Dienas ziņas

Darbam ar vardarbībā cietušajiem piesaistīs brīvprātīgos

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Gandrīz visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemā iznīkuši

Teju visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemā iznīkuši

Rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemas laikā ir gandrīz pilnībā iznīkuši, radot būtiskus zaudējumus zemniekiem. Pārējos reģionos mainīgie apstākļi ziemā arī nav gājuši secen, bet tur zaudējumi mazāki.

Daudzi lauksaimnieki mēģinās izsalušos laukus no jauna pārsēt, bet par peļņu šajā sezonā var nedomāt, šis drīzāk būšot izdzīvošanas gads.   

Zemnieks: Šāda situācija nav pieredzēta 25 gadu laikā

Zemnieku saimniecībā "Kārļi" 25 gadu pastāvēšanas laikā šāda situācija nav pieredzēta. Saimnieks Mārtiņš Pētersons stāstīja, ka šogad 40 hektāru lielajā platībā aptuveni 90% rapša ir izsaluši. 

"Bija lielais atkusnis februārī, tad zeme sāka atkust – kādi 10 centimetri, tad atkal sala.

Starp sasalumu un atkušanu rapša saknes nevarēja saprast, kas notiek," skaidroja Pētersons.

"Re, te iznāca viegli ārā! Tā sakne ir brūna, tur ir brūnums, un tad diezgan droši var apgalvot, ka ir beigta," postījumus rādīja zemnieks. 

LLKC: Rapšu lauku īpašniekiem šis būs smags gads

Rapšu lauku īpašniekiem šis būs smags gads, atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC). Līdzīga, bet ne tik dramatiska situācija bijusi  pirms 10 gadiem. 

LLKC augkopības eksperts Andris Skudra
00:00 / 05:44
Lejuplādēt

"Vietās, kur sniega sega nebija, – Zemgalē izsala 70%–80% ziemas kviešu un rapšu. Tur zemnieki visu pārsēja," pastāstīja LLKC augkopības eksperts Andris Skudra.

Pagājušajā gadā Latvijā 411 000 hektāru tika apsēti ar rapsi, visticamāk, šogad liela daļa lauku būs jāpārsēj. 

"Graudus pārsējot, varbūt izdevumus dabūs atpakaļ, kas te ieguldīti, bet nu… varbūt, ja ļoti labi izaug, mazs pluss. Liels pluss, pārsējot graudus, nebūs," sprieda Mārtiņš Pētersons.

Izmaksas šim saimniekam ir lielas – aptuveni 12 000 eiro prasīja rapšu sēja rudenī. Tagad nekas cits neatliek, kā pārsēt laukus ar vasaras kviesi, kas "Kārļu" saimniecībai izmaksās vēl astoņus tūkstošus eiro, un tad tirgos to, kas izaudzis.

Kurzemē un Zemgalē gatavojas pavasara sējai, Vidzemē un Latgalē tā varētu sākties vēlāk aprīlī

Bet daudziem zemniekiem Latgalē un Vidzemē, kuriem bija iesēts rapsis, zaudējumi šogad būs lielāki nekā ieņēmumi.

"Ja būs iespēja, ka laiks kļūs siltāks un stabilizēsies arī mitruma režīms augsnē, tad mēģinās dzīt no snaudošiem pumpuriem šīs atvasītes, bet tas ražu kritums, protams, būs ievērojams," prognozēja Andris Skudra.

Lauksaimnieki Kurzemes un Zemgales reģionā jau sāk gatavot augsni pavasara sējai un sējas darbus varētu uzsākt marta pēdējā nedēļā vai aprīļa sākumā, savukārt Vidzemē un Latgalē tie varētu sākties aprīļa pirmajā vai otrajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti