Lielbritānija draud ar iespējamu tirdzniecības sarunu pārtraukšanu ar ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 2 mēnešiem.

Lielbritānijas valdība šodien brīdināja, ka gaidāmajās sarunās par turpmākajām tirdzniecības attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) tā negrasās ievērot bloka noteikumus. Tāpat Lielbritānija brīdinājusi, ka pārtrauks šīs sarunas jūnijā, ja līdz tam laikam nebūs panākts kompromiss. Briti savu sarunu mandātu izklāstījuši divas dienas pēc tam, kad bloka nostādnes gaidāmajām tirdzniecības sarunām apstiprināja Eiropas Savienības dalībvalstu ministri.

Lielbritānija draud ar iespējamu tirdzniecības sarunu pārtraukšanu ar ES
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

Otrdien Eiropas Savienības nostādnes gaidāmajām tirdzniecības sarunām ar Lielbritāniju oficiāli izklāstīja Eiropas Savienības dalībvalstu ministri. Tajās tika norādīts, ka Londonai vajadzētu pielāgot savus standartus, ja tā vēlas turpināt veikt brīvu preču tirdzniecību bloka vienotajā tirgū. Taču Lielbritānija uzstāj, ka šī prasība apgāž visu breksita jēgu. Britu amatpersonas skaidro, ka pieņems tirdzniecības barjeru palielināšanu kā cenu par kontroles atgūšanu.

Šodien oficiālo sarunu mandātu izklāstījusi Lielbritānija. Sarunu mandātā norādīts, ka Londona līdz gada beigām vēlas vienoties par attiecībām, balstoties uz draudzīgu un līdzvērtīgu sadarbību. Taču vienlaikus Londona brīdina – „mēs nepiekritīsim jebkādām prasībām, lai mūsu likumi tiktu pielāgoti Eiropas Savienības tiesību aktiem un Eiropas Savienības institūcijām, tostarp, ka Eiropas Tiesai būtu jebkāda jurisdikcija Apvienotajā Karalistē”.

Tāpat valdības apstiprinātajā dokumentā teikts, ka gadījumā, ja abas puses līdz jūnijam nebūs spējušas panākt vispārēju vienošanās projektu, tad Lielbritānija izlems, vai šīs sarunas nepārtraukt. Precizējot - tiek minēts, ka valdība jūnijā izlems, vai Lielbritānijas uzmanību nevajadzētu novērst no šīm sarunām un koncentrēt uz iekšzemes sagatavošanās darbiem, lai no pārejas perioda izietu kontrolēti.

Mandātā arī uzsvērta valdības vēlme izveidot tirdzniecības attiecības ar Eiropas Savienību, pamatojoties uz bloka esošajiem regulējumiem ar Kanādu, Japānu un Dienvidkoreju. Vienlaikus valdība pieļauj - ja tas nebūs iespējams, tad tirdzniecības attiecības ar Eiropas Savienību izskatīsies līdzīgas tām, kādas blokam pašreiz ir ar Austrāliju.

Britu vēlme ir panākt dažādu nolīgumu kopumu zivsaimniecības, aviācijas, enerģētikas un migrācijas jomā, atšķirībā no Eiropas Savienības vēlmes, kas paredz vienu vienošanos par šīm nozarēm.

"Sarunas ar Eiropas Savienību par nākotnes attiecībām sāksies nākamnedēļ. Mūsu mērķis ir panākt visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu. Tāpat mērķis ir panākt līgumus zivsaimniecībā, iekšējā drošībā un aviācijā. Mēs esam pārliecināti, ka šīs sarunas novedīs pie rezultāta, kas sniegs labumu abām pusēm. Eiropas Savienībai un britu iedzīvotājiem nevajadzētu šaubīties, ka pārejas perioda beigās Lielbritānija pilnībā atjaunos savu ekonomikas un politisko neatkarību," turpmāko procesu ieskicēja pašreizējais britu tieslietu ministrs Maikls Govs.

Lielbritānija oficiāli izstājās no Eiropas Savienības 31. janvārī, taču vismaz līdz gada beigām turpināsies pārejas periods. Tā laikā abu pušu attiecības joprojām regulēs līdzšinējie noteikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti