Panorāma

Ogres slimnīca vismaz nedēļu nepieņems pacientus

Panorāma

Brīvprātīgie aicina atbalstīt medicīnas darbiniekus

Kredītbrīvdienas – iespēja vai traips biogrāfijā?

Kredītbrīvdienas - iespēja vai traips biogrāfijā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apzinoties Covid-19 ietekmi uz uzņēmumu un mājsaimniecību ikmēneša ieņēmumiem, lielākās Latvijas bankas, kā arī nebanku finanšu pakalpojumu sniedzēji sākuši klientiem piedāvāt doties kredītbrīvdienās. Proti -  uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumu.

Komercbanku piedāvātie kredītbrīvdienu nosacījumi ir nedaudz atšķirīgi, bet lielākoties tiek piedāvāts atlikt pamatsummas maksājumu uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Privātpersonu hipotekāro kredītu gadījumā – arī uz 12 mēnešiem. Procentu maksājumi gan būs jāturpina veikt visu kredītbrīvdienu periodu.

Uz Latvijas Televīzijas sociālo tīklu kontiem saņemtas vairāku privātpersonu un uzņēmēju ziņas par to, ka bankas vilcinās piešķirt lūgtās kredītbrīvdienas. Citi  rakstītāji atzīst, ka vēlētos izmantot šo iespēju, bet atturas tai pieteikties, jo baidās sabojāt savu kredītvēsturi.

Saskaņā ar likumu bankas par šādām izmaiņām ziņo kredītreģistram. Tātad informācija par to, ka klientam bijušas problēmas ar kredīta atmaksu, saglabāsies un būs pieejama citiem aizdevējiem. Taču Latvijas Finanšu nozares asociācijā, kas apvieno vairumu Latvija komercbanku, skaidro – klientiem nav pamata bažām, ka šāds ieraksts viņa biogrāfijā varētu sabojāt kredītvēsturi. Gluži otrādi.

"Mēs ļoti labi saprotam, ka tās pārmaiņas, kas šobrīd notiek, notiek saistībā ar Covid-19. Ja mēs raugāmies ilgtermiņā, tad jāsaka, ka apstāklis, ka cilvēks saskāries ar kādām problēmam, bet atbilstoši tās risinājis, vērsies pie bankas, apņēmīgi rīkojies un pārvarējis grūtības, tas ir pat pozitīvs signāls," uzsver Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Pēc asociācijas informācijas - ārkārtējās situācijas dēļ Latvijas bankās pārstrukturēti vairāk nekā 3500 līgumi par kopējo summu vairāk nekā 273 miljoni eiro. Bankas "Luminor" pārstāvis Normunds Rudzītis norādīja, ka pašlaik šādu izmaiņu reģistrācija kredītreģistrā notiek ar īpašu Covid-19 atzīmi. Tādēļ nākotnē tiks ņemts vērā, ka šīs kredītbrīvdienas bija nepieciešamas ārkārtējās situācijas dēļ.  

Arī "Swedbank" uzsver, ka nekādām problēmām nākotnē nevajadzētu rasties.

""Swedbank" gadījumā es varu droši pateikt, ka nē. Bankas iekšējais lēmums ir tāds, ka kredītbrīvdienas šajā gadījumā ir palīdzība, jo mēs saprotam, ka tautsaimniecībai ir grūti, iedzīvotājiem ir grūti un noteiktu daļu iedzīvotāju tāpat kā noteiktas nozares un uzņēmumus šī krīze skar," norādīja "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Tiesa, kredītņēmējiem jārēķinās, ka pēc kredītbrīvdienu beigām mēneša maksājums varētu pieaugt par 10 -20 eiro, jo pamatsumma kādu laiku nebūs dzēsta, tādēļ uz laiku līdz kredīta termiņa beigām būs jāsadala lielāka summa, nekā plānots.

Arī nebanku kreditētāji esot gatavi piedāvāt kredītbrīvdienas, termiņa pagarināšanu un citus atvieglojumus, tos pagaidām lūgusi tikai salīdzinoši neliela daļa klientu. "Es šobrīd teiktu, ka tie ir līdz 100 klientiem. Nav novērota liela aktivitāte, bet pieņemu, ka pēc mēneša šī situācija varētu mainīties," sacīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Gan banku, gan nebanku kreditētāji uzsver – sākoties  finansiālām grūtībām, ļoti svarīgi kredītbrīvdienām pieteikties, kamēr vēl klients spēj veikt mēneša maksājumus.  Tiklīdz būs sākušies kavējumi, saņemt atvieglojumus kļūs daudz sarežģītāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti