LG par ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu - 1,5 miljonu latu sods

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Latvijas gāzei" (LG) par ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu piespriests vairāk nekā 1,5 miljonu latu sods. Konkurences padome (KP) saņēmusi vairāk nekā 100 sūdzību no mājsaimniecībām, ka LG spiedusi tās nomaksāt citu radītos parādus desmitu un pat tūkstošu latu apmērā, lai būtu iespējams noslēgt dabasgāzes piegādes līgumu.

Citu nomaksātos parādus iedzīvotāji var pieprasīt tagad atmaksāt, bet Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama vērtē, ka "Latvijas gāze" lēmumu pārsūdzēs. „„Latvijas gāze" patiešām ir monopolstāvoklī, jo Latvijā nav neviena cita dabasgāzes piegādātāja. LG ļoti labi zināja, ka šādus nosacījumus patērētājiem varēja uzspiest, jo viņiem vispār nebija iespējas kaut kur citur pārslēgties (..) Tā arī bija LG ļaunprātīga monopolstāvokļa izmantošana, tātad atteikums noslēgt dabasgāzes piegādes jauno līgumu, kamēr viņš nebija nomaksājis iepriekšējā patērētāja parādu. To radīja konkurences neesamība tirgū," saka Ābrama.

Viņa skaidro, ka sods vairāk nekā 1,5 miljonu latu apmērā piespriests, jo LG apgrozījums ir ļoti liels un no tā arī tiek aprēķināts sods.

LG pārstāvis Vinsents Makaris uzsver, ka LG neesot citas iespējas, kā cīnīties ar nemaksātājiem un noteikti pārsūdzēs KP lēmumu. „Ja mobilā pakalpojuma sniedzējam vai interneta pakalpojumu sniedzējam netiek maksāts par pakalpojumu, tad viņš to noslēdz, taču LG, tāpat kā citiem komunālo pakalpojumu sniedzējiem, nav iespēju pakalpojumu slēgt," saka Makaris.

Viņš stāsta, ka parādniekus bieži vien ir grūti sastapt, jo viņi var neielaist LG pārstāvjus dzīvoklī un arī citādi nav sastopami. Līdz ar to nav citu iespēju, kā cīnīties ar parādniekiem, kā prasot atbildību no jaunajiem dzīvokļu īpašniekiem. „Mēs noteikti pārsūdzēsim. Mēs uzskatām, ka esam ievērojuši visas likuma prasības. Procesā ir grozījumi Dzīvokļu īpašuma likumā, kur tieši ir atpazīta šī problēma. Turklāt mums ir iepriekšēja pieredze ar KP, kura iepriekš nesaskatīja šeit likuma pārkāpumu," argumentēja Makaris.

Viņš gan nevarēja pateikt, kad lēmums tiks pārsūdzēts un vai gadījumā, ja tomēr būs jāmaksā, tiks ietekmētas LG sniegto pakalpojumu cenas. Tomēr LG cer, ka Dzīvokļu īpašuma likums liks cilvēkiem, kas nopirkuši dzīvokli, pārņemt iepriekšējā īpašnieka parādu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti