Valdība un uzņēmēji vienojas par korporatīvās pārvaldības uzlabošanu

Valdības vadītāja Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") un uzņēmējus pārstāvošās organizācijas pirmdien, 29. aprīlī, parakstīja vienošanos par labas korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu valsts un privātajās kapitālsabiedrībās.

Vienošanos parakstīja Siliņa, Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BICG) padomes locekle Daiga Auziņa-Melalksne, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre un Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rožkalns.

Vienošanās paredz rīcību četros virzienos:

  • Nodrošināt valsts kā akcionāra aktīvu un atbildīgu rīcību valsts kapitālsabiedrību iesaistīšanā tautsaimniecības izaugsmes veicināšanā;
  • Pilnveidot valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlasi, lai paplašinātu talantu piesaisti kapitālsabiedrību pārvaldībā;
  • Veicināt atbilstošu finanšu instrumentu izvēli ambiciozu izaugsmes mērķu sasniegšanai;
  • Veicināt privātā kapitāla kapitālsabiedrību darbības atbilstību labiem korporatīvās pārvaldības principiem.

Memorandā teikts, ka uzņēmumiem jānosaka ambiciozāki finanšu un nefinanšu mērķi, kas saistīti ar inovācijām, investīcijām un eksportu.

Tāpat nepieciešams pilnveidot esošo valdes un padomes locekļus atlases procesu, tai skaitā ļaujot pieteikties ārzemniekiem.

"Līdz šim mums ir bijusi prasība, ka padomes locekļiem ir jārunā latviešu valodā, bet skaidrs, ka daļa no šiem uzņēmumiem ir absolūti unikāli un savā nozarē ir vienīgie. Iespējams, ar Latvijas talantiem vien nepietiek. Tāpēc, manuprāt, mums ir jābūt drosmīgiem un jāaicina arī šī pieredze talkā, lai attīstītu uzņēmumus," norādīja Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Vienošanās arī paredz meklēt atbilstīgu finanšu instrumentu kompāniju attīstībai, kā arī censties uzlabot korporatīvo pārvaldību un veicināt tautsaimniecības attīstību, kā arī virzīties uz atbildīgāku un efektīvāku kapitālsabiedrību vadību.

"Mēs apņemamies kopīgi sadarboties, lai uzlabotu gan valsts, gan privāto kapitālsabiedrību pārvaldību un līdz ar to arī dotu papildu pienesumu tautsaimniecības izaugsmei. Mūsu mērķis ir papildu investīciju pieaugums, labākās pārvaldības prakses, birokrātisko šķēršļu mazināšana – šī vienošanās ir viens no soļiem, lai to sasniegtu," uzsvēra Siliņa.

Vienošanās teksts pieejams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti