No lēciena ar BMX līdz saldējuma ražotnei. Uzņēmēja Dāvja Dudeļa biznesa pieredze

Augļu saldējuma ražotnes "Avenei" dibinātājs Dāvis Dudelis uz biznesu savulaik "pārlēca" no sporta pasaules – no profesionāla BMX riteņbraucēja un trenera viņš pārtapa par saldējuma ražotāju. Ideja par saldējumu vegāniem Dāvim radās pirms septiņiem gadiem, – laikā, kad pats bija nolēmis pāriet uz vegānisku uzturu un secināja, ka piedāvājums šajā nišā nav necik plašs.

"Vispirms saldējumu gatavoju mājās, piedāvāju radiem, draugiem, paziņām. Izrādījās, ka neesmu vienīgais, kurš grib šādu saldējumu, un drīz vien jau bija jāmeklē telpas, lai pieķertos tam nopietni," atceras Dāvis.

Sākums bijis pats grūtākais laiks, jo Dāvim nebija pieredzes nedz biznesā, nedz pārtikas ražošanā, tāpēc visu nācās apgūt un mācīties no jauna.

VIZĪTKARTE

SIA "Avenei", saldējuma ražošana

Dibināšanas gads: 2017.

Darbinieku skaits: 11.

Apgrozījums 2022. gadā: 393 000 eiro.

Eksports: Ļoti neliels apjoms uz Igauniju.

Jautājumi un atbildes:

Kur redz sevi pēc 3-5 gadiem?

Redzu to stabilu visā Baltijas tirgū, ar automatizētāku ražošanas procesu (iespējams, ka ražošana ir atdota citiem), jauniem produktiem un ar sadarbības partneriem citur pasaulē - kopējot šo ideju citās valstīs.

Izaicinājumi?

Ugunsgrēks ražotnes ēkā; straujais enerģijas un izejvielu izmaksu pieaugums; komandas izmaiņas.

Kādu jaunu produktu/ pakalpojumu/ risinājumu gribi ieviest tuvāko gadu laikā?

Dažādus citus vegāniskus saldumus.

Vai kādā brīdī tev ir ienācis prātā, ka labāk tomēr būtu strādāt algotu darbu?

Jā, lai būtu stabilitāte un vienkārši strādātu kādā konkrētā profesijā un mācītos vienā virzienā.

Kādus atbalsta instrumentus uzņēmums ir izmantojis?

Esam saņēmuši LU studentu inkubatora grantu un Eiropas projekta finansējumu.

Viņš atceras, ka sākotnēji pieprasījums pēc saldējuma bijis tik liels, ka ražotnes darbiniekiem nācās strādāt arī naktīs, jo nebija savlaicīgi pasūtīta iekārta, kas ļautu kāpināt ražošanas apjomu.

Nozīmīgs atbalsts sākumposmā Dāvim bija Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatora grants un Eiropas projekta finansējums. Tiesa, nonākot biznesa inkubatorā, viņam vēl nebija ne jausmas par to, kā uzņēmums varētu saukties, kāds varētu būt tā logo un kā saldējumu pārdos. Taču viņa ieteikums jaunajiem uzņēmējiem ir sākt tieši ar produktu (prototipu) un mēģinājumu to pārdot, nekoncentrējoties uz vēstījumiem, vērtībām, mājaslapu, logo un citām gaisīgām lietām.

Uzņēmumu "Avenei" Dāvis Rīgā izveidoja 2017. gadā un pirmos divus gadus centās biznesu apvienot ar sportu. Uzņēmumam paplašinoties, kļuva skaidrs, ka starp abiem jāizvēlas viens.

"Tā ir daudziem mazajiem uzņēmējiem, – sākumā ir grūti, jo negribas zaudēt ienākuma avotu, pamatdarbu vai nodarbošanos, taču vienubrīd būs jālec iekšā nezināmajā," saka Dāvis. Viņš izvēlējās par labu biznesam, jo bija sajūta, ka sportā izaugsmes iespējas ir ierobežotas. Uzņēmuma vadīšanā un attīstīšanā Dāvim ļoti palīdz sportā norūdītā neatlaidība.

Viens no izaicinošākajiem brīžiem Dāvja septiņu gadu ilgajā uzņēmējdarbības pieredzē ir bijis 2022. gads, kad pieredzējām strauju inflāciju un saldējums nereti "izkrita" no cilvēku izvēlēto produktu klāsta. Tomēr jau gadu vēlāk uzņēmumam izdevies atgūties, jo iepriekš bija sperti soļi, lai iespējami palielinātu saldējuma izplatīšanas kanālu apjomu. Uzņēmums viens no pirmajiem Latvijā bija izveidojis saldējuma internetveikalu, nodrošinot saldējuma piegādi, kā arī iekļuva lielveikalu plauktos, kas ir nozīmīgs faktors atpazīstamības un pārdošanas apjomu vairošanai.

Ņemot vērā savu pieredzi, Dāvis jaunajiem uzņēmējiem iesaka pieņemt darbā cilvēkus, "kuri ir zinošāki un pieredzējušāki par tevi pašu". Piemēram, pieņemot darbā pieredzējušu tirdzniecības vadītāju, "Avenei" sešu mēnešu laikā izdevās iekļūt Latvijas lielveikalos, kas daudziem nelielajiem pārtikas produktu ražotājiem šķiet teju vai neiespējamā misija.

Uzņēmumam augot lielākam, komandai būs izšķiroša nozīme, jo biznesa dibinātājam vajadzēs daļu no funkcijām uzticēt kolēģiem.

Vai Dāvim ir bijuši tādi brīži, kad problēmu un grūtību dēļ gribas biznesam atmest ar roku? "Nav bijis tādas dienas, kad es gribētu izslēgt gaismu un iet mājās. Ir bijuši grūti brīži, bet tu zini, ka ir pienākums pret komandu un klientiem. Būtu grēks to visu norakt tikai tāpēc, ka es kādu dienu sajutos slikti," viņš saka.

TV raidījumu par uzņēmēja Dāvja Dudeļa biznesa pieredzi var noskatīties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti