Eksperti: Runas par gāzes cenas kāpumu ir tautas biedēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apgalvojumiem, ka gāzes tirgus liberalizācijas rezultātā gāzes cenas pieaugs par 20 – 30%, nav īsti pamata un tas vairāk izklausās pēc tautas biedēšanas, Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pauda enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

"Latvijas gāzes” akcionāra SIA "Itera Latvija" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis pirmdien, 24.augustā, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” apgalvoja, ka gāzes tirgus liberalizācija paaugstinās gāzes cenas un šis pieaugums varētu būt par 20-30%.

Āboltiņš savukārt raidījumā “Pēcpusdiena” pauda, ka jau šobrīd tirgotāja, pārvades un sadales grāmatvedības ir nodalītas un  fiziskai uzņēmuma sadalīšanai nevajadzētu atstāt tik lielu ietekmi uz gāzes cenām.

Viņš norādīja, ka cenu kāpuma aplēses skaitļi nav īsti pamatoti un drīzāk izklausās pēc kārtējā mēģinājuma iebiedēt sabiedrības mazāk aizsargātāko daļu, kurai ir lielāka ietekme uz politiķiem.  

Arī ekonomikas ministres biroja vadītājs Gatis Ābele raidījumā “Pēcpusdienā” pauda, ka  grāmatvedības un administratīvajām izmaksām “ir margināla ietekme” uz gala cenu.

Jau ziņots, ka gāzes tirgus atvēršana plānota vairākos posmos,  vispirms paredzot uzņēmuma AS "Latvijas gāze" grāmatvedības nodalīšanu pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas gāzes" sadalīšana plānota ne vēlāk kā 2017.gada 3.aprīlī, ja vien agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs jau tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti