Pēcpusdiena

Noslēgusies pirmā ES un Lielbritānijas sarunu kārta par „Brexit”

Pēcpusdiena

Šogad pirmajā pusgadā piedzima par 990 bērniem mazāk nekā pērn

LU parakstījusi līgumu par finansējumu Akadēmiskā centra otrā posma attīstībai Torņakalnā

LU Akadēmiskā centra attīstībai piesaistīs 30 miljonus eiro no «Junkera plāna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem un 9 mēnešiem.

Latvijas Universitātes (LU) un Eiropas Investīciju banka (EIB) ceturtdien, 20. jūlijā, parakstīs līgumu par 30 miljonu eiro finansējumu LU Akadēmiskā centra otrā posma attīstībai Torņakalnā. Finansējums tiks piešķirts no Eiropas Stratēģisko investīciju plāna jeb tā sauktā Junkera plāna, informē LU.

Līgumu par 30 miljonu eiro piešķiršanu parakstīs LU rektors Indriķis Muižnieks un EIB publiskā sektora aizdevumu operāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā Rafals Ribackis.

"EIB piešķirtais finansējums ir apliecinājums, ka LU ir stabils un uzticams sadarbības partneris. Augstākās izglītības un zinātnes attīstība ir ne tikai mūsu stratēģiskais mērķis, bet arī Eiropas Savienības prioritāte," uzsver Muižnieks.

2015. gadā LU Akadēmiskajā centrā durvis vēra Dabas māja. Tajā strādā Ķīmijas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu, Bioloģijas fakultātes, izvietotas sešu valsts nozīmes pētniecības centru laboratorijas.

Lai veicinātu zinātniskā darba un studiju sinerģiju, Akadēmiskā centra attīstības otrajā posmā jau uzsākta Zinātņu mājas celtniecība. Tajā koncentrēsies zinātniskie institūti, arī daļa no Medicīnas, kā arī Fizikas un matemātikas fakultātēm.

Ēkas kopējā platība būs 20 000 kvadrāmetri, tajā varēs strādāt līdz 2000 studentu un 500 darbinieku.

Rakstu mājā izvietosies Humanitāro un Sociālo zinātņu fakultātes, arī šajā virzienā specializējušies zinātniskie institūti. Kopējā ēkas platība plānota 32 000 kvadrātmetri, tajā varēs strādāt līdz 11 000 studentu un 1100 darbinieku.

Akadēmiskā centra otrā posma projektu īstenošanai nepieciešami 90 miljoni eiro. Projektēšanu, būvniecību un ēku aprīkošanu paredzēts īstenot līdz 2021. gadam, piesaistot līdzekļus no ES struktūrfondiem, investīciju bankām, Latvijas valsts budžeta,  LU ieņēmumiem.

EIB un Ziemeļvalstu Investīciju bankas speciālisti 2016. un 2017. gadā veica LU Akadēmiskā centra attīstības programmas sociālekonomisko ieguvumu izvērtējumu un secināja, ka tas atbilst Eiropas Stratēģisko investīciju programmas nosacījumiem.  LU Senāts  šī gada 3. jūlijā lēma atbalstīt Eiropas publisko finanšu institūciju ilgtermiņa kredītresursu piesaisti.

Jau ziņots, ka Eiropas Stratēģisko investīciju fonds jeb Junkera plāns ES dalībvalstīm kopā paredz 315 miljardus eiro dažādu projektu īstenošanai, taču lielāko daļu no šīs naudas veidos privātais finansējums.

Katra dalībvalsts no Junkera plāna var izmantot tik, cik vēlas. Bet atšķirība no fondiem – šī nav vairs dāvināta nauda, bet tas ir aizdevums. Tomēr naudu caur Junkera plānu var aizņemties nedaudz lētāk un uz ilgākiem termiņiem nekā komercbankā.

Tāpat vēstīts, ka 2015.gada jūlija otrajā pusē, nepilnu mēnesi pēc tam, kad Eiropas Parlaments ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja EK prezidenta Žana Kloda Junkera vadītās EK izloloto investīciju veicināšanas plānu, EK un EIB vadība parakstījusi vienošanos par šā plāna īstenošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti