Pensionāru federācija: Labklājības ministrija vērtēs iespēju pensijas indeksēt divreiz gadā

Labklājības ministrija varētu apsvērt biežāku pensiju indeksāciju. Iespējams, ka nākamgad pensijas varētu indeksēt divreiz. Tas izriet no Latvijas Pensionāru federācijas vadītājas Aijas Barčas sacītā pēc federācijas apspriešanās ar labklājības ministru Uldi Auguli (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pensionāru federācija domes sēdē brīdinājusi, ka gaidāmā pensiju indeksācija nespēs kompensēt pēdējā gada laikā piedzīvoto pārtikas un komunālo maksājumu kāpumu. Tādēļ Labklājības ministrija varētu pārskatīt valsts nodrošināto pensiju indeksācijas kārtību, ar laiku to paredzot veikt biežāk. 

Pensionāru federācijas vadītāja par pensiju indeksāciju
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Barča skaidroja: "Iespējams, ka ļoti uzmanīgi jāizskata indeksācijas noteikumi. Iepriekšējie ministri, ar mums runājot, teica, ka, indeksējot pensijas, vajadzētu ņemt vērā arī mūsu ilgo darba stāžu. Labklājības ministrijā ļoti nopietni pārdomās iespējamo indeksāciju divas reizes gadā. Tas varētu būt nākamais gads, ne šogad."

Sola valsts pensiju piemaksu atjaunošanu tiem, kuri pensionējušies kopš 2012. gada

Pensionāru federācija sestdien arī pieņēma rezolūciju, kurā prasījusi paplašināt pensiju piemaksu saņēmēju loku par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam. Par to jau iepriekš bijušas diskusijas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, paredzot pakāpeniski atsākt maksāt apdrošināšanas stāža pensiju piemaksas arī tiem, kas pensionējās kopš 2012. gada. 

Nozares ministrs apliecinājis, ka šo prasību pakāpeniski ieviesīs no nākamā gada. 

Pensionāru federācijas vadītāja par pensiju piemaksās
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

"Tas ir vispirmām kārtām piemaksa par darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim personām, kuras pensionējās no 2012. gada 1. janvāra. Šodien labklājības ministrs Uldis Augulis arī pie mums bija un apliecināja, ka šo prasību sāks īstenot no nākamā gada 1. janvāra. Pakāpeniski," klāstīja Barča.

KONTEKSTS:

Šogad visām valsts izdienas, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām no 1. oktobra tiks piemērots indekss 1,0640. Tas nozīmē, ka pilnībā indeksējamās pensijas pieaugs vidēji par 6,4%, iepriekš informēja Labklājības ministrijā. 2022. gadā pensijas indeksētas jau augustā, piemērojot indeksu 1,2287 – pilnībā indeksējamās pensijas pieauga vidēji par 23%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti