir vai nav pārsniegts.”
Ja kādos produktos transtaukskābju pārsniegs ierobežojumu, PVD sola uz to reaģēt: “Veiksim preventīvos pasākumus, lai tas turpmāk arī nenotiek. Galvenais mērķis ir virzīts uz to, lai patērētāji saņem veselīgāku pārtiku.”
KONTEKSTS:
Kardiologi jau gadiem aicinājuši samazināt transtaukskābju saturu produktos - cepumos, bulciņās, majonēzē, gatavajās mērcēs, margarīnā, kur ir hidrogenētās augu eļļas.
Hidrogenētie augu tauki tieši tiek saistīt ar sirds un asinsvadu slimībām, arī cukura diabētu un citām kaitēm. Organisms nemāk uzņemt un pārstrādāt transtaukskābes, kā arī tās var ievietoties šūnas membrānā, traucēt tās caurlaidību, kas savukārt var veicināt iekaisumu rašanos, un sekas parādās sirds un asinsvadu slimību un mirstības statistikā.