Dienas ziņas

Ukrainai kritiski nepieciešama pretgaisa aizsardzība

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Lielākā pensija – 43 000 eiro, vidēji saņem 567 eiro mēnesī

Pensiju virs 5000 eiro Latvijā saņem 53 seniori; vidējā pensija – 567 eiro mēnesī

Lielākā vecuma pensija februārī Latvijā bija 43 000 eiro, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati. Vēl 53 seniori ik mēnesi saņem virs 5000 eiro lielu pensiju, bet vairākums – katrs ceturtais Latvijas pensionārs – ik mēnesi iztiek ar 400, 500 eiro. Latvijas Televīzijas (LTV) aptaujātie seniori atzina, ka ļoti gaida apkures sezonas beigas, jo, samazinoties rēķiniem, varēs nopirkt visas nepieciešamās zāles vai veikt kādu ārstēšanas procedūru.

Šī gada februārī Latvijā bija 434 855 pensiju saņēmēji. Dati liecina, ka absolūti lielākā daļa Latvijas senioru ik mēnesi iztiek ar 400 līdz 600 eiro lielu pensiju. Gandrīz 109 000 tā ir robežās no 400 līdz 500 eiro, vēl 80 500 – no 500 līdz 600 eiro. 

Tiesa, pieaug to cilvēku skaits, kuru pensija ir salīdzinoši liela. Gandrīz 27 000 cilvēku saņem līdz 2000 eiro lielu pensiju, 2,5 tūkstoši – līdz 3000 eiro, bet vairāki simti vēl lielāku.

Virs 5000 eiro lielu pensiju saņem 53 cilvēki. Pati lielākā no tām ir 43 000 eiro, nākamajiem četriem pensionāriem – no 8000 līdz 10 000 eiro katru mēnesi.

Par to pensionārei Birutai ir jautājums:

Biruta: "Vai tā ir maz nopelnīta tik liela?"

VSAA: "Protams, šī pensija ir legāla. Jo tika maksātas iemaksas un konkrēti liels nodoklis, jo periodā no 2019. līdz 2020. gadam ietekmēja solidaritātes nodokļa maksājums. Līdz ar to tas gāja klāt pensijas aprēķinā un radās šī lielā pensija."

VSAA pieļāva, ka, iespējams, vēl kādam likumu zinātājam un solidaritātes nodokļa maksātājam pensionējoties, tiks aprēķināta līdzīga lieluma pensija, jo šādas iemaksas veikuši vairāki. Bet šobrīd vairs šādas iemaksas veikt nav iespējams. Taču aizvien biežāk, pensionējoties tagad, pensijas jau pārsniedz 1000 eiro. 

VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Egita Garā norādīja – ja cilvēks godprātīgi maksā nodokli un neslēpj ienākumus, pensijas jau ir diezgan labā apmērā.

Vidējā pensija Latvijā ir 576 eiro. 


Pensionāre Velta, strādāja bērnudārzā: "Es vidējo nevaru noķert, es līdz vidējai nekad netieku. Es māku taupīt. Atlaides paskatos. Man laika diezgan, pa vienu veikalu, pa otru."

Pensionāre Ņina, strādāja "Latvijas pastā": "494 eiro, bet es strādāju 48 gadus, un es biju priekšniece pasta vagonā. Viss ir. Būs zupa. Pienu nopirku."

Pensionāre Mila, strādāja "Rīgas modēs" un Stradiņa slimnīcā: "Vispirms komunālie rēķini un pēc tam, kas paliek... nu ja. Tagad būs mazāks rēķins. Apkure būs mazāka. Tad var atlikt uz ārstēšanos." 

Pensionāre Biruta: "Zālēm vajag, īre 220 [eiro]. Ir jau vēl mazākas [pensijas]."

Pensionārs Germans, bijušais autovadītājs: "Mana invalīda pensija ir 239 eiro, kā lai dzīvo? 34 gadi un 7 mēneši mans stāžs." 


Aizvien biežāk Latvijā atgriežas cilvēki, kuri pensiju nopelnījuši, strādājot ārzemēs. Tā ir lielāka nekā Latvijas vidējā pensija, taču par šo pensiju apmēru un saņēmējiem VSAA datu nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti