Panorāma

VDD redzeslokā nonāk RSU ārvalstu studentu konflikts

Panorāma

(Zīmju valodā). Pasaules panorāma

Bērnu pabalstus nākamgad nepalielinās; cerība – 2025. gads

Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad

Saeimas deputāti trešdien, 25. oktobrī, vienojās strādāt pie bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalsta celšanas. Pašreizējie pabalstu apmēri nav pārskatīti 10 un pat vairāk gadu, un tie neatbilst esošajai ekonomiskajai situācijai. Atbalsta pārskatīšanu rosināja iedzīvotāju iniciatīva portālā "Manabalss.lv", kur tā savāca vairāk nekā 14 tūkstošus parakstu.

ĪSUMĀ:

  • Saeimā skata iedzīvotāju iniciatīvu palielināt bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalstus.
  • Bērna piedzimšanas pabalsts nav mainīts kopš 2003. gada, bet kopšanas pabalsts – kopš 2014. gada.
  • Tautas ataudzes stratēģija paredz, ka bērna kopšanas pabalstam jau šobrīd bija jābūt krietni lielākam.
  • Labklājības ministrijā plāno izskatīt arī valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti celšanu.
  • Ministrija savu piedāvājumu prezentēs februārī, pabalstu pieaugumu varētu ieviest 2025. gadā.

Deputāti apņemas palielināt bērna piedzimšanas un kopšanas pabalstus, bet ne nākamgad
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

Pabalstu celšanu platformā "Manabalss.lv" iniciēja Ramona Mālniece, aicinot palielināt divus pabalstus – bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalstu.

Bērna piedzimšanas pabalsts šobrīd ir 421,17 eiro, bet bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro.

Šie apmēri ir noteikti ļoti sen – bērna piedzimšanas pabalsts pēdējo reizi pārskatīts 2003. gadā, bet kopšanas pabalsts – 2014. gadā.

Iniciatīvas autore aicinājusi palielināt piedzimšanas pabalstu līdz 600 eiro, bet bērnu kopšanas pabalstu – atbilstoši reālajai situācijai valstī.

Trešdien, 25. oktobrī, šo jautājumu izskatīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kur deputāti bija vienisprātis, ka nepieciešams pabalstus palielināt un arī regulāri pārskatīt, kas līdz šim nav darīts.

Komisijas sēdē piedalījās arī sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība). Viņš skaidroja, ka Tautas ataudzes stratēģija paredz, ka jau 2022. gadā bērna kopšanas pabalstam bija jābūt 422 eiro, bet šogad – jau virs 460 eiro.

"Māmiņalgas mērķis ir ienākumu atvieglojamība. Pamatā tas ir vecāku pabalstam, bet, piedzimstot bērnam, arī tiem, kas nav veikuši sociālās iemaksas, ir jābūt pienācīgam pabalstam, lai var parūpēties par bērnu. Tāpēc mēs piedāvājam risinājumu, kam ir jābūt balstītam uz aprēķiniem, nevis politisko gribu. Un šis objektīvais kritērijs, ko katru gadu aprēķina Centrālā statistikas pārvalde, ir minimālais ienākumu līmenis," skaidroja Parādnieks.

Šajā Tautas ataudzes stratēģijā jau ir veikti aprēķini, kā palielināt bērna kopšanas pabalstu atbilstoši minimālajam ienākumu līmenim, kas ir 40% no vidējās algu mediānas, tas ir, biežāk pelnītās algas, kas šobrīd ir nedaudz virs tūkstoša eiro.

Tikmēr organizācijas "mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa vērsa uzmanību, ka arvien vairāk pāru lēmumu par bērna ienākšanu ģimenē atliek. Lai gan bērna piedzimšanas pabalsta palielināšana nebūtu noteicošais, kas veicinātu bērna ienākšanu ģimenē, ir svarīgi vecākiem mazināt finansiālās raizes, norādīja Akmentiņa-Smildziņa.

Akmentiņa-Smildziņa arī skaidroja, ka ir būtiski, lai bērna kopšanas pabalstu piesaista minimālajai algai. Savulaik 2014. gadā tieši tā tas ticis aprēķināts, taču kopš tā laika apmērs palicis nemainīgs. 

To, ka bērnu pabalsti šobrīd ir pārāk zemi, Latvijas Televīzijai pauda arī Rīgas ielās sastaptās māmiņas:

Ance: "Vienmēr jau ir par maz, vai ne? Pateiksim godīgi. Bērnu pabalsti ir par mazu viennozīmīgi un ir noteikti jāceļ."

Inga "Nu jā. Tāpēc, ka ar tiem jau bērnu nevar nodrošināt – nekādas pamatvajadzības, kas ir. Tur īstenībā pat kurpju pāri nevar nopirkt. Tā kā, ja vērtē visu, kas ģimenei ir jānodrošina, tas noteikti ir jāizvērtē uz augšu."

Elizabete: "Tieši ģimenes pabalsts noteikti, jā. Pagaidām man tas personīgi netraucē, cik es saņemu, tas ir tikai tāds bonuss. Bet citiem ir grūti, jo nu... ja ņemam, ka ir viens bērns ģimenē, un viņš saņem ģimenes pabalstu tikai 25 eiro, tā nav pat pamperu paka."

Labklājības ministrija piedāvājumu sagatavos uz februāri

Šobrīd pie konkrētiem priekšlikumiem pabalstu palielināšanai strādā Labklājības ministrijā (LM). Ministrija aprēķinājusi, ka bērna piedzimšanas pabalsta pacelšana līdz 600 eiro valstij gadā izmaksātu 2,7 miljonus eiro, taču ministrijā izskata arī lielāku atbalsta palielināšanu.

Savukārt par bērna kopšanas pabalstu ministrija veikusi aprēķinu, ņemot vērā tikai patēriņa cenu izmaiņas no 2014. gada. LM lēš, ka tādā gadījumā pabalstu varētu palielināt līdz 248 eiro.

Vienlaikus LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks norādīja, ka pabalstu pieaugumu gan nevarēs paspēt noteikt līdz nākamā gada budžeta apstiprināšanai.

"Vai mēs varam sakārtot jau daudzas lietas uz 2025. gadu? Jā! Mums pirmā sanāksme ir bijusi, bet vēl tiksimies par dažādu pabalstu pacelšanu – gan bērna piedzimšanas pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu, gan piemaksas pie valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti," norādīja Uzulnieks.

LM ar savu piedāvājumu deputātus plāno iepazīstināt nākamā gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti