Darbu var atsākt veikali tirdzniecības centros ar ieeju no ielas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība otrdien atbalstīja, ka darbu var atsākt veikali tirdzniecības centros, kuriem ir ieeja no ielas.

Izmaiņas noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredz, ka jānodrošina viena ieeja no ielas, kā arī tas, lai klienti nevarētu iekļūt tālāk tirdzniecības centrā.

"Ar atsevišķu ārēju piekļuvi (ārēju ieeju) saprotama apmeklētāju piekļuve no ārējas atklātas teritorijas (piemēram, ielas, pagalma u.tml.). Iepriekš minētajā tirdzniecības vietā nav pieļaujama apmeklētāju plūsmas organizēšana, izmantojot vēl kādu citu papildus ieeju vai izeju,  t.sk. nav pieļaujama tālāka apmeklētāja iekļūšana tirdzniecības centrā. Iepriekš minētajai tirdzniecības vietai ir jābūt konstruktīvi vai kādā citā veidā norobežotai, lai apmeklētājs nevarētu nokļūt tālāk tirdzniecības centra gaitenī vai kādā citā tirdzniecības vietā, piemēram, aizslēdzot papildus izejas vai ieejas durvis, nolaižot ailes norobežojušas žalūzijas utt.," norādīts grozījumu anotācijā.

Izmaiņas bija nepieciešamas, lai neierobežotu konkurenci gadījumā, kad arī tirdzniecības centrā esošais veikals ar ieeju no ielas spēj nodrošināt tādus pašus Covid-19 ierobežojumus kā veikali, kas nav tirdzniecības centros.

Lēmums stāsies spēkā pēc attiecīgo grozījumu publicēšanas "Latvijas Vēstnesī", kas plānots 20. maijā.

Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis preses konferencē norādīja, ka izmaiņas attieksies uz nelielu veikalu skaitu tirdzniecības centros. Precīzs veikalu skaits gan nebija ne viņam, ne arī Ekonomikas ministrijā (EM).

Citskovskis arī stāstīja, ka 18. maijā lemts par atvieglojumiem noteiktajās tirdzniecības vietās, jo aktuālais veselības nozares novērtējums bija, ka šos veikalus var atvērt, jo riski to darbā ir minimāli. Citskovskis atzīmēja, ka nepārtraukti tiek vērtēta situācija valstī kopumā, kā arī noteiktos sektoros, un tagad tika nolemts, ka drīkst atvērt arī tirdzniecības centros esošos veikalus ar ieeju no ielas.

Arī kaimiņvalstī Lietuvā tirdzniecības centros var strādāt veikali ar ieeju no ielas. Kāds Viļņas apavu veikals bija izdomājis savdabīgu veidu, kā atsākt darbu un nepārkāpt valdības noteiktos ierobežojumus – pircēji tajā tiek ielaisti no dienesta ieejas puses.

Uz jautājumu, vai par ieeju no ārpuses var tikt noteikta arī iekraušanas vieta vai dienesta ieeja, EM atbildēja apstiprinoši. Galvenais, lai notiktu klientu uzskaite, tiktu ievēroti epidemioloģiskie ierobežojumi, kā arī tas, lai klienti nevarētu iekļūt citur tirdzniecības centrā no veikala.

Līdz ar to pastiprinātas drošības apstākļos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 kvadrātmetriem, un kurā atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz pieci tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji, darbosies tikai: 

  • veikali, kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta;
  • veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta;
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • ziedu veikali;
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • veikali, kuros apmeklētājiem ir nodrošināta atsevišķa ārējā piekļuve (ārējā ieeja) tirdzniecības vietai.

Pārējās tirdzniecības vietas lielajos tirdzniecības centros ir slēgtas. Vienlaikus atļauta pakalpojumu sniedzēju darbība (piemēram, ķīmisko tīrītavu, finanšu institūciju, remontu servisu u.c.), bet nav atļauta distances tirdzniecībā iegādāto preču izsniegšana veikalos.

Lai neradītu cilvēku drūzmēšanos tirdzniecības vietās, t.sk. garu rindu veidošanos, aicina iedzīvotājus:

  • veikalu apmeklēt pa vienam (izņemot ar bērnu vai asistentu), 
  • iepriekš pārdomāt nepieciešamos pirkumus, 
  • plānot iepirkšanos ilgākam laikam uz priekšu,
  • veikalā uzturēties pēc iespējas īsāku laiku.

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, mazumtirdzniecībā kopumā ir izveidotas 21 413  tirdzniecības vietas ar 86 278 nodarbinātajiem, no tām kopš 2021. gada 7. aprīļa ir atvērtas un darbojas aptuveni 20 000 tirdzniecības vietu, savukārt aptuveni 1500 tirdzniecības vietu iepriekš minētajos tirdzniecības centros ir pakļautas darbības ierobežojumiem.

KONTEKSTS:

Latvijā pēc ārkārtējās situācijas beigām no 7. aprīļa pastiprinātas drošības apstākļos darbu klātienē atsākuši visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem. Tirdzniecības centros strādā tikai daļa veikalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti