Konkurences padome par graudu produktu cenām: Latvijas ražojumam ir atšķirīga cenošanas politika

Mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā Latvijā saražotiem graudu un maizes produktiem periodiski tiek piemērots lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, secinājusi Konkurences padome (KP). Atsevišķu maizes un graudu produktu ražošanas un tirdzniecības posmos cenu pārnesē no viena posma uz nākamo KP konstatējusi nepilnības – cenu izmaiņas notikušas novēloti vai neproporcionāli.

ĪSUMĀ:

  • Konkurences padome noslēgusi olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgus uzraudzības pētījuma otro daļu.
  • Maizes un graudu produktu grupā Latvijā ražotām precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā piemēro atšķirīgu cenošanas politiku.
  • Ja Latvijā ražotie griķi tiek cenoti dārgāk, tad, piemēram, vietējā baltmaize – lētāk.
  • Mazumtirgotāju pašzīmola precēm tiek piemērota zemāka iepirkuma cena.
  • Lielāks uzcenojuma īpatsvars veidojas tieši mazumtirdzniecības posmā.
  • Vēl sekos tirgus uzraudzības pārējo daļu pētījumi par olu, zivju un gaļas produktiem.

Kā tapa pētījums?

  • Pētījums aptver laika periodu no 2021. gada janvāra līdz 2023. gada maijam.
  • Dati pieprasīti no 28 mazumtirgotājiem un 40 ražotājiem/piegādātājiem no Latvijas un ārpus Latvijas.
  • Izanalizēti vairāk nekā 100 000 pirmajā kārtā iegūtie dati un vairāk nekā 70 000 otrajā kārtā iegūtie dati.

Izvērtējot saasināto situāciju pārtikas sektorā un pieaugošās mazumtirdzniecības cenas, KP noslēgusi olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgus uzraudzības otrās daļas pētījumu par graudu un maizes produktu tirgu. Piena produktu tirgus uzraudzības pētījuma apskats atrodams šeit.

Latvijas ražojumam atšķirīga cenošanas politika

KP konstatējusi, ka maizes un graudu produktu grupā vairākām Latvijā saražotām precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā tiek piemērota atšķirīga cenošanas politika nekā ārpus Latvijas saražotām precēm.

Piemēram,

Latvijā saražotiem kviešu miltiem to vidējais uzcenojums ir bijis lielāks nekā ārpus Latvijas saražotiem miltiem. Arī Latvijā ražotie griķi vidēji tika cenoti dārgāk nekā ārpus Latvijas ražotie griķi.

Savukārt Latvijā saražota rudzu maize no 2022. gada februāra līdz novembrim tika cenota lētāk nekā ārpus Latvijas ražota rudzu maize, taču jau pēc 2022. gada decembra mazumtirgotāju posmā Latvijā saražota rudzu maize tika cenota dārgāk nekā ārpus Latvijas ražota rudzu maize.

Atsevišķām maizes un graudu produktu precēm tieši Latvijā ražotām precēm mazumtirgotāju posmā cenas ir bijušas zemākas nekā ārpus Latvijas ražotām precēm.

Baltmaize, kas tiek ražota Latvijā, vidēji tika cenota par 21% lētāk nekā ārpus Latvijas ražota baltmaize. Līdzīgu situāciju KP konstatējusi arī Latvijā ražotiem spageti makaroniem mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā, proti, Latvijā ražotie spageti makaroni tika cenoti lētāk nekā ārpus Latvijas ražotie.

Mazumtirgotāju pašzīmola precēm zemāka iepirkuma cena

KP konstatēja, ka maizes un graudu produktu grupas precēm – kviešu miltiem, griķiem, spageti makaroniem un maizei, – ja ražotājs tās saražojis pēc mazumtirgotāja pasūtījuma kā tīkla privātā zīmola preci, tiek piemērota zemāka iepirkuma cena. 

Nereti piegādātājs ražo gan mazumtirgotāja privātās preču zīmes preces, gan vienlaikus ražotāja neatkarīgā zīmolu preces, kas pēc sastāva ir identiskas.

Ražošanas izmaksas šādām precēm ir identiskas, taču to iepirkuma cenas būtiski atšķiras.

Tieši ražošanas posmā produkts veido visas ražošanas, iepakojuma un pārējās izmaksas, turpretī mazumtirdzniecības posmā tiek nodrošināta pārdošana, kur veidojas ar to saistītās izmaksas.

KP konstatēja, ka arvien lielāks uzcenojuma īpatsvars veidojas tieši mazumtirdzniecības posmā. Tādējādi mazumtirgotāju godīgai tirdzniecības praksei un labticības un godprātības ievērošanai darījumos veidojas aizvien lielāka nozīme, ņemot vērā, ka šis piegādes ķēdes posms kļūst arvien ietekmīgāks.

"Līdz ar to mazumtirgotājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, lai tie pret saviem piegādātājiem situācijās, kad viens un tas pats piegādātājs ražo gan sava neatkarīgā zīmola preces, gan arī pašzīmola preces, kas turklāt pēc sastāva ir identiskas, izturētos atbilstoši godīgai tirdzniecības praksei un neveiktu Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā noteiktās aizliegtās darbībās vai darbības, kas neatbilst prasībām par labticību un godprātību darījumos," norādīja KP.

Tirgus uzraudzību par pārējām produktu grupām – olu, zivju un gaļas produktiem – plānots noslēgt un prezentēt no gada beigām līdz nākamā gada sākumam.

KONTEKSTS:

Aizvadītā gada laikā pārtikas produktu cenas pieaugušas visās galvenajās pārtikas produktu grupās. Būtiskākā ietekme uz vidēju cenu līmeņa pieaugumu bija maizei un graudaugiem, gaļai un tās izstrādājumiem, piena produktiem, dārzeņiem un olām.

Konkurences uzraugi šogad sākuši vairāku tirgu uzraudzību, lai analizētu mazumtirdzniecības apstākļus, tai skaitā skaidrotu faktiskos iemeslus cenu noturībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti