Šogad nav bagātīgs lazdu riekstu ražas gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 7 mēnešiem.

Šogad nav bagātīgs lazdu riekstu ražas gads. Saimnieki, kas audzē lazdas lielās platībās, secina, ka Latvijā nav lielu riekstu dārzu, jo ražas bieži ir neprognozējamas. Taču labākos gados raža var būt arī ļoti liela. Tikmēr atsevišķi dārznieki eksperimentē arī ar Latvijai neraksturīgāku riekstkoku audzēšanu. Lauku konsultāciju centra eksperts prognozē, ka, iespējams, Latvijā pakāpeniski perspektīvāka kļūs tieši valriekstu audzēšana.

Dobeles novada bioloģiskajā saimniecībā "Oši" saimnieki jau 10 gadus audzē lazdas vairāk nekā četros hektāros, bet nākotnē riekstu platību plāno samazināt. Saimniecības vadītājs Andrejs Savdons vērtē, ka Latvijā nav lielu riekstu dārzu, iespējams, tādēļ, ka ražas bieži ir neprognozējamas. Pagājušajā gadā saimnieki ievākuši pa diviem spaiņiem riekstu no vienas lazdas, bet šogad katrā krūmā ir pāris saujas.

Šogad nav bagātīgs lazdu riekstu ražas gads
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

 

Saimniecības "Oši" vadītājs Andrejs Savdons
Saimniecības "Oši" vadītājs Andrejs Savdons

"Mēs nolēmām palikt pie 2,5 hektāriem, jo lazda Latvijas apstākļos ir hobijs, nevis bizness.

Riekstu raža ienākas katru otro vai pat trešo gadu. Šis nav labākais gads. Šobrīd ir riekstu laiks, bet mēs darām tā – tad, kad ir riekstu gads, tad mēs piedalāmies novākšanā, bet tad, kad mazāk, tad vairāk piedāvājam cilvēkiem pašiem sev salasīt," pastāstīja Savdons.

Problēmu ar lazdu riekstu pārdošanu nav. Patērētāji labprāt iegādājas riekstus tiešajā pirkšanā vai interneta veikalos, kas tirgo bioloģisko produkciju. Veikalos un tirgū Latvijā audzētos lazdu riekstus zemnieks netirgo, jo nevarētu konkurēt ar ievesto riekstu zemo cenu. Savukārt ražas apjomu vēl ietekmē arī kaitēkļi.

Saimniecība "Oši"
Saimniecība "Oši"

"Reizēm vasaras sākumā redzi, ka koki pilni ar riekstiem.

Tā kā mēs esam bioloģiskā saimniecība, tad mums ir konkurenti. Viens ir sēnīšu slimība, un otrs ir smecernieks," stāstīja saimnieks.

Lauku konsultāciju centra dārzkopības speciālists Māris Narvils norādīja, ka Latvijā atsevišķos dārzos eksperimentē arī ar Eiropā ēdamo kastaņu un pekanriekstu audzēšanu. Bet viņš prognozēja, ka, iespējams, Latvijā pakāpeniski kļūs perspektīvāka tieši valriekstu audzēšana.

"Es zinu, ka ir bijusi informācija no kāda zinoša cilvēka, kas atradis koku Latvijā, no kura varēja salasīt 300 litrus valriekstu.

Latvijā valriekstu koki var ražot gana labi, jo tiem ir laba īpašība – tie var ziedēt atkārtoti, ja cietuši salnās. Man dārzā ir četrus gadus veci koki, kas varētu pēc pāris gadiem sākt ražošanu, tie ir kompakti koki – līdz sešu metru augstumā izaug un bagātīgi ražo. Sēklaudži gan būs vienmēr lielāki un ilgāk jāgaida raža, sākot no astoņiem līdz 15 gadiem. Katrā ziņā svarīgi, lai tie sēklas rieksti būtu ņemti no tādiem kokiem, kur tie rieksti ir lieli – labs kodols, labi atdalās no čaumalas un laba garša," stāstīja Narvils.

Saimniecības "Oši"
Saimniecības "Oši"

Viņš arī norādīja, ka šis nav bagātīgas lazdu riekstu ražas gads. Atšķirībā no citiem riekstu kokiem, kurus Latvijā var audzēt, lazdas zied februārī, un bieži laikapstākļi nav pietiekami labvēlīgi, lai notiktu normāla apputeksnēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti