Panorāma

Ģimenes ārsti gatavojas streikam

Panorāma

Sabiedrisko mediju likums top asās diskusijās

Politiķi atturīgi par Skaidrītes Ābramas izredzēm turpināt darbu

Iesaistītie atturīgi par nesteigšanos apstiprināt Ābramu uz otro termiņu Konkurences padomē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Konkurences padomes priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas pirmais pilnvaru termiņš beidzas laikā, kad pilnā sparā turpinās diskusijas par Konkurences padomes rosināto regulējumu pašvaldībām saistībā ar iesaistīšanos uzņēmējdarbībā. Tomēr iesaistītās puses nedod skaidru atbildi, vai šīs lietas saistītas, bet par Ābramas apstiprināšanu uz otro termiņu valdība plāno lemt jau nākamnedēļ.

Konkurences padomes un Ekonomikas ministrijas pēdējā laika centieni padarīt stingrāku pašvaldību iesaistes regulējumu uzņēmējdarbībā izsauca asas viedokļu sadursmes. Vienā pusē – privāto uzņēmēju pārstāvji - šos centienus uzteica, bet otrā – pašvaldību pusē – kritizēja.

Pēc pašvaldību organizāciju iebildumiem likumprojekts uz priekšu tā arī nav virzījies, bet pēc Zaļo un Zemnieku savienības partneru – “Latvijai un Ventspilij” rosinājuma atlikta arī Skaidrītes Ābramas apstiprināšana uz otro termiņu.

Vai šie jautājumi ir saistīti, “tas ir tiešām labs jautājums”, LTV pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes loceklis Jānis Endziņš.

“Katrā ziņā mums bija vakar padomes sēde, un padomes sēdē bija nolemts, ka no LRTK puses Ābramas kundzei ir pilns atbalsts pārvēlēšanai uz nākamo termiņu,” sacīja Endziņš.

“Mūsuprāt, Konkurences padome šajā posmā ir strādājusi efektīvi, un šie principi, kurus uztur Konkurences padome, arī atbilst LTRK redzējuma par biznesa vidi Latvijā – godīga konkurence, tostarp jautājumā par privāto un publisko sektoru,” atbalstu pamatoja Endziņš.

Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis gan konkrēti Konkurences padomes priekšsēdētāju un viņas darbību nav gatavs vērtēt. Valdībā šīs organizācijas viedoklis neesot prasīts, līdz ar to nav arī bijis biedru aptaujas. Ja viedokli prasīšot, tādu veikšot.

Tikmēr Lielo pilsētu asociācijas prezidents un partijas “Latvijai un Ventspilij” līderis Aivars Lembergs intervijā “Rīta Panorāma” šonedēļ kritiski izteicās par Konkurences padomes darbu.

“Kāpēc tik augstai amatpersonai nav jāatskaitās par padarīto darbu un jāuzliek sava programma? Ko viņa ir izdarījusi? Viņa ir ķerstījusi utis kažokā, bet lielās lietās – ko viņa ir izdarījusi tā Konkurences padome, kaut vai tirdzniecības ķēdes, kas mūs slauc.. [..] Viņa, ko viņa – vēršas, ka kāda pašvaldība ir izveidojusi kaut kādu mazu kantori, kas remontēs zobus brīvdienās, ko valsts nefinansē. Vai tad tā ir problēma?”  neapmierinātību neslēpa Lembergs.

Pozitīvi neitrāli – šādu vērtējumu Ābramas darbam savukārt deva ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Taču viņš norādīja, ka lēmumu politiskais spēks  pieņems tikai pēc sarunas ar Ābramu.

“No šādas iztaujāšanas nav pasargāts neviens (..), un arī Konkurences padomes priekšsēdētāja amats nav nekāds izņēmums. Līdz ar to Zaļo un Zemnieku savienības valde uzklausīs Ābramas kundzi, iegūs priekšstatu, kas ir padarīts, un pieņems lēmumu (..) Es domāju, par cik tas jautājums ir jārisina ātri, nav domāts neko vilkt garumā,” sacīja Brigmanis.

Citas partijas Ābramu uz sarunu pagaidām neplāno aicināt, lai gan Nacionālajā apvienībā esot bijusi runa, ka, iespējams, to vajadzētu. 

Nešaubīgu atbalstu pauž “Vienotība”, kura augsti vērtējot viņas paveikto un atbalstot arī centienus noregulēt pašvaldību un privāto uzņēmumu konkurences jautājumu.

“Šādi grozījumi tika iesniegti, bet koalīcijas partneri uzskatīja par vajadzīgu viņus nobremzēt, un komplektā, protams, nāca paziņojums, ka Skaidrītes Ābramas apstiprināšanu atliek par nedēļu,” sacīja “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns.

Par to, vai un cik lielā mērā tas ir saistīts, gan arī “Vienotības” politiķis nesteidzas ar apgalvojumiem. Lēmumprojekts par Ābramas apstiprināšanu šobrīd jau ir iekļauts tuvākās otrdienas Ministru kabineta darba kārtībā, taču, vai tas tur arī paliks līdzīgi kā šajā nedēļā, būs skaidrs tikai pēc pirmdien gaidāmās koalīcijas partiju sanāksmes.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti