Dienas ziņas

Jelgavā apspriež Ziemeļu tilta būvniecību

Dienas ziņas

Priekules novadā pazudusī jauniete atrasta mirusi

Valmieras dome iegādājas bijušā gaļas kombināta īpašumus

Valmieras dome par 522 000 eiro pirks īpašumus bijušā gaļas kombināta teritorijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 1 mēneša.

Jau ilgstoši Valmieras pašvaldība saskaras ar problēmu, ka nav brīvu vietu uzņēmējdarbības attīstībai. Tālab pat grozītas administratīvās teritorijas robežas starp Valmieru un Beverīnas novadu industriālā parka izveidei. Tālākais process gan neritēja tik raiti, kā cerēts. Beidzot rasta vieta uzņēmējdarbības attīstībai bijušā gaļas kombināta teritorijā - pašvaldība par 522 000 eiro nopirkusi trīs funkcionāli saistītus īpašumus Rūpniecības ielā 1.

Kopš gaļas pārstrādes uzņēmuma "Triāls" maksātnespējas 2009. gadā Valmieras gaļas kombināta teritorija tā arī vairs netika apsaimniekota. Lai gan pirms pieciem gadiem īpašumu iegādājās investors no Krievijas, solījumi to sakārtot, izveidojot par tehnoloģiju parku, tomēr nepiepildījās. Turklāt bija jau izveidojies arī 300 000 eiro liels nekustamā īpašuma nodokļa parāds, kas mudināja pašvaldību vērsties pie zvērinātiem tiesu izpildītājiem par parāda piedziņu. 

Lai SIA "Biogazenergostroy Baltic" piederošo īpašumu pārdotu, rīkotas divas izsoles, bet neveiksmīgi. Tad pašvaldība saņēma piedāvājumu īpašumu iegādāties pašai par izsoles sākuma cenu - 522 000 eiro. Noteiktā tirgus vērtība, saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju, ir robežās no 700 000 eiro līdz 900 400 eiro.

Uzklausot uzņēmējus, ka ir nepieciešama vieta, kur attīstīt biznesu, Valmieras pilsētas pašvaldības domes ārkārtas sēdē deputāti gandrīz vienbalsīgi, tikai ar vienu balsi pret, nobalsoja par nu jau degradētās rūpnieciskās teritorijas iegādi. 

Pirkumu un ar to saistītos valsts budžeta maksājumus paredzēts finansēt no pašvaldības budžeta līdzekļiem, piesaistot Valsts kases aizņēmumu, informēja pašvaldībā.

Pašvaldība lēmumu par īpašuma iegādi pieņēmusi atbilstoši Valmieras pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2015.-2030. gadam un attīstības programmā 2015.-2020. gadam noteiktajam. Rūpniecības ielā  1 plānots izveidot ražošanai piemērotu teritoriju, sakārtojot inženiertehnisko infrastruktūru, kā arī citādi labiekārtojot teritoriju, lai nodrošinātu investīciju piesaisti.

Valmieras pilsētas attīstības programmas 2015.-2020. gadam investīciju plānā paredzēti projekti ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu no programmas "Izaugsme un nodarbinātība". Šie projekti ietver Kauguru ielas pārbūvi, Eksporta ielas izbūvi, Dzelzceļa un Rūpniecības ielas un inženierkomunikāciju infrastruktūras pārbūvi, tostarp Rūpniecības ielā 1 ražošanas telpu un loģistikas infrastruktūras izbūvi.

"Plāns ir sakārtot ielas, kas ir apkārt teritorijai. Sakārtot infrastruktūru, kas ir ūdens, kanalizācija, elektrība, gāze, kas nepieciešami.

Pagaidām mēs redzam, ka ir nepieciešams sakārtot līdz divām ēkām, lai var sākt arī iznomāt. Tās ir bijusī ražošanas ēka un saldētavas ēka. Tālāk jau teritorija ir vienkārši jāattīra, un domāju, ka tur varēsim veidot arī jaunus objektus, jo teritorija ir 12 hektāri,"

teica Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei").

Būtisks aspekts, ka pašvaldībai ir iespēja piesaistīt aptuveni sešus miljonus eiro no ES fondiem un projekta realizācijai īpašuma iegāde jau kalpo kā līdzfinansējums. Sākotnēji gan pieejamos ES līdzekļus bija plānots novirzīt industriālā parka attīstīšanai, tomēr tam nepieciešama daudz lielāka summa, līdz ar to, ieguldot tos bijušā gaļas kombināta teritorijas sakārtošanai, daudz īsākā termiņā būs iespējams projekta rezultātus.

"Šī teritorija no uzņēmējdarbības viedokļa ir ļoti izdevīgā vietā, jo ir blakus dzelzceļš. Arī dzelzceļa stacija un darbaspēks ir tāda mobilitātes lieta, ir iespēja piesaistīt, jo Valmierā nav šobrīd darbaspēka pārbagātība," skaidroja Valmieras pilsētas domes deputāts, AS "Valmieras stikla šķiedra" padomes loceklis Andris Oskars Brutāns.

Valmieras pilsētas pašvaldībā cer, ka jau tuvāko trīs četru gadu laikā bijušā gaļas kombināta teritorija būs sakārtota, lai tajā varētu sākt darboties uzņēmēji. Tuvākajās dienās norobežos objektu un nodrošinās apsardzi visā teritorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti