Kultūras ziņas

Pirmatskaņojumi festivālā "Latvijas Jaunās Mūzikas dienas"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Arta Zvirgzdiņa gleznu izstāde "Kaltes"

Arhitektu namā atklāj «lauksaimniecības katedrālēm» kaltēm veltītu izstādi

Arhitektu namā atklāta arhitekta un arhitektūras kritiķa Arta Zvirgzdiņa gleznu izstāde "Kaltes", kas tapusi gadu desmitiem ilgās ekspedīcijās pa Latviju.

Sākumā kaltes iemūžinātas fotogrāfijās un pēc tam tās pārliktas uz audekla. Izstāde atvēršana notika 7. maijā mākslinieka dzimšanas dienā.

Arhitekts un arhitektūras kritiķis Artis Zvirgzdiņš saskatījis skaisto kolhozu laika graudu kaltēs. Desmitiem gadu viņš tās fotografē, un daļu no savāktā materiāla uzgleznojis uz audekla.

"Kaltes ir kas tāds, kas reprezentē Latvijas laukus kaut kādā ziņā, droši vien ne tajā tradicionālākajā izpratnē. Tās neuzskata par arhitektūru, bet tikai par tādām utilitārām, rūpnieciskām būvēm. Tas ir cita veida kultūras mantojums, pieminekļi, monumenti, kā man viens labs draugs nesen sacīja – saimnieciskās rosības kulta celtnes, jo brīžiem varētu ieraudzīt kaut kādas lauksaimniecības katedrāles."

Gleznot Artis Zvirgzdiņš sācis tikai pērn, un "Kaltes" ir viņa otrā personālizstāde.

Izstāde "Kaltes"
Izstāde "Kaltes"

Mākslas zinātniece un izstādes apmeklētāja Eva Rotčenkova par arhitekta darbu mākslu teic: "Šoreiz jau viņš ir daudz atvērtāks glezniecībai, un var redzēt, ka viņš ir visa šī gada laikā tiešām strādājis, un darbi ir daudz gleznieciskāki. Arī šis konceptuālais piegājiens, kas ir izturēts cauri visai izstādei, jau domājot par šo izstādi."

Arhitekts Jānis Lejnieks, apmeklējot izstādi, tikmēr norāda: "Tā tēma ir arhitektiem ļoti oriģināla. Neviens cits jau neapbraukā Latvijas laukus, lai paskatītos, kas ir palicis pāri no padomju mantojuma, jo tās monumentālās ēkas jau tik vienkārši nepazūd. Un paskatīsimies kartē, kur tikai viņš nav bijis – viņš visā Latvijā ir bijis, apskatījis tās ēkas, un tās labākās tagad ir uzgleznojis."

"Tas ir neparasts autora skatījums uz šiem darbiem. Braucot pa Latviju, mēs šīs ēkas redzam, bet tādā kompleksā veidā rūpnieciskās ēkas diezgan maz tiek atspoguļotas Latvijas mākslā, vizuālajā mākslā. Prieks, ka Artis to ir pamanījis, izcēlis, droši vien jau pēc 10–20 gadiem daļa no tām jau būs aizgājušas pa "skuju taku"," spriež arhitekts Artūrs Lapiņš.

Artis Zvirgzdiņš ir uzgleznojis graudu kaltes, ko redzējis Bārtā, Virgā, Svētē, Ciecerē, Lonē, Zvārtavā, Kalsnavā un citviet, un mākslas darbos mēģinājis parādīt katras kaltes unikālo seju.

"Interesanti ir, ka, rādot citiem, draugi vai paziņas arī sūta savas bildes, nofotografētas kaltes, lūk, kur ir viena, un viņi ierauga tās lietas, par ko es varbūt jau desmitiem gadu esmu jūsmojis," bilst mākslinieks.

Aplūkot šo industriālās arhitektūras mantojumu Arta Zvirgzdiņa gleznās varēs līdz vasaras saulgriežiem. Izstāde "Kaltes" ierīkota Arhitektu namā, kurā līdz šim bijuši izstādīti arī citu arhitektu mākslas darbi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti