Dienas ziņas

Paliek bez zupas virtuves

Dienas ziņas

Liepājā diskutē par darba tirgus attīstību

Apdraudēti investīciju projekti mazajos novados

Apdraudēti investīciju projekti mazajos novados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 3 mēnešiem.

Izveidotais pašvaldību modelis “9+21” paredz, ka Eiropas Savienības (ES) finansējums ceļu, infrastruktūras un degradēto teritoriju sakopšanai pieejams reģionālajiem attīstības centriem un lielajām pilsētām. Mazajām pašvaldībām jāveido sadarbība ar kādu no tuvējiem centriem. Kurzemes pusē patlaban diskusijas izvērtušās par „Latvijas finiera” iecerētās ražotnes izveidi Aizputes novadā.

Pēc diviem gadiem, kā to paredz „Latvijas finiera” biznesa plāns, iespējams, Kalvenē darbu sāks finiera ražotnes 1.kārta, kas nodrošinātu 40 darba vietas. Lai īstenotu šo vērienīgo projektu, nepieciešami ap 12 miljonu eiro ieguldījumi. Tās ir ēkas un ražošanas iekārtas, kā arī infrastruktūra, kuras izveidei būtu vajadzīgs valsts un Eiropas fondu finansējums.

„Kanalizācijas un ūdensvadu komunikācijas tīkli, gāze un ceļu infrastruktūra - tās būtu galvenās lietas, kur mēs gribam sagaidīt atbalstu,” saka a/s „Latvijas finieris” pārstāvis Juris Otaņķis.

Šobrīd saņemt Eiropas fondu finansējumu ceļiem, komunikācijām un degradēto teritoriju sakopšanai iespējams  21 reģionālās attīstības centram un deviņām lielajām pilsētām. Tā kā Aizputes novads nav to skaitā, tad jāveido sadarbība ar kādu no centriem, kas, iespējams, sarežģīs projekta norisi.

„Lielais centrs saņemtu 60%, bet mazās pašvaldības tikai 40% no Eiropas finanšu groza. Kopējās attiecināmās izmaksas 85%, kāda daļa finansējuma nāk arī no valsts un pašvaldības, līdz ar to  projektā parādās  daudz spēlētāju,” spriež Aizputes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Šilis (ZZS).

Kā atzīst Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), tad izveidotais modelis „9+21” esot mazliet jocīgs, taču galvenais pašvaldībām rast sadarbības iespējas.

„Mākslīgi ir jāmeklē iespēja sadarboties, kas ir diezgan sarežģīts jautājums. Mēs no Liepājas pašvaldības puses izvērtēsim šāda projekta priekšlikumu un, iespējams, meklēsim kādu sinerģiju, kura var veidoties,” sola  Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Aizputes novada pašvaldība ir parakstījusi nodomu protokolu ar „Latvijas finieri” par izpētes darbiem iecerētajam projektam. Plānots, ka jaunajā  ražotnē ar laiku varētu būt ap 300 darba vietām.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti