No 2021.gada Rīgā būs tūrisma nodeva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 7 mēnešiem.

No 2021.gada janvāra Rīgā līdzīgi kā daudzviet Eiropā tiks ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva. Proti, visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu būs jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja atpūtnieks galvaspilsētā uzturas ilgāk. Tomēr daļai domnieku bija bažas, ka papildu tēriņi radīsies arī vietējiem nakšņotājiem, turklāt iekasēto naudu apsaimniekos korupcijas skandālā ierauta domes struktūra.

ĪSUMĀ:

  • No 2021.gada Rīgā ieviesīs tūrisma nodevu.
  • Nodevas likme visām tūristu mītnēm būs viens eiro no katra atpūtnieka un tūrista diennaktī.
  • Ar nodevu netiks aplikta bērnu līdz 12 gadu vecumam uzņemšana.
  • Nodevas maksātājiem katru mēnesi būs jāiesniedz atskaite pašvaldībai.
  • Nodevas ieņēmumus apsaimniekos Rīgas Tūrisma attīstības birojs.

Ar dažu opozicionāru iebildēm domnieki lemj par tūrisma nodevu Rīgā
00:00 / 03:51
Lejuplādēt

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn Rīgā strādāja 133 tūristu mītnes. Tās gada laikā izmitināja vairāk nekā 1,7 miljonus viesu, kas katrs Rīgā pavadīja vidēji ap divām naktīm. Tādējādi pašvaldība ir sarēķinājusi, ka, līdzīgi kā Viļņā ieviešot viena eiro nakšņošanas nodevu, budžetā varētu iekasēt trīs miljonus eiro.

Taču no tādiem tēriņiem izbēgs liela daļa dzīvokļu īpašnieku, kas savus mājokļus piedāvā nakšņošanai. To nācās atzīt Rīgas mēram Oļegam Burovam no “Gods kalpot Rīgai”: “Tā pelēkā zona, kur ir apartamenti, dzīvokļi, kurus iznomā, jā, tā ir valstiska problēma. Mums notiek jau tikšanās ar VID ģenerāldirektori Jaunzemes kundzi. Mēs vienojāmies, ka sākam strādāt – tas ir mūsu mājasdarbs.

Protams, daudz procentu aiziet uz apartamentiem, un viņi to nodokli nemaksā.”

Godprātīgo maksātāju nodevas apsaimniekotājs būs Rīgas Tūrisma attīstības birojs. Pavasarī piedzīvotā korupcijas skandāla ēna pār šo biroju ir galvenais iemesls, kādēļ iebilst opozīcijā esošās “Vienotības” deputāts Olafs Pulks: “Rīgas Tūrisma attīstības biroja izdevumi ļoti necaurspīdīgi. Mēs šobrīd jau no rīdzinieku naudas katru gadu dodam miljonus. Tad žurnālisti atklāj to, ka izrādās – “Saskaņas” priekšvēlēšanu kampaņa, iespējams, tika finansēta no rīdzinieku naudas. Šobrīd ir kriminālprocess.

Uzskatu – tas ir bīstami šobrīd dot papildu līdzekļus Rīgas Tūrisma attīstības birojam,” kamēr nav beigusies izmeklēšana.”

Savukārt Tūrisma attīstības biroja ieraušana kukuļošanas sāgā uzmanīgu darījusi tūrisma nozari. Tādēļ opozīcijas partijas “Latvijas attīstībai” deputāts Andris Bačkurs pēc konsultācijām ar viesnīcniekiem rosināja divus papildinājumus lēmumprojektam par jaunieviešamo nakšņošanas nodevu.

“Pirmais – nodevas izlietojums neskars tikai mārketingu, jo nepieciešams naudu izlietot arī infrastruktūrā. Otrs būtiskais punkts – vajadzīgs šīs naudas caurspīdīgums. Tāpēc aicinu atbalstīt punktu, lai Ieņēmumu pārvalde vai Rīgas Tūrisma attīstības birojs nāktu atskaitīties par to, kur šī nauda tiek izlietota,” rosināja Bačkurs.

Deputāta Bačkura ierosinājumu par iekasētās nodevas tālāko tēriņu atklātību un regulārām atskaitēm domei koalīcija gan neatbalstīja.

Savukārt “Vienotības” deputāts Lauris Ērenpreiss pauda bažas, vai nodevas dēļ necietīs vietējie nakšņotāji: “Man liekas, ka tas radīs problēmas tiem cilvēkiem, kuri, ekonomējot naudiņu, apmetas pašos lētākajos Rīgas moteļos darba darīšanās.”

Pašvaldība prognozē, ka nodevas ieviešana izmaksās aptuveni 110 tūkstošus eiro, vēl 50 tūkstoši nepieciešami speciālai programmatūrai. Savukārt ieņēmumu administrēšanai izveidojamas trīs jaunas štata vietas, kam algās katru gadu vajadzēs vairāk nekā 80 tūkstošus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti