Februārī divkāršojies kviešu un rudzu eksports

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad februārī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi preču eksporta vērtība faktiskajās cenās palielinājās par 7,9% un importa – par 2,8%. Būtisks pieaugums bijis kviešu un rudzu eksportam – tas palielinājies par 99,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Februārī Latvija eksportējusi preces 797,1 miljonu eiro apmērā, bet importējusi – par teju 942,9 miljoniem eiro. Ārējās tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā palielinoties līdz 45,8%.

Augu valsts produktu eksports februārī salīdzinājumā ar janvāri pieauga par 21,5 miljonu eiro jeb 49%. Visvairāk augu valsts produktu eksportu ietekmēja kviešu, kviešu un rudzu maisījuma eksporta pieaugums – par 21,9 miljoniem eiro jeb 99,6%. Februārī visvairāk tas tika eksportēts uz Irānu, Lībiju, Kongo Demokrātisko Republiku un Kongo.

Februārī svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (16,3% no eksporta kopapjoma) un Igaunija (11,7%), arī Polija un Vācija. Bet nozīmīgākie importa partneri – Lietuva (17,4%), Polija (11,0%), Vācija (10,7%) un Igaunija (8,2%).

Tirdzniecībā ar Krieviju eksporta īpatsvars bija 10,7%, bet importa - 10,2%.

Dzelzs un tērauda izstrādājumu eksporta palielināšanos šajā februārī salīdzinājumā ar 2013.gada februāri visvairāk ietekmēja dzelzs un tērauda cauruļvadu, cauruļu un caurulīšu eksporta pieaugums par 4,4 miljoniem eiro jeb 3,7 reizes.

Savukārt dzelzs un tērauda eksports strauji samazinājās, sarūkot dzelzs un neleģēta tērauda stieņu eksportam par 28,0 miljoniem eiro jeb 91,8%.

Elektroierīču un elektroiekārtu importa palielināšanos šajā februārī salīdzinājumā ar pērno februāri visvairāk ietekmēja mobilo telefonu importa pieaugums par 9,7 miljoniem eiro jeb 41,1%.

Savukārt sauszemes transporta līdzekļu un to daļu importa samazinājumu ietekmēja vieglo automobiļu importa kritums par 15,2 miljoniem eiro jeb 57,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti