Kokins: UIN atlaide samazina LMT vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 9 mēnešiem.

Valdības piešķirtā uzņēmuma ieņēmuma nodokļa (UIN) atlaide investīcijām ceturtās paaudzes (4G) mobilā interneta tīklā samazina „Latvijas Mobilā telefona” (LMT) vērtību, intervijā laikrakstam „Dienas Bizness” paziņojis „Lattelecom” padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins (V), kura vadītais uzņēmums ierosinājis apvienošanos ar LMT.

Kokins apgalvo, ka UIN atlaide samazina LMT vērtību par 10 miljoniem latu. Tas, pēc viņa teiktā, esot vērtētāju viedoklis. Pats Kokins šādu novērtējumu gan nav veicis.

Kokinam iebilst LMT prezidents Juris Binde, kurš laikrakstam atzinis: „Nav pieredzēts, ka uzņēmuma vērtību varētu samazināt nodokļu atlaide”.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 22.maijā vienojās LMT piešķirt UIN atlaidi 7,25 miljonu latu apmērā projekta „Nākamās paaudzes mobilo sakaru tīkla attīstība Latvijas mazāk blīvi apdzīvotajās teritorijās” īstenošanai, kas saprotams kā 4G tīkla izvēršana.

Investīciju projekta laikā LMT plāno veikt ieguldījumus 29,01 miljona latu apmērā, līdz ar to pēc projekta īstenošanas LMT būs tiesības piemērot UIN nodokļa atlaidi. Projekta īstenošanas ilgums ir 56 mēneši.

Kā ziņots, pēc Ekonomikas ministrijas (EM) sniegtās informācijas, patlaban netiek apspriesta LMT un „Lattelecom” privatizācija, bet tiek vērtēti iespējamie uzņēmumu pārvaldības modeļi, kas nodrošinātu to vērtības pieaugumu, attīstību, līdzekļu un administratīvo izmaksu ekonomiju un uzlabotu pakalpojumu un servisa līmeni klientiem.

Sākotnējais ekspertu izvērtējums liecina, ka patlaban LMT un „Lattelecom” ilgtermiņa attīstību un vērtības pieaugumu kavē uzņēmumu dibināšanas līgumos noteiktie ierobežojumi, kas neļauj uzņēmumiem noteikt darbības attīstības stratēģijas atbilstoši aktuālajām elektronisko sakaru nozares un telekomunikāciju tehnoloģiju attīstības tendencēm. Tas kopumā ilgtermiņā rada uzņēmumu vērtības pazemināšanās draudus, norāda EM.

Latvijas valstij pieder 51% „Lattelecom” daļu, bet „TeliaSonera” - 49% daļu. LMT īpašnieki ir „TeliaSonera” (49%), VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (23%), „Lattelecom” (23%) un Latvijas valsts (5%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti