Krievijā izsīkst valūtas rezerves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas Centrālā banka pērn izlietojusi gandrīz sesto daļu no ārvalstu valūtas rezervēm, lai stabilizētu rubļa kursu. Šim nolūkam pārdoti 76 miljardi  ASV dolāru un 5,4 miljardi eiro. Tomēr tas neglāba rubli no ievērojama vērtības zaudējuma.

Pagājušajā gadā rublis zaudēja 41% no savas vērtības attiecībā pret dolāru un 34% attiecībā pret eiro. Tas saistāms gan ar Rietumu noteiktajām sankcijām pret Krieviju, gan naftas cenu kritumu pasaules tirgos.

Rubļa vērtības kritums un Krievijas sankcijas lielākajai daļai pārtikas importa no rietumvalstīm izraisīja patēriņa  cenu kāpumu par vairāk nekā 11%. 

Rubļa kursa kritums decembrī Krievijas iedzīvotāju vidū izraisīja paniku, un cilvēki steidza mainīt savus ietaupījumus dolāros vai eiro. Augstāko punktu panika sasniedza mēneša vidū, kad rublis divās dienās zaudēja ceturto daļu savas vērtības.

Jau ziņots, ka novembra beigās Krievijas nacionālā valūta turpināja kritienu, sasniedzot jaunus antirekordus – ASV dolāra kurss sasniedza 45,57 rubļus, bet eiro – 57,01 rubli.

Sākotnēji rubļa kritums bija saistīts ar naftas cenām. Kopš jūnija jēlnaftas cenas pasaules tirgū ir samazinājušās par 30%, galvenokārt saistībā ar pārprodukciju un ASV dolāra vērtības pieaugumu. Bet OPEC nolēma nesamazināt naftas ieguvi.

Pagājušajā nedēļā Maskavas biržā dolārs un eiro turpināja augt, rubļa kurss nokrita  līdz 80 rubļiem par dolāru un 100 rubļiem par eiro.  Vēlāk rublis nedaudz atguva pozīcijas, bet  rubļa kurss turpināja  svārstīties. Krievijas veikali pārskata cenas, bet iedzīvotāji drudžaini izpērk sadzīves tehniku un citus ilglietošanas produktus. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti